Hogyan használhatjuk fel a gyepből kigereblyézett növényi részeket?

Hogyan használhatjuk fel a gyepből kigereblyézett növényi részeket?

Agrofórum Online

Érdeklődni szeretnék, hogy most a gyepből kigereblyézett fű és egyéb növényi rész, maradvány felhasználható-e talajtakarásra, mulcsozásra, esetleg talajba bedolgozva tápanyag-utánpótlására?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A talaj takarására, vagyis mulcsolásra többféle növényi eredetű anyag, úgynevezett szerves mulcs is felhasználható, így a gyepből származó, kigereblyézett, kissé megszáradt növényi részek egyaránt. Emellett természetesen más szerves mulcs, a fűnyesedék, lehullott lombozat, szalma, illetve különböző aprított fás részek, mint ágak, gallyak, de forgács egyaránt megfelelőnek számítanak a talaj takarása céljából. Az ilyen módon végzett takarásnak számos előnye van, mint pl. a gyomosodás elkerülése, a talaj kiszáradásának megelőzése, de tápanyag-utánpótlás szempontjából is kifejti pozitív hatását.

A fűnyesedékkel jelentős mennyiségű nitrogént tudunk a mulcsolás folyamán a többi növény számára kijuttatni. A növényi részeket általában kb. 4-5 cm-es egyenletes vastagságban érdemes kiteríteni, pl. a kívánt kertrészekre, évelő ágyásokba, a dísznövények, illetve a gyümölcsfák köré. A nedvesebb növényi anyagot inkább vékonyabban terítsük ki, megelőzve ezzel a befülledést, penészedést, rothadást! Későbbiekben a fűnyesedék akár a veteményeskertben a sorok és a növények közé, de akár a magaságyás takarására is felhasználható. A fűszármazékok gyorsabban bomlanak, mint pl. a kéregrészek, így általában gyakrabban kell pótolni a belőlük készülő takarást.

A fűnyesedék kertbe való kiszórása és talajba dolgozása kb. 20 cm-es mélységben leginkább az ősz folyamán mondható optimálisnak, hiszen ekkor van elegendő ideje lebomlani a talajban. A kigereblyézett növényi maradványokat nem ajánlom viszont most, a tél végén a talajba juttatni, hiszen megfelelő bedolgozás esetében sem bomlik le teljes mértékben. Ez főként a veteményezéskor jelenthet gondot, hiszen a nagyobb méretű növényi részek, ha nem bomlanak le, az apróbb magvakkal rendelkező zöldségfajok vetését akadályozhatják. A mulcsolásból kimaradt növényi részeket érdemes lehet komposztálni is, hiszen a fűnyesedékek a komposztban található egyéb, lassabban bomló növényi részek bomlásához is hozzájárulnak magas nitrogéntartalmuk által.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért jobb a növénnyel borított felület a kavicsnál?

2022. szeptember 20. 05:38

Vajon van-e létjogosultsága a tetőtől talpig leburkolt kertfelületeknek, vagy tényleg rosszat teszünk azzal, ha kaviccsal burkolunk mindent.

Folyton termő málnán nem érnek be a nyári hajtásokon a bogyók. Mit tegyünk a növényekkel?

2022. május 19. 04:36

Folyton termő málnáim egyik évben sem érnek be a nyári hajtásokon, a bogyók összeszáradnak. Szeretnék már málnát is enni róluk. Mit tegyek a növényekkel?

Hortenzia a kánikulában: mit tegyünk, hogy életben maradjon?

2022. július 6. 11:31

A hortenzia viszonylag kényes növény, ha a nyári forróságot és a talajminőséget nézzük. Most a nálunk bevált praktikákat ismertetem a hortenziákhoz

Mi legyen a kerti lombbal? Jó lesz valamire?

2022. december 30. 06:37

A kerti lombot sokan elégetik, mások komposztálják, de van, aki otthagyja a gyepen, ágyásokban, mint talajtakarást. De vajon melyik az igazán jó megoldás?