Hogyan hat a növényekre a téli sószórás?

Hogyan hat a növényekre a téli sószórás?

Agrofórum Online

A só a növényzeten közvetlen vagy közvetett tüneteket is okozhat.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Régóta elterjedt szokás, hogy a téli csúszós, havas járdákat, sózással, konyhasó kijuttatásával síkosságmentesítik. A só káros hatása miatt azonban egyre több helyen, beleértve a közterületeket is, már más, környezetbarát készítményeket alkalmaznak. A só a növényzeten közvetlen vagy közvetett tüneteket is okozhat.

A talajhoz közel elhelyezkedő zöld növényi részeket a só közvetlen hatása érheti, mely barnulásukat okozhatja. A talaj magas sótartalma okozhat mészhiánybetegséget és fejlődési rendellenességeket is, mint pl. haragoszöld levélzet, barna gyökérzet, vékony szár, rövid ízközök stb… Ez nem csak az utak téli sózásából, hanem a műtrágyák túladagolásából, a rossz minőségű öntözővíz okozta másodlagos elszikesedésből is adódhat.

A növények gyökerén keresztül felszívott sós víz a szokásosnál később megjelenő hajtásokat, gyengülést is eredményezhet. Szélsőséges esetben akár az egész növény pusztulásához is vezethet, ekkor kezdetben a levelek szélétől induló barnulás, majd a növény száradása figyelhető meg, hiszen a só elvonja belőlük a nedvességet, melynek következménye a fiziológiai száradás.  A növények sótűrésének tekintetében nemcsak a fajok, hanem a fajták között is jelentős különbség van.

A gyümölcsfák, a szilva kivételével mind a nagyon sóérzékenyek növények csoportjába tartoznak. Dísznövények közül a pl. a rododendron, a tuják és a rózsák esetében is különösen komoly reakciót figyelhetünk meg, ha a talaj sótartalma túl magas. Léteznek azonban a talaj sótartalmára kevésbé érzékeny fajok is, mint pl. a fagyal, kőris, ostorfa, platánfa, nyárfa és a pálmák.

Növényeink megóvása érdekében házikerti körülmények között részesítsük előnyben a hamu, homok, aprókavics, faforgács felhasználását, vagy a kereskedelemben kapható keveréket. Év közben gondozzuk megfelelően a növényeket, annak érdekében, hogy kondíciójuk minél megfelelőbb legyen. Az egészséges, életerős növényeket a sózás okozta stressz kevésbé viseli meg. A forgalmasabb utak mellé inkább sótűrő növényeket ültessünk, míg az arra érzékeny fajok ültetési helyét lehetőség szerint azoktól távolabb válasszuk meg.

Az utak sózása a talajban csírázó növények zöldülésére rossz hatással van

2023. november 12. 07:10

A talajok sótartalmának növekedése globális probléma, a termőterületek szikesedése világszerte több, mint másfél milliárd embert érint. Az ELTE TTK kutatóinak friss vizsgálatából kiderül, hogy a magas sókoncentráció hogyan befolyásolja többek között a búza csíranövények fejlődését, és hogy mit tehetünk a károk csökkentéséért.