Hogyan készüljünk fel, ha ősszel gyümölcsfát ültetnénk?

Hogyan készüljünk fel, ha ősszel gyümölcsfát ültetnénk?

Agrofórum Online

Kertembe szeretnék ősszel pár gyümölcsfát ültetni. Hogyan készüljek fel erre?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák ültetésének egyik fő időszaka ősszel, a másik pedig tavasszal van. A konténeres kiszerelésben vásárolt fákat szinte egész évben, a fagyok kivételével, míg a szabadgyökerűeket októbertől a fagyokig, majd tavasszal, február végétől a rügyfakadásig van lehetőség ültetni. A gyümölcsfajok közül jó eredéssel ültethetők az almatermésűek, illetve a bogyós gyümölcsfajok az ősz folyamán. E fajok ugyanis jobban képesek a tél viszontagságait átvészelni, míg pl. a kajszi és őszibarack ültetését érdemesebb inkább a tavaszi időszakra hagyni ezzel előzve meg érzékenyebb gyökereik téli kiszáradását. A tavaszi ültetés egyébként a dió és a mandula, valamint a gesztenye esetében is ajánlatosabbnak mondható.

Az ültetést azonban nemcsak a fa helyének kiválasztása, a talaj előkészítése, a gödör kiásása, tápanyaggal való feltöltése, a fák megvásárlása előzi meg. A folyamat előtt ugyanis még jó pár dolgot ajánlatos átgondolni. Először is a rendelkezésre álló hely sajátosságait érdemes figyelembe venni, mely tulajdonságainak a választott gyümölcsfaj igényeinek is meg kell feleljen. Abban az esetben, ha már tudjuk, milyen fajt szeretnénk ültetni, annak fajtájáról is szükséges dönteni. Számos fajta elérhető már minden gyümölcsfajból, melyek mind-mind más tulajdonságokkal rendelkeznek.

Almatermésűek esetén pl. választhatunk nyári, őszi, illetve téli fajták közül, de a fajták érési ideje mellett a termések fizikai és beltartalmi tulajdonságai ugyancsak meghatározók. Emellett a termesztést befolyásoló jellemzők, mint a termőképesség, termésbiztonság, betegségekkel szembeni ellenálló képesség stb. is jelentősen eltérhetnek a fajták esetében. Jól látható, hogy a fajtaválasztás nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg fajta, számos, különböző jó, illetve rossz tulajdonsággal rendelkezik. Érdemes tehát megfontoltan választani, akár fajtaleírásokat olvasni, akár pedig a faiskolák segítségét kérni a választásban. Emellett ne felejtsünk el a kiválasztott fajta termékenyülési viszonyairól is tájékozódni, hiszen önmeddő fajták ültetésekor elengedhetetlen annak beporzását végző fajta ültetése is!

Meddig fertőzi a tafrina az őszibarackfákat?

2024. április 3. 04:37

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz: meddig fertőzheti a tafrina az őszibarackfáimat?

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Hogyan előzhető meg a körte varasodása?

2022. augusztus 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként előzhető meg a körte varasodása?

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagykár?

2023. április 9. 11:36

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagyok által okozott károsodás?