30℃ 15℃
május 3. Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Hogyan őrizhető meg legtovább a vágott virágok frissessége?

Agrofórum Online

Számos módszer, házi praktika létezik arra, hogyan is őrizzük meg vágott virágokból összeállított csokrunk szépségét.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vágott virág minőségi megítélése már a termesztés során elkezdődik. A harmonikusan tápanyaggal ellátott, betegségektől és kártevőktől mentes növények megléte alapvető követelmények számít. Házikertből származó, frissen vágott virágok esetében a száron található leveleket, melyek a vízbe beleérnek, mindenképpen teljes mértékben távolítsuk el.  A szárak végén, ferdén ejtett sebzéssel készítsünk metszlapot, így növelve a növények vízfelvevő felületének nagyságát.

Fásodó szárú virágok esetében, mint pl. a krizantém, a vízfelvevő képességet úgy is növelhetjük, hogy a szárvégi részt kalapáccsal, vagy klopfolóval 4-5 cm hosszan elroncsoljuk, ezzel hosszanti repedéseket ejtve a száron. A vízfelvevő felületet vékonyabb szárak esetében pedig hosszanti 2-3 cm mély bevágással fokozhatjuk.

Könnyen rothadó szárú virágoknál, mint a legtöbb egy- és kétnyári dísznövény, egy- vagy kétnaponta érdemes a bomlásnak indult szárvégeket levágni és sekély vízbe állítani.

Akárcsak a termesztés során, úgy a vázában tartás esetén is, a különböző fajok eltérő igényekkel rendelkeznek. A sóérzékeny növények, mint pl. a gerbera és az orchidea élettartamát a víz magas oldható sótartalma jelentősen lerövidíti. A túl kemény víz helyett jobb, ha desztillált vizet használunk, vagy forralással lágyítjuk meg.

A víz hőmérséklete is befolyásoló hatású, a környezetnél hűvösebb víz általában sokkoló tulajdonságú, pl. a rózsa, ibolya, hortenzia esetében ez ugyan fokozza tartósságát, de a legtöbb virág a szobahőmérsékletű vízben marad igazán tartós.

A gyengén lúgos víz a legtöbb növénynek előnytelen, hiszen a baktériumok ilyen közegben gyorsan felszaporodnak. A gyengén savas közeg a baktériumok szaporodását már gátolja, ezért lúgos víz esetében érdemes 10 liter vízhez 1-2 kávéskanál ecetet hozzáadnunk.

A napi rendszerességgel elvégzett vázamosás és a vízcsere megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodjanak a vázában.

Mindezek mellett léteznek speciális tartósítószerek is, melyek a kereskedelemben beszerezhetőek. Hatásuk többrétű, mérséklik a káros mikrobák elszaporodását, tápanyaggal látják el a növényeket, elősegítik a vízfelvételt, valamint csökkentik a légzés mértékét is.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Nemcsak az édesanyák ünnepelnek, a virágboltosok is

2019. május 3. 07:46

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom.

Tudta, hogy egyes évelő őszirózsafajták étkezési célokra is felhasználhatók?

2024. október 8. 09:40

Aki évről évre egy utolsó gazdag színfoltra vágyik, annak biztosan van őszirózsa a kertjében. A jól ismert virágnak is vannak azonban titkai.

Kulcsfontosságú ültetési és gondozási tippek muskátlihoz

2023. április 10. 13:26

Egy szép muskátli balkonládába, cserépbe és virágágyásba ültetve igazi nyári hangulatot varázsol, és a gondozása is szinte gyerekjáték.