Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagykár?

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagykár?

Agrofórum Online

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagyok által okozott károsodás?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tavaszi virágzáskor fellépő mínuszok által okozott fagykárral azon gyümölcsfajok esetében kell számolnunk, melyek termeszthetőségének északi határán vagyunk (csonthéjas gyümölcsfajok). A fagytól való védekezés elsősorban a helyes termőhely, fajta és alany megválasztásán alapul, azonban hazánkban sajnos egyik termőhely sem nyújt teljes védelmet gyümölcsfáinknak a tavaszi fagyok ellen. A virágzáskori, tartósan nulla fok alatti hőmérséklet hatása nagymértékben függ attól, hogy a generatív szervek milyen fejlettségi állapotban vannak az őket ért negatív külső hatás fellépésekor.

Általános érvényű, hogy a virágok minél közelebb vannak az elvirágzáshoz, annál fagyérzékenyebbek. Ez azt jelenti, hogy bimbós állapotban még kevésbé érzékenyek a virágok a hideg időjárásra, viszont a megjelent terméskezdemények még a virágoknál is érzékenyebbnek bizonyulnak. A fagy hatására kialakuló kárt a virágszervek elbarnulása jelzi, melyek közül a legérzékenyebb a termő, ezt követően a porzók, majd a sziromlevelek károsodnak, végezetül pedig az egész virág megbarnul, elhal. A fiatal, kötődött kis gyümölcsökben a fejlődő magok reagálnak a legérzékenyebben a fagyra. A kajszi gyümölcsök magjai már -1 fokon károsodnak, de az egész gyümölcskezdemény csak -2 – -3 fokos hőmérsékleten szenved teljes fagykárt.

A kötődött gyümölcsöket ért kár felmérése esetén tehát nem elegendő azok külső vizsgálatára hagyatkozni, az épnek látszó gyümölcsöket érdemes felvágni, az azokban fejlődő magokat is megvizsgálni. A termések, melyek magjai elbarnultak, sajnos fagykárt szenvedtek, azok lehullása pár napon belül várhatóan be is következik. A fagykár mértéke azonban sok tényező függvénye: függ attól is, milyen ütemben csökkent a hőmérséklet fagypont alá, valamint attól szintén, hogy milyen hosszú ideig tartott az alacsony hőmérséklet. Minden más stresszhatással együtt, a hideg időjárás okozta kár mértékét befolyásolja a fa kora, állapota, egészsége, annak kondíciója egyaránt. A fagy szempontjából a fák elhúzódó virágzási időszaka előnyt jelent, melyet metszéssel, sok és hosszú termővessző kialakításával is elő tudunk segíteni.

Milyen cseresznyefajtát választhatunk a Germersdorfi helyére?

2019. október 6. 08:38

M. Imre kérdése: Szeretném a Germersdorfi cseresznyefámat kicserélni egy olyan cseresznyefára, amely maximum 3-4 méter magasságig nő. Milyen fajtát javasolnak?

Most már jó a naspolya! - Lekvárnak ez a legjobb recept!

2023. január 4. 05:36

Egyidőben a naspolya a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár.

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

2019. május 1. 08:53

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?