Hogyan védekezhetünk házikertben a szőlőmolyok ellen?

Hogyan védekezhetünk házikertben a szőlőmolyok ellen?

Agrofórum Online

A szőlőmolyok közül két faj, a tarka- (Lobesia botrana) és a nyerges szőlőmoly (Eupoecilia ambiguella) jelenléte okozhat gondot a szőlő termesztése során.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Rendszeresen előforduló kártevőknek számítanak, azonban a termőhely és az időjárás függvényében egyedszámuk és kártételük mértéke, így gazdasági jelentőségük is változik. A molyok lárvái,táplálkozásuk során a szőlő generatív részeit károsítják. Tavasszal a fürtkezdeményeken, kötődött terméseken táplálkoznak, a bimbókat, bogyók belsejét kirágják, sűrű szövedéket készítenek, melyben egyszerre több lárva is táplálkozhat. A későbbieknek a zöld, valamint az érett bogyók belsejét is fogyasztják. A sérült bogyók puhulnak, ráncosodnak megbarnulnak, rajtuk nedves időben a szürkerothadás jelenhet meg, száraz időben pedig aszúsodva beszáradásuk következik be. A bogyókártétel mértéke 20%-os, de akár 55%-os terméscsökkenést is eredményezhet. Mindkét faj gubóban, báb alakban telel át.

Rajzásuk szexferomon csapdával követhető nyomon. Az áttelelő nemzedék egyedei a tarka szőlőmoly esetében április közepétől május közepéig-végéig rajzanak, még a nyerges szőlőmoly később, május közepén kezdi el csúcsrajzását. A csapdák segítségével a tömeges tojásrakás, illetve lárvakelés időpontja, a védekezés szükségessége is előre jelezhető. A csapdákban fogott szőlőmoly arra enged következtetni, hogy károsításukkal számolhatunk. A védekezéssel akkor lehetünk a leghatékonyabbak, ha azt a lárvák ellen irányítjuk. Az első nemzedék lárváinak megjelenésével a további nemzedékeinek elszaporodási mértékét csökkenthetjük le. A tömeges lárvakelésre az áttelelő nemzedék rajzáscsúcsát követően kb. 7-9 nap múlva, míg az ezt következő nemzedékek esetében 5–8 nap múlva számíthatunk. Házikerti körülmények között is több hatóanyag felhasználható, mely szabadforgalmi kategóriájú.

A piretroid készítmények (cipermetrin, lambda-cihalotrin, deltametrin  hatóanyagok) hatásosak a fiatal hernyók ellen, azonban azzal számolnunk kell, hogy a hasznos szervezeteket is pusztítják. A klórantraniliprolt tartalmazó készítmény ragadozó atkákra, valamint a méhekre sem veszélyes, a lárvákat azonban eredményesen pusztítja.  

Mi szövi össze a szőlő fürtjeit?

2023. augusztus 16. 04:38

Érdekes jelenségre lettem figyelmes szőlőültetvényemben. Vajon mi lehet, ami összeszövi a szőlő fürtjeit?

BASF Digital Farming és Pessl együttműködés: a cél a gyümölcs- és zöldségtermesztés fellendítése

2021. május 28. 06:37

Az együttműködés keretén belüli első projekt egy átfogó kártevőfigyelő és -modellező rendszer kifejlesztésére összpontosít szőlőfajták és almatermésű növények számára

Visszatekintés - A szőlő növényvédelmi helyzete 2016-ban

2017. március 4. 21:52

A téli időszak nagy mértékben befolyásolja a telelő képletek tavaszi életképességét, de mindezek mellett és ellenére súlyos örökséggel indul a 2017-es szezon.