16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike

Honnan tudhatom, hogy megérett a sárga-, illetve a görögdinnye?

Agrofórum Online

A sárga- és a görögdinnye is szépen növöget már a kertünkben, honnan tudhatom, hogy megérett a gyümölcs?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sárgadinnye érettségének meghatározásával némileg egyszerűbb dolgunk van, mint a görögdinnye esetében. A sárgadinnye termései kisebb mértékben utóérnek, így kisebb mértékű korai szüretelésük során sem válnak fogyaszthatatlanná. Szüretelésére hazánkban általában a növények ültetési idejétől függően júliustól szeptemberig kerül sor. A sárgadinnye érettségének egyik jele, hogy a bibe körüli részen kissé puhulni kezd, emellett pedig a szárát a növényről könnyen le is lehet választani. Fontos, hogy a kellően érett termésnek ilyenkor már kialakul kellemes édes illata is.

A görögdinnye termésérésének időszaka hozzávetőleg egy hónapig tart, vagyis a termékenyülést követően, a környezeti tényezőktől függően kb. 30 nap szükséges a szedési érettségének eléréséhez. Fő szedési időszaka, a sárgadinnyéhez hasonlóan, az ültetés és a fajta függvényében, július elejétől általában szeptemberig tart. A görögdinnye érettségének meghatározása nem egyszerű, de annál fontosabb feladat, hiszen leszedése után utóérése már nem következik be, így akár ízetlen is maradhat a korán szedett termésünk. Nagyüzemi körülmények között, akár több termés leszedésével és kóstolásával is lehet dönteni érettség tekintetében, viszont kiskertben egy-két darab fejlődő termésnél jobb ezzel kapcsolatban biztosra menni.

Külső tulajdonságok szerint, szemrevételezés alapján, akárcsak a vásárlás során, kertünkben is megpróbálkozhatunk megállapítani a termések kellő érettségét. Az optimális érettséget jelzi, ha a termés melletti kacs elszárad, kocsánya barnulni és száradni kezd, a terméshéj sötétedik és fényesebb lesz. Emellett a dinnyét a talajról felemelve hasi részének sárga színezete is érettségéről árulkodik, de a hajnali harmat lecsapódása is nagyobb mértékben jelentkezik az érett termések felületén. A dinnye ütögetéséből származó kongó hanggal a nagy víztartalmú, vagyis túlérett terméseket tudjuk kiválogatni, melynek leginkább a vásárlás során van nagyobb jelentősége.

Bármely dinnyefaj szüretéről is legyen szó, érdemes a leszedett terméseket mihamarabb behűteni, hiszen ezzel őrizhető meg és tartható fenn legtovább fogyaszthatóságuk.

Kiemelt kép: Pixabay

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Beérett az első magyar dinnye, elindult a szezon

2021. július 14. 11:44

Elindult a magyar dinnye értékesítése, a következő hetekben mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnyét és 12,5 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők. Mint a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén elhangzott: Európában az elmúlt 5 évben jelentős átrendeződés zajlott le a termelésben, amely hatással van a piaci folyamatokra is.

Lékelés helyett: milyen a jó görögdinnye?

2023. augusztus 11. 07:40

Mi a titka a jó dinnyének, és hogyan ismerhető fel a piacon lékelés nélkül, hogy a dinnye jó vagy sem?

Mire ügyeljünk a görögdinnye termesztése során?

2025. június 3. 04:40

Görögdinnyepalántát vásároltam. Mire ügyeljek a termesztése során? Köszönöm!