Honnan tudhatom, hogy megérett a sárga-, illetve a görögdinnye?

Agrofórum Online

A sárga- és a görögdinnye is szépen növöget már a kertünkben, honnan tudhatom, hogy megérett a gyümölcs?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sárgadinnye érettségének meghatározásával némileg egyszerűbb dolgunk van, mint a görögdinnye esetében. A sárgadinnye termései kisebb mértékben utóérnek, így kisebb mértékű korai szüretelésük során sem válnak fogyaszthatatlanná. Szüretelésére hazánkban általában a növények ültetési idejétől függően júliustól szeptemberig kerül sor. A sárgadinnye érettségének egyik jele, hogy a bibe körüli részen kissé puhulni kezd, emellett pedig a szárát a növényről könnyen le is lehet választani. Fontos, hogy a kellően érett termésnek ilyenkor már kialakul kellemes édes illata is.

A görögdinnye termésérésének időszaka hozzávetőleg egy hónapig tart, vagyis a termékenyülést követően, a környezeti tényezőktől függően kb. 30 nap szükséges a szedési érettségének eléréséhez. Fő szedési időszaka, a sárgadinnyéhez hasonlóan, az ültetés és a fajta függvényében, július elejétől általában szeptemberig tart. A görögdinnye érettségének meghatározása nem egyszerű, de annál fontosabb feladat, hiszen leszedése után utóérése már nem következik be, így akár ízetlen is maradhat a korán szedett termésünk. Nagyüzemi körülmények között, akár több termés leszedésével és kóstolásával is lehet dönteni érettség tekintetében, viszont kiskertben egy-két darab fejlődő termésnél jobb ezzel kapcsolatban biztosra menni.

Külső tulajdonságok szerint, szemrevételezés alapján, akárcsak a vásárlás során, kertünkben is megpróbálkozhatunk megállapítani a termések kellő érettségét. Az optimális érettséget jelzi, ha a termés melletti kacs elszárad, kocsánya barnulni és száradni kezd, a terméshéj sötétedik és fényesebb lesz. Emellett a dinnyét a talajról felemelve hasi részének sárga színezete is érettségéről árulkodik, de a hajnali harmat lecsapódása is nagyobb mértékben jelentkezik az érett termések felületén. A dinnye ütögetéséből származó kongó hanggal a nagy víztartalmú, vagyis túlérett terméseket tudjuk kiválogatni, melynek leginkább a vásárlás során van nagyobb jelentősége.

Bármely dinnyefaj szüretéről is legyen szó, érdemes a leszedett terméseket mihamarabb behűteni, hiszen ezzel őrizhető meg és tartható fenn legtovább fogyaszthatóságuk.

Kiemelt kép: Pixabay

Jó hír: szeptember-októberig elég lehet a magyar dinnye

2023. július 27. 16:40

Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók.

Már görögdinnye-termelésben is a kínaiak a világelsők

2021. február 23. 09:15

A globális görögdinnye-termelői listán Kína vezet, méghozzá a második helyezetthez képest egy nagyságrenddel nagyobb adattal. Törökország a második listán, a harmadik pedig India. A magyarországi termés 188 ezer tonnát tett ki.

SPAR: slágertermék lesz a magyar dinnye

2018. július 5. 13:20

A fogyasztói visszajelzések azt bizonyítják, hogy nagyon kedvelt a magyar dinnye, különösen a „hagyományos” magvas görögdinnye iránt folyamatos a kereslet a SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Kampány indult a magyar dinnye fogyasztásának növelésére

2018. június 25. 13:39

Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.