Meg lehet metszeni a kopaszodó sárkányfát?

Meg lehet metszeni a kopaszodó sárkányfát?

Agrofórum Online

Hullanak a levelei a sárkányfámnak, egyre jobban kopaszodik. Mit tehetek? Meg lehet-e metszeni a sárkányfát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A sárkányfák esetében a nem megfelelő tartási körülmények gyakran vezetnek kopaszodásukhoz. Nemzetségüknek több mint 100 faja ismeretes, melybe különböző megjelenéssel rendelkező fák és bokrok is tartoznak. Közös tulajdonságuk, hogy általában vékony gyöktörzzsel, sárga-narancsszínű gyökerekkel rendelkeznek, sarjképzésre pedig nem hajlamosak. A sárkányfákat levélüstökös fáknak is nevezik, hiszen ágaikon hosszú, keskeny, lándzsa alakú levelek képződnek. Jellemző rájuk, hogy míg őshazájukban a több méteres magasságot is elérhetik, szobai körülmények között tartva azonban a két méteres nagyságnál tovább nem nőnek.

Szobanövényként nevelve kedvelt változata a sávos sárkányfa (Dracaena deremensis), melynek levelei kb. 50 cm hosszúak, 5 cm szélesek, lándzsa alakúak, idősebb korban ívesen visszahajlók. Leveleinek csíkoltsága is változó, hiszen vannak fehéren, sárgán csíkozott változatai is, de egységes mélyzöld, kompaktabb növekedésű is megtalálható közöttük. Ugyancsak elterjedt a Kanári sárkányfa (Dracaena draco) mutatós megjelenésének köszönhetően, hiszen lándzsa alakú, húsos levelei az ágvégeken dús rozettában kifejlődve állnak.

Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans)
Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans) (fotó: Pixabay)

A sárkányfáknak rendszeres metszésre ugyan szükségük nincsen, viszont vannak olyan helyzetek, amikor érdemes lehet mégis megmetszésükről gondoskodni. Pálmaszerű habitusuk fejlődésük során természetesen kialakul, viszont nem ritka, hogy tartási vagy egyéb problémából kifolyólag felkopaszodnak, leveleik sárgulása, barnulása és lehullása által. A sárkányfák minden változata jól viseli a metszést, ezáltal szükség esetén nyugodtan megmetszhetők egyedeik. A díszítő értéküket vesztett növények a metszés által elágazásra serkenthetők, a növény ezzel megújítható, ifjítható.

A metszés során akár a törzs egy része is eltávolítható, de hajtásai egyaránt, annak érdekében, hogy például a növény kívánt magasságát elérjük. A munkát érdemes a növény növekedési időszakában, azaz valamikor a tavasztól őszig tartó időszakban elvégezni, hiszen ekkor újbóli kihajtásuk hamarabb fog bekövetkezni. A sárkányfa metszéséhez éles kést vagy metszőollót alkalmazzunk, így érhető el ugyanis a tiszta, roncsolástól mentes vágási felület!

Kiemelt kép: Pixabay

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű őszibarackfának?

2023. október 28. 04:39

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű barackfának? Fotót küldök a problémáról. Ki kell vágni a fát?"

A cseresznyefát lehet ősz végén metszeni?

2023. november 29. 04:36

Cseresznyefát lehet most metszeni? Vagy várjam meg a tavaszt ezzel a munkával? Két termő fám van.

Meddig kell várni még a kajszi metszésével?

2024. február 17. 04:36

Meddig kell, illetve meddig érdemes várni még a kajszi metszésével? Mire ügyeljek?

Vírus okozhatta az elváltozásokat a füge levelein?

2022. május 29. 04:36

Két fügebokrom pár levelén vettem észre egy furcsa elváltozást. Terméshullás is volt, illetve némely megmaradó termésen elfeketedő részek láthatók. Okozhatja-e ezt vírus?