Lehet, hogy már most megfertőzte a lisztharmat az almafát?

Lehet, hogy már most megfertőzte a lisztharmat az almafát?

Agrofórum Online

Elképzelhető, hogy már most lisztharmatosak az almafáim? Én erre utaló jeleket vélek felfedezni rajtuk.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az almafákat fertőző lisztharmat nagyon korán, már az újonnan kibújó leveleken is jelen lehet. Ezeket, már a fakadáskor látható tüneteket elsődleges, vagy más néven primer tüneteknek is nevezzük, melyeknek jelentős szerepe van a betegség vegetációs időszakban való továbbterjesztésében is. A lisztharmat kórokozója ugyanis a rügyekben, rügypikkelyek alatt képes áttelelni, így a vesszők csúcsrügyei, illetve a hajtásvégi rügyek a leggyakrabban érintettek a fertőzésben.

A beteg rügyekből kifejlődött hajtások valamennyi levele fertőzött lesz, ezt jelzi a rajtuk megjelenő összefüggő fehéres bevonat, valamint merevség és kanalasodás egyaránt kialakul rajtuk. A beteg levelek idővel be is sodródnak, görbülnek, majd elszáradnak. A fertőzés nemcsak a leveleket, hanem a virágokat is érintheti már ebben a korai időszakban, mely végezetül a virágok esetében ugyancsak elszáradáshoz vezet. A későbbiekben már általában a jól ismert fehéres, lisztszerű bevonat jelenik meg a betegség tüneteként, melyet szekunder, vagyis másodlagos tünetnek hívunk.

A lisztharmat elleni védekezést már a metszés során érdemes megkezdeni, vagyis arra tekintettel kell lenni, hogy a vesszők végén található 4-6 rügy általában fertőzött. A virágzás előtti időszakban, fakadás után is érdemes metszést végezni, a betegség tüneteit mutató hajtásokat eltávolítani, így a továbbfertőzést megelőzni. A kémiai védekezés is elkerülhetetlen, főleg azokon a fákon, ahol minden évben visszatérő problémát jelent a betegség. A megelőző kémiai kezelést már a fák egérfüles, vagyis pár cm-es levélnagyságánál ajánlatos megkezdeni, majd pedig bimbós állapotban és virágzás előtt szintén szükséges megismételni.

A párás és meleg körülmények kedveznek a kórokozó szaporodásának és terjedésének, így a hajlamosító tényezők megléte esetében a további időszakban is indokolt lehet a kémiai védekezés. A készítmények közül kiskerti körülmények között a kéntartalmú hatóanyag mellett felszívódó szereket is alkalmazhatunk, mint pl. a Switch, Difference, Difcor 250 EC, Difeno 25 EC, Alfa Solo, Mavita 250 EC, Score 250 EC.

Kiemelt kép: Pixabay

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Mitől foltosodik a szőlő levele?

2018. július 12. 06:43

B. Éva kérdése: Szeretném megtudni mitől foltos a szőlő levele? Nem volt permetezve.

Milyen helyet válasszunk a fügének a tavaszi ültetéskor?

2024. április 10. 04:36

Mire ügyeljünk a füge tavaszi ültetése során? Milyen helyre ültessük? Hogyan ápoljuk?

5 kora tavaszi teendő a kertben

2019. március 1. 04:48

A szürke téli hónapok után igazi felüdülést jelentenek az első meleg napok. Tavasszal ébredezik a természet és vele együtt bennünk is a vágy, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. A kerttulajdonosoknak van is rá okuk, hiszen a tavaszi kertben bőven akad feladat.