Lehet januárban faápolási munkákat végezni?

Lehet januárban faápolási munkákat végezni?

Agrofórum Online

Az ünnepek alatt sok problémát találtam a gyümölcsfák törzsén, ágain, amit korábban nem vettem észre. Lehet-e a mostani megváltozott időben az elmaradt téli lemosó permetezést pótolni a fáknál? És a fasebek kezelését is veszély nélkül még elvégezhetem?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Sokan jártak Önhöz hasonlóan, a szabadidejükben a kertükben számos olyan fasebre, elhalásra bukkantak, amit korábban nem észleltek. Az évtizedes beidegződéseket a megváltozott időjárás felülírja: a tavaszihoz hasonló tartós időjárás januárban lehetővé teszi a tél végi kerti faápolási munkák mostani elvégzését.

Milyen munkák pótlása végezhető a tartósan fagymentes, és napi átlagosan 5-10 °C-os hőmérsékletnél?

A téli lemosó permetezésre az újabb gyakorlat két alkalmat javasol: egyet a tél beállta előtt, a másodikat pedig a fagyok végén, tavasz elején. A lemosó permetezésre olyan időszakot érdemes kiválasztani, amikor a nappali hőmérséklet a 10 Celsius-fokot eléri, napos, száraz az időjárás, és 2-3 napig nem várható eső, ami lemosná a permetlevet. Ha az őszi lemosó permetezés csak olajtartalmú szerrel történt, a második kezelésre gombaölő hatóanyagot is tartalmazó kombinált szert válasszunk! A permetlé készítésére langyos, 20 °C-os vizet használjunk, abban az oldódás gyorsabb és teljes, továbbá a permetlé kijuttatása után is jobban tapad.

A rákos sebeket el kell távolítani (Leucostoma)

A gyümölcsfák kórokozóinak többsége a fertőzött fákon telel, ellenük kén + réz hatóanyagú permetezéssel lehet védekezni. A tartósan enyhe idő a kórokozókra is hat, kihozza őket az inaktív állapotukból. Ezt érdemes megelőzni. Az elmaradt tél eleji lemosó permetezés pótlására a következő napok alkalmasak lesznek, érdemes kihasználni! Áttelelő rovarok és kórokozók elleni együttes védekezésre a következő kombinált hatóanyagú növényvédő szerek használhatók:

– poliszulfidkén + paraffinolaj:              Nevikén,

– rézhidroxid + napraforgóolaj:            Vegesol R, Zöld Réz,

– rézoxiklorid + kén + paraffinolaj:      Olajos rézkén,

– rézhidroxid + kén + napraforgóolaj: Vegesol eReS, Zöld Rezes.

A fatörzsek, ágak sebeinek ápolására, kezelésére is alkalmas a mostani időjárás. Mivel a faszövetben élő kórokozók ellen – a betelepedésük után – gombaölő szerrel már nem lehet hatni, a beteg részeket egészséges farésszel együtt mielőbb érdemes levágni. Nehéz megadni a beteggel együtt levágandó egészségesnek látszó farész méretét. Ilyenkor a szemünkre és a józan eszünkre kell hagyatkozni: az egészséges faszövet metszési felülete egyszínű, világos, benne semmilyen elszíneződés nem fordulhat elő. A beteg rész alatt általában 20-30 cm egészséges fás rész eltávolítása célszerű. Amennyiben farontó gomba termőtestei is kifejlődtek a fákon, ennél nagyobb fás részt vágjunk le! A gombák a faszövetben gombafonállal terjednek, amiket szabad szemmel nem láthatunk, és a gombaképletektől messzire hatolnak, ez lehet 50-60 cm is.

Kajszifa törzsének sikertelen mentesítése

A fák kezelésénél minden egyes fánál a vágóeszköz felületét (ollót, kést, fűrészt) fertőtleníteni kell, azok felületén valamennyi kórokozó terjeszthető! Amikor a visszavágott fasebnél a vágás alatti egészségesnek tekintett résznél a következő évben megjelenik a gomba termőteste, az két okra vezethető vissza: vagy már benne voltak, benne maradtak a gombafonalak, vagy fertőzött vágóeszközzel mi magunk vittük rá. A seb felületét azonnal fertőtleníteni kell, gomba és baktérium kórokozók ellen a réz hatóanyagú növényvédő szerek mind hatásosak. Felhasználhatók még felszíni fertőtlenítésre alkoholos oldat, hidrogén peroxidos, hypós oldat is. Megszikkadás után fasebkezelővel fedjük be a metszlapot, gyümölcsfáknál olajfestéket erre a célra ne alkalmazzunk.

Akinél a fatörzsek meszelése elmaradt, a mostani enyhe időben az is pótolható.

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?

Mi történhetett az őszibarack- és a nektarinfával?

2022. június 8. 04:36

Őszibarackfámnál valami bajt észlelek. Tavasszal beindult a fa, de mostanában, mintha megállt volna a növekedése. Egy másik, nektarinfának egyik ága már nem is él. Azt levágjam? A képek alapján mit tegyek a fákkal?

Mi rágja a szőlőhajtás csúcsát?

2020. május 27. 13:37

A szőlőm friss hajtásvégei úgy néznek ki, mintha megrágta volna valami, de nem sikerült még észrevennem a károsítót. Mi lehet ez, és hogyan védekezzek ellene?

Felhasználható még az eldőlt paprikapalánta?

2023. május 17. 04:37

Paprikapalántáim közül néhány eldőlt a cserepében, a képen jól látszik. Egyelőre a hideg miatt nem tudom kiültetni. Fel tudom használni még azokat vagy szerezzek be helyettük másikat?