Miért és hogyan kezeljük a metszés által okozott sebeket gyümölcsfákon?

Miért és hogyan kezeljük a metszés által okozott sebeket gyümölcsfákon?

Agrofórum Online

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sebkezelésnek főként a nagyobb méretű, idősebb fák esetében van kiemelt jelentősége, ugyanis az évenkénti metszés, koronaalakítás során rajtuk számos nagyobb méretű seb keletkezhet. Csonthéjas gyümölcsűeknél a vontatottabb sebgyógyulás, valamint a sebparazitákkal szembeni fogékonyságuk miatt kiváltképp fontos metszést kiegészítő eljárásnak számít.

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja. A fiatal, nem termő fák sebei gyorsan gyógyulnak, míg az öregedéssel egyre jobban fokozódik a gyógyuláshoz szükséges időtartam. Az erősebb növekedésű alanyokon álló fák sebei gyorsabban gyógyulnak, ugyanakkor a gyógyulás folyamata fajtatulajdonság is lehet. Az almafajták közül például a Jonathan sebgyógyulása gyorsabb, mint a Starkingé.

A fa mérete is befolyásoló tényező, a nagyméretű fák, belső és alsó részein a sebek gyógyulása kedvezőtlenebb, ugyanis ezeken a részeken rosszabb a tápanyagok ellátottsága, mivel a fényhiányos lombozat kevesebbet asszimilál. A korona aktív részében lévő sebzések ezzel ellentétben gyorsabban gyógyulnak és kisebb a fertőzések gyakorisága is.

A fák metszése után a nagyobb, vagyis 5 cm átmérőt meghaladó sebzéseket szükséges mindenképp lekezelni. A kezelés előtt a sebzések szélét érdemes egy éles késsel, vagy metszőollóval simára vágni. Ez főként akkor szükséges, ha fűrésszel végezzük az adott rész eltávolítását, ugyanis a sebek szélén a kérget kisebb-nagyobb mértékben roncsolás érheti.

Ezután következhet a sebzáró anyaggal való kezelés. A gazdaboltokban többféle változatuk is beszerezhető, érdemes azonban olyat választanunk, ami rugalmas, szellőző bevonatot képezve tartós védelmet nyújt és megakadályozza a seb utólagos befertőzését, tehát gombaölő szert is tartalmaz.

A sebet egyenletesen kenjük be az anyaggal, valamint a seb szélétől kb. fél cm-es sávban a sérülésmentes részt is takarjuk vele. A seb szöveteinek gyógyítása és a sebforradás elősegítése, valamint a sebeken keresztül fertőző kórokozók mellett a kártevőktől is védhetjük gyümölcsfáinkat.

A levendulát most kell megmetszeni, azt is eláruljuk, hogyan

2024. március 7. 14:10

A metszés időpontját, ahogy a legtöbb évelő növény, úgy a levendula esetében is érdemes gondosan megválasztani.

Van teendőnk az életerős muskátlival a tél folyamán?

2024. február 2. 04:38

Muskátlival kapcsoltban szeretnék kérdezni. Van-e teendőnk az életerős növényekkel a tél folyamán? Meg lehet metszeni, fiatalítani a muskátlit ebben az időszakban?

Ültetvények, gyümölcsösök időszerű növényvédelmi teendői

2021. február 8. 06:30

A télvégi időszak mind a nagyüzemi gyümölcsösökben az előkészület ideje a vegetációs időszakra. hagyományosan ez a metszés és a lemosó permetezések időszaka, amellyel  - helyesen elvégezve - jól megalapozhatjuk az aktuális év termését és a gyümölcsfák egészségi állapotát.

Miért nem hozott virágokat az almafa?

2022. április 19. 04:36

Nyolcéves almafámon csak egyetlen virágbog van. Igaz, tavaly jégeső károsította az almafát, megsérültek az almák is. Okozhatta ez, hogy emiatt nem hozott virágot?