Lemetszett, beteg ágakat fel lehet használni komposztban vagy talajtakarásra?

Lemetszett, beteg ágakat fel lehet használni komposztban vagy talajtakarásra?

Agrofórum Online

Lemetszett, beteg ágakat fel lehet-e használni komposztban, vagy ledarálva talajtakarásra? Nem jelentenek veszélyt a benne élő károsítók?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Kérdésére azért nehéz egyértelmű választ adni, mert a fás részek elhalását sokféle ok, többféle károsító és élettani tényező is kiválthatja, amik megsemmisítése, hatástalanítása más módot igényel. Helyes válaszhoz ismerni kellene a kiváltó okokat, amik meghatározása nem egyszerű, szakmai ismeret esetén sem. A téli fagyás mellett, fapusztulást idéznek elő az abban élő rovarok, különböző gomba- és baktériumfajok is, esetenként együtt is előfordulhatnak.

A már elhalófélben lévő farészekben azok károsítói tovább élő, fertőző állapotban fennmaradhatnak, felhasználásuk – például apríték formájában – veszélyt jelent. Reneszánszát éli az aprított fanyesedékek talajtakarási célú hasznosítása, a mulcsolás. Nedves körülmények között a fanyesedékből az aktív állapotú kórokozók, károsítók szétterjednek, továbbfertőznek megfelelő tápnövény esetén. Fakérgek is lehetnek fertőzöttek, és amennyiben árusítás előtt nem kezelik, nem hatástalanítják, a bennük élő szervezetek új gazdanövényeket fertőzhetnek.

Minden károsítóra egységesen megsemmisítő hatással a magas hőmérséklet, a hagyományos elégetés rendelkezik biztos hatással, ami a fertőzési láncot biztosan megállítja. Az égetés környezetvédelmi okokból jelenleg tiltott tevékenység, ezért ez a megoldás csak kis mennyiségeknél (grillezés) alkalmazható házikertekben.

Beteg fatörzs
Beteg fatörzs

A beteg fás részek komposztálása, lebomlása bizonyos károsítók esetében megoldást jelent, amennyiben a lebomlási folyamat szakszerűen történik, azaz a komposzt legalább 60 Celsius-fok körüli értékre felmelegedik, és hőmérsékletét meg is tartja. A komposztálás során a fás részek lebomlása lassabb, mint a zöld részeké, általában több évig is eltart, érdemes ezért a fás részeket külön komposztálni.

Gyakori kérdés, hogy milyen beteg fás részeket szabad a komposztra tenni és érdemes-e? A láthatóan korhadt, gombával átszőtt, gombatelepekkel teli, mézgás, moníliás ágakat nem javaslom komposztálni. A leírt tüneteket mutató fás részek koncentrált mennyiségben tartalmazzák a kórokozókat, a bennük élő kórokozók életképessége hosszú, gyakran kitartó alakokat képeznek. A látszatra egészséges, „csak” elszáradt ágak is gyakran fertőzöttek.

A beteg részek hatástalanítása elérhető a beteg részek talajba ásásával is, oly módon, hogy minden része 10 cm talajréteg alatt helyezkedjen el, a talaj biztonsággal fedje. A folyamatosan nedves és levegős talajban is valójában lassú komposztálódás történik.

Rákos faág
Rákos faág

Az alma-, körte-, birsfákat fertőző tűzelhalás betegségért felelős Erwinia amylovora nevű veszélyes baktérium igen ellenálló, annak beteg, levágott növényi részeit tilos a kert területén belül is szállítani, mozgatni és csak égetéssel lehet hatástalanítani. Ennél a betegségnél ez a kötelezően előírt növényvédelmi eljárás. Azt komposztálni, mulcsozásra felhasználni nem szabad.

Ismerünk talajban lakó, micéliummal terjedő, és gyökereket fertőző talajpenészeknek is nevezett talajgombákat, azok minden fás növényt képesek megtámadni és elpusztítani. Általuk fertőzött beteg fák aprítéka is terjeszti ezt a veszélyes gombát.

Fás részekben élő, azokban áttelelő rovarok is találhatók a beteg, elhalt ágakban, törzsükben. Felszíni komposztra helyezésükkel lehetővé válik kifejlődésük, amit szétterjedésük, újabb fák megfertőzése követ. Ez jellemző a közismert szúbogarakra is. 

Hőkezeléssel, 60-70 °C-ra melegítéssel, és azon tartással a farönkök, vastagabb ágdarabok mentesíthetők, magas hőmérséklettel minden élő szervezet elpusztítható vegyszermentesen. Száraz magas hő mellett a nedves, párás hő is hasonló eredményt nyújt. Sajnos a hőkezeléses mentesítési módszer házikerti célú technikai kivitelezése nem kidolgozott.

Karácsonyfából is lehet komposztot

2022. január 17. 10:43

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia. Akár előbbi, akár utóbbi, esetleg köztes megoldást választunk, a fenntarthatósági elveket szem előtt tartva gondolkodni ma már alap. Dr. Aleksza László egyetemi docenst, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársát a kidobott fák lehetséges hasznosításáról kérdeztük.

Április végi SOS teendők a kiskertben

2022. április 30. 17:41

Áprilisban, főleg most az utolsó két hétben rendkívül sok eső esett, ami egyrészt jó, mert hirtelen beindul és zöldül a gyeptől a gyomokig minden. De a gombabetegségekre például jobban oda kell figyelni.

Kertünk talajának minőségi javítása tavasszal

2023. március 14. 05:39

Első lépésként ismerjük meg kertünk talaját. Ássunk fel egy részt és vizsgáljuk meg milyen a szerkezete, morzsalékos laza, netán összetömörödött agyagos?

Tavaszi nagytakarítás a kertben

2019. március 30. 05:38

A tavasz a takarítás és metszés ideje, sok hulladék keletkezik a talajon. Sokan elégetik az elszáradt gallyakat és elhalt növényeket, pedig jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.