Meddig kell várni még a kajszi metszésével?

Meddig kell várni még a kajszi metszésével?

Agrofórum Online

Meddig kell, illetve meddig érdemes várni még a kajszi metszésével? Mire ügyeljek?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kajszifák tavaszi metszésének optimális időszaka a rügyfakadáskor kezdődik és egészen a virágzási időszak végéig tart. Az sem probléma tehát, ha virágzás idején végezzük el a metszést, hiszen ekkor akár a virágok berakódottságát is szem előtt tarthatjuk, a metszés erősségét a virágok mennyiségéhez is igazítani tudjuk. A helyes metszési időt növényvédelmi vonatkozás miatt kell betartanunk, hiszen a gutaütést okozó kórokozók novembertől március elejéig a lassan gyógyuló sebzési felületen keresztül könnyedén képesek a fákat megfertőzni. A beteg fákon gyakran tünetként jelenik meg a mézgafolyás, illetve rákos sebek kialakulása is.

A gutaütés által a vázágak elhalása, de akár a fa teljes pusztulása is bekövetkezhet. Ennek kiküszöbölése és megelőzése érdekében, egyetlen lehetőségünk az, hogy a kajszit, illetve a többi csonthéjas gyümölcsfajt is csak a rügyfakadás utáni időszakot követően metsszük meg. Nemcsak tavasszal, hanem nyáron, a szüreti időszak végeztével is nyugodt szívvel végezhetjük el a kajszi metszését. A zöldmetszés ugyanis nagyobb ültetvényekben is bevált módszernek számít, így kiskerti körülmények között egyaránt ajánlható az ebben az időszakban történő metszés is.

Bármely időszakban is történik meg a metszés, nagyon fontos, hogy a termő fákat minden évben, rendszeres metszésben részesítsük. Az évente elvégzett metszéssel lehet csak fenntartani a fák megfelelő termőképességét, terméseinek jó minőségét. Metszés hiányában a fák lombkoronájának elsűrűsödése, termőegyensúlyának felborulása, terméseinek elaprósodása is bekövetkezik idővel. A kajszi metszésekor, mint minden más gyümölcsfaj esetében is, a beteg és sérült részeket kell eltávolítanunk legelőször.

A metszéskor a kivágni kívánt részt tőből távolítsuk el, visszametszést ne alkalmazzunk! A metszést a fák csúcsi részétől indítsuk, itt erősebb, míg alsóbb részein csak gyengébb metszést alkalmazzunk lassabb megújuló képessége miatt! A ritkítás során a meredeken felálló, korona belsejében növő, sűrítő, keresztben álló, vízszinteshez közeli szögben elhelyezkedő fás részek eltávolítását részesítjük előnyben. A fák egészségének megóvása érdekében a metszés végeztével nagyon fontos, hogy ne felejtkezzünk meg a sebek gondos lezárásáról, sebzáró anyaggal való kezeléséről sem!

Kiemelt kép: Pixabay

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

Már lehet metszeni a diót, nem kell minden esetben megvárni a nyár végét

2024. április 13. 10:10

Napjainkban is közismert információ, hogy a diót augusztus-szeptember hónapban metszik, azonban ez, különösen egy termő ültetvényben, nem kivitelezhető.

Milyen szempontok alapján válasszunk metszőollót?

2023. december 27. 05:40

Az egyik alapvető kérdés, hogy mitől fogunk majd szeretni egy metszőollóval dolgozni? Mert ugye bármikor elképzelhető egy nagyobb kertben, hogy akár egész nap dolgozni kell vele.

A kajszi karcsú orsó kialakítása

2021. június 20. 06:17

Miután bevált és elterjedt az almásokban a karcsú orsó, más gyümölcsfajokra is igyekeztek adaptálni ezt a faalakot. A kajszifajták eléggé különböző növekedési jellegűek, már, ami a természetes elágazási szöget illeti, mert a „bokor” természet mindegyikre jellemző. Mindegyik fajtából megpróbálkozhatunk karcsú orsót kialakítani, de csak támrendszer mellett és gondos alakító metszéssel.