Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

Agrofórum Online

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A mogyoróbokron vagy fán nagyon sok károsítót figyelhetünk meg, gombabetegséget és állati kártevőt is.

Mogyoró moníliás fertőzése

A mogyoró-gubacsatka már az előző évben a rügyekbe „fészkeli be” magát, és a rügyek torzulását idézi elő, ezáltal a fertőzött rügyek csökkent értékűekké válnak. Súlyos fertőzés esetén a következő évi termést is veszélyezteti. Kártétele kora tavasszal válik szembetűnővé. A károsított rügyek 2-3-szor nagyobbak, bimbószerűen kinyílottak. Később beszáradnak és elhalnak, sem termés, sem hajtás nem fejlődik belőlük. A mogyoró-gubacsatkának évente 5-6 nemzedéke fejlődik.

Az állati kártevők közül meg kell még említeni a mogyorópoloskát, a mogyorólevéltetűt, a mogyoró aknázomolyt, és nem utolsó sorban a mindenki által ismert mogyoróormányost.

A gombabetegségek közül jelentős a mogyoró lisztharmat, mely a leveleken szürkésfehér penészgyepet képez. Augusztus közepére, végére erős lombhullás, levéllemez-barnulás alakulhat ki. A fertőzési források a talajra hullott levelek, ahol a gomba ivaros szaporítóképletekkel telel át. Tavasszal a leveleket az ezekben képződő szaporítóképletek fertőzik meg.

A gombabetegségek közül a mogyoró moníliás betegsége termésrothadást és terméshullást okoz, veszélyeztetve a termés mennyiségét és jó minőségét. A gomba a fiatal, növekvő makk héjszövetébe elsősorban a mogyoróormányos okozta sérüléseken keresztül hatol be. A makk növekedése leáll, később a makk és a magbél aszalódik. Gyakran az egész terméscsoport megbetegszik. A fertőzött termés a nyár folyamán – többnyire júliusban – a talajra hullik.

Gombafertőzés hatására a mogyorómag növekedése leállt

A betegség elleni hatékony védekezés alapja a fertőzésnek kaput nyitó sérülések megakadályozása. A sebzést kiváltó mogyoróormányos elleni védekezéssel a monília fertőzése is visszaszorítható. A betegség rendszeres előfordulása esetén terméskötődés után a mogyoróbokrokat gombaölő szerrel legalább két alkalommal permetezni kell. A mogyorókártevők elleni védekezést metszéssel már ősszel kell kezdeni. A tavaszi metszés terméscsökkenéssel jár. El kell távolítanunk minden beteg vesszőt, beteg, károsodott részeket is, és ha sűrű a bokrunk, akkor ritkítanunk kell. Az eltávolított részeket meg kell semmisíteni, el kell égetni.

Mi okozhatja fehér közepű, barna szegélyű foltok kialakulását a körtefa levelein?

2019. augusztus 18. 05:36

Zs. Norbert kérdése: Körtefám levelein apró fehér közepű, barna szegélyű foltokat találtam. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ellene?

Új, UF 1602-es függesztett permetezőgéppel bővül az Amazone kínálata

2019. március 11. 13:46

Az UF 1602-est egy speciálisan kialakított, kedvezőbb súlyponttal rendelkező polietilén tankkal szerelték fel. A sima tartályfalak lehetővé teszik az effektív külső és belső tartálytisztítást.

Milyen betegségei, kártevői vannak a babérmeggynek?

2019. október 2. 11:01

Z. Judit kérdése: Babérmeggy sövényt tervezek telepíteni. Milyen betegségei, kártevői vannak, amelyek felléphetnek az állományban, mire készüljek?