Meddig nyírjuk ősszel a gyepet?

Meddig nyírjuk ősszel a gyepet?

Agrofórum Online

Az ősz folyamán a többi növényhez hasonlóan a gyepet is fel kell készítenünk a téli időszak körülményeihez, hogy tavasszal szépségét újra élvezhessük.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyepek nyírásának befejező időpontját ősszel a hőmérséklet határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy a fű növekedése kb. 14 fokos átlagos hőmérséklet környékén még tart, míg 10 fok alatti tartós hőmérséklet esetében már nem, így ez alatt már nem ajánlatos nyírni gyepünket. Ez nem jelent mást a gyakorlatban, mint azt, hogy a nyírást akkor kell abbahagynunk, amikor a fű nem nő tovább, de a fagyos, dércsípte reggelek megjelenésekor már feltétlenül. Az elkésett nyírás hatására a vágási sérülések nehezen gyógyulnak, végeik a visszafagyás által sárgulhatnak. Az utolsó nyírásra tapasztalatok alapján hazánkban rendszerint kb. november elején vagy közepén szokott sor kerülni.

Az ősz beköszöntével a fű magasságát már minden nyíráskor érdemes fokozatosan egyre jobban csökkentenünk, kb. a 4 cm-es magasság eléréséig. A téli időszakra túl hosszan meghagyott gyep elfekszik, a hó hatására megtörik, míg a túl rövid esetében a hideg időjárás viselheti meg.

Ősszel, a tél beállta előtt szükséges elvégezni a gyep tápanyaggal való feltöltését is. Kifejezetten a gyepnek megfelelően kialakított, őszi kijuttatási céllal, nagyobb káliummennyiséget tartalmazó műtrágyák is megtalálhatók a kereskedelemben. A kálium segítségül van a sejtfalerősítésben, így a növények a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbbá válnak. A megfelelően tápanyaggal ellátott talajon a növények már megerősödve várhatják újra a tavaszi időszakot.

A gyepet további károsodás érheti, ha tartós takarás van rajta. Kerti bútorainkat, egyéb tárgyainkat a téli időszakban érdemes begyűjteni és más helyen tárolni. Ne feledkezzünk meg továbbá a fák lehullott leveleinek rendszeres eltávolításáról sem, hiszen főként nedves, csapadékos időben tartós takarásuk kedvezőtlenül hat a gyepfelületre. A nedvesebb idő beálltával az öntözések számát és időtartamát is csökkentsük. A fűszálak károsodásához vezethet továbbá a tömörödött és megfagyott hóréteg is, ezért a havat semmiképp se lapátoljuk rá.

A nyári gyepápolás 7+1 aranyszabálya

2020. július 22. 10:40

A nyári időszakban mutatja legszebb arcát a gyep, feltéve akkor, ha megfelelően gondozzuk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran nyírjuk, milyen napszakban locsoljuk, vagy éppen mennyi tápanyaggal látjuk el időről időre.

Homokolás a gyepen: mikor, mennyit, miért

2022. december 16. 14:24

Sok kérdés merül fel a gyep homokolásával vagy más néven felülszórásával kapcsolatban. Az alábbiakban a legfontosabb és leggyakoribb kérdésekkel foglalkozunk, valamint útmutatásokat adunk ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen a gyep homokkal történő feltöltése során.

Hogyan távolítsam el a gyepből a mohát?  

2024. március 17. 04:39

A tavaly telepített gyepem tele lett mohával. Hogyan távolíthatom el a mohát a területről a fű megkímélésével?

Rakjuk rendbe a gyepet, metszeni kell a díszkertben

2021. március 3. 10:38

Március elejére megszűnt a növények mélynyugalmi állapota, így az ismét melegedő időben egyre másra fakadnak a gyümölcsfák rügyei.