Kérem szépen válaszukat két kérdésemre! Hogyan szaporítsam és ápoljam a karalábét? Meg tudom előzni, hogy ne fásodjon meg?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A karalábé a könnyen termeszthető zöldségfajok közé tartozik, kerti körülmények között is viszonylag sokan termesztik. Szaporítása magvetéssel és palántázással egyaránt történhet, hidegtűrő képessége miatt már palántái és magjai is vetésre/ültetésre kerülhettek kertjeinkben. Fontos, hogy kellő fénnyel ellátott helyen neveljük, hiszen fényhiányban gumói fejletlenek maradnak, felnyurgultak lesznek. Nemcsak a fényszegény termőhely, hanem a túl sűrű vetés is okozhatja a növények megnyúlását, így érdemes a tőtávolságot legalább 20 cm-re, a sortávot pedig 40 cm-re beállítani.
A karalábé fejlődése során sok vizet igényel, hiszen meglehetősen kis gyökérzettel rendelkezik, mely a talaj felszínének közelében helyezkedik el, így a talaj felső részének kiszáradásakor a növény számára elegendő víz már nem áll rendelkezésre. A rendszeres öntözésből gyakran adódik a talaj tömörödése is, mely levegőtlenséget okoz, így érdemes a növények környezetében kapálással a talajt gyakran lazítani, a gyomlálással egymenetben ezt rendszeresen elvégezni.
A karalábé fásodása a gumók alsó részén kezdődik el, majd halad fokozatosan felfelé. Ennek oka több tényezőre is visszavezethető, melynek egyik része a nem megfelelő ápolásból, termesztéstechnológiai feladatok helytelen elvégzéséből is adódhat. Ahogy már fentebb is említettem, kiemelt szerepe van a rendszeres öntözésnek, hiszen az egyenetlen vízellátás fásodást, de a gumó felrepedését is kiválthatja. A nem megfelelő öntözés hatására a növény tenyészideje is hosszabbodik, így pudvásodása is nagyobb eséllyel következhet be.
A fásodásra való hajlam másrészt fajta tulajdonság is lehet, így a növény vagy a mag megvásárlása során nem árt erről előzetesen is tájékozódnunk. A betakarítás helyes idejének meghatározásával is sokat tehetünk azért, hogy a fásodást elkerüljük, hiszen az elöregedett termések a megkésett szüret miatt már gyakrabban válnak élvezhetetlenné. Fontos továbbá, hogy a tápanyagok ellátása is egyenletes legyen, a nitrogén adagolását se vigyük túlzásba, hiszen ez, ugyancsak a termés minőségi romlásához, felrepedéséhez vezethet!
Kiemelt kép: Pixabay