Címke: Karalábé

karalábé

Szaktanácsadás

Milyen apró, fehér, lepkeszerű kártevők lehetnek a karalábén?

2024. május 27.

Apró, fehér, talán lepkére emlékeztető kártevőket figyeltem meg a karalábé levelén. Mik lehetnek ezek? Hogyan védekezhetek ellenük?

Szakcikkek / Zöldség

Fóliák hasznosítása, IV. – Hajtatott karalábé termesztése

2024. február 13.

Főnövényként nem, vagy csak ritkán, de paprika, paradicsom és uborka előnövényeként gyakran hajtatják a káposztaféléket (kínai kelt, fejes káposztát, kelkáposztát, karfiolt), a legjelentősebb növénynek ilyen tekintetben karalábé számít. Területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliák alatt.

Szakcikkek / Zöldség

Hidegtűrő, de a megfázásra nagyon érzékeny: hajtatott karalábé termesztése

2023. november 23.

A karalábé területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliákban, de a váz nélküli fóliás termesztése is jelentős, főleg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A fűtés nélküli fóliák alá március elején (5-10-e táján), a fűtött hajtató létesítményekbe már februárban kirakják a palántákat, síkfóliás és váz nélküli termesztésre március közepén, szabadba legkorábban március végén ültetik.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A karalábé levele nem kukába való – tippek a betakarításához, tárolásához, elkészítéséhez

2023. november 14.

Az emberek a boltokban valamiért letépkedik és a zöldséghulladék összegyűjtésére szolgáló rekeszekbe dobálják – szemétként. Pedig a karalábé levelei épp olyan egészségesek és finomak, mint a növény gumója, sőt, a szakértők szerint még több is bennük a tápanyag!

Szaktanácsadás

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29.

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Szakcikkek / Házikert

Miért fás a karalábé?

2022. augusztus 8.

A zsenge karalábénak két nagy titka van: a megfelelő talaj mellett a sok öntözés és a megfelelő térállás biztosítása.

Szakcikkek / Házikert

Karalábé nevelése a kertben

2022. június 23.

Ezt a zöldségfélét gyors növekedése és nagyszerű íze miatt minden kertésznek ki kellene próbálnia.

Szakcikkek / Zöldség

Káposztafélék félmikro(mezo)- és mikroelemhiány betegségei és gyógyításuk I.

2022. április 12.

A gyakran tapasztalt mikroelem-hiánytüneteknek sok esetben nem az abszolút hiány az oka, a szükséges mennyiség rendelkezésre áll a talajban, csupán egyes környezeti tényezők, mindenekelőtt talajtulajdonságok gátolják a felvételüket.

Videó

Káposztafélék palántanevelése a téli hónapokban

2021. március 11.

Klímakomputer vezérli és termálvíz fűti az Árpád-Agrár Zrt. közelmúltban átadott, 7000 négyzetméteres fóliablokkját Szegváron, ahol január végén már nagyjából 12 Celsius-fokos hőmérsékleten felsorakoztak és növekedtek a káposztafélék palántái. A zöld minden árnyalatát megelevenítő létesítményben fejeskáposzta, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, karfiol és brokkoli kapott helyet.