Miért ágazik el a sárgarépa? Ez jelentősen rontja az eladhatóságát és a konyhai feldolgozhatóságát is. Megelőzhetem valahogy ezt a jelenséget?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A sárgarépa, valamint a gyökérzöldségek répatestének elágazásával, deformációjával, gyakori előfordulásuk miatt, szinte már minden kiskerti termesztő találkozott. A legtöbb esetben a nem kívánt alaki elváltozás mögött valamely abiotikus elváltozás áll, így elsődlegesen nem kártevők vagy kórokozók által okozott fertőzöttségre kell gondolnunk a probléma kialakulásának hátterében.
A nem kívánt deformáció kialakulása leggyakrabban a közeg, vagyis a talaj szerkezetéhez köthető. A túlzottan kötött, így a gyökér fejlődése szempontjából nem megfelelőnek tekinthető talajban fordul elő ugyanis leggyakrabban a répatest többszöri elágazódása, szakállasodása. Ez akár a sekélyen végzett talajművelés, de a túlöntözés miatt kialakuló talajtömörödés által is létrejöhet. Ezt a deformációt a növény bakhátas termesztésével, vetés előtti jó talaj-előkészítéssel, vagyis mélyen végzett talajlazítással előzhetjük meg.
A torzulás okai közül viszont nem szabad kifelejtenünk a talaj fonálféreggel való fertőzöttségét sem, de a környezeti tényezők kedvezőtlenül alakulását sem. Magas hőmérsékleten, főként, ha az szárazsággal is párosul, a répatest rövid marad a gátolt gyökérfejlődés miatt, rajta pedig szabálytalan alakú gyökerek is fejlődhetnek.
A többszörösen elágazó répák mellett gyakran találkozunk más terméshibával is, mint pl. összecsavarodott répákkal. Ezek kialakulása szintén termesztéstechnológiai hibára vezethető vissza, mely megelőzésére még a növény korai fejlődési szakaszában van lehetőségünk. A túl sűrűn történő vetést csak egyeléssel orvosolhatjuk, az így kialakított helyes tőszámbeállítással megelőzhető a termések összenövése és keresztezése.
A gyökérzöldségek nemcsak a talaj szárazságára, hanem annak vízzel való egyenetlen ellátására is érzékenyek. A répatest hosszanti irányba való felrepedése a leggyakoribb mutatója a nem egyöntetűen végzett öntözésnek. Emellett a zöldfejűség, vagyis a termőtest zöldülése ugyancsak elterjedt jelenségnek számít a gyökérzöldségek esetében, mely a talajból kilógó répafejet érinti, napfénynek való kitettsége miatt.
Kiemelt kép: Pixabay