Hogyan tároljam télen a sárgarépát?

Hogyan tároljam télen a sárgarépát?

Agrofórum Online

Nemrég ástuk ki a sárgarépánkat. Első évben termesztettem családi fogyasztásra. Még nincs a tárolására módszerem, kb. 3-5 rekeszről lesz szó. Milyen téli tárolási módozatokat javasolnak? Pincénk nincs, de van egy fűtetlen, szigetelt garázsunk.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Tanácskérő!

A hosszú ideig tárolhatóság feltétele, hogy a sárgarépa-testek beérettek, sűrű állományúak, épek (sérülésektől, károsításoktól mentesek), egészségesek legyenek. Kiásás után a répáról a zöldjét levágják, néhány napig száraz, hűvös helyen szikkasztják, ezalatt átválogatják. Az ép bőrszövetű, száraz répatesteket rekeszekbe szokták helyezni, azok teszik lehetővé a tárolás alatti könnyű kezelésüket.

Sárgarépa, petrezselyem, zeller téli tárolására az egyenletes, 2-4 °C az optimális, még a 6-10 fokos hőmérséklet is megfelelő. Fontos a levegő magas páratartalma, ami megakadályozza a répatest vízveszteségét, fonnyadását. A tárolóhelyen a rekeszek között szabadon járjon a levegő, és a rekeszekben lévő répák között is cserélődni kell folyamatosan a levegőnek. Fontos a fagymentesség, a betonaljzat hőmérséklete erősebb téli lehűlések idején megközelítheti a fagyáspontot, a rekeszek alá a padozatra hőszigetelő réteget érdemes fektetni. Bármilyen gondosság ellenére romlások előfordulnak, ezek a betakarítás, tárolás munkafolyamatai során keletkezett apró, szabad szemmel nem látható sérüléseknél indulnak el. A gyökerek rendszeres átválogatásával számukat minimálisra csökkenthetjük.

Kitermelt sárgarépa

Vitatott kérdés a répatestek tárolás előtti mosása, tisztítása. A nagyobb, rátapadt földrögöket kíméletes módon le kell választani a répákról, ezt még közvetlenül a kiásás után hatékony eltávolítani, amikor a föld nedves rajta. Tisztítás során a hajszálgyökerek könnyen megsérülhetnek, az apró sebzési nyílásokon hatolnak be a kórokozók spórái.

Fűrészporba ágyazott sárgarépa

A tárolásra általában műanyag rekeszek terjedtek el, ajánlott papírral bélelni és betakarni is ezekben a répát. Alaktartó kartonrekeszek is alkalmasak tárolásra. A rekeszekben nem közvetlenül egymásra, hanem homokba, fűrészporba ágyazva elhelyezett répák minősége hosszú ideig fenntartható: megakadályozzák a répatesteken megjelenő romlást, betegség továbbterjedését, hőszigetelő hatást is kifejtenek, a répák párolgását is csökkentik. Tárolás alatt fény nem szükséges, az ablakon bejutó világosság kihajtásra serkenti a tárolt répatesteket, ha nincsenek letakarva. A kihajtó levelei a répatestből táplálkoznak, felélik annak víz- és tápanyagtartalmát, következtében a répa megpuhul, fonnyad.

Tisztítva tárolt sárgarépa

A gyökérzöldségféléket földbe süllyesztett vermekben tárolták korábbi időszakokban, melyek közel optimális körülményeket biztosítanak a terményeknek, kis költségből létrehozhatók, meggondolandó létesítésük. A sárgarépát sokan kinn hagyják ősszel a földben termőhelyén, és igény szerint abból ásnak ki belőle, ameddig nem fagy át a talaj. Ez 30-40 cm vastagságú szalmás talajtakarással megelőzhető. Ilyen célú hőszigetelő takarásra hasonló vastagságú lombtakaró is alkalmas. Elterjedt megoldás, hogy vízóraaknát használnak zöldség-gyümölcs tárolásra télen, hiszen fagymentes hely, páratartalma is megfelelő, bevált erre a célra is. Garázsok használaton kívüli szerelő aknái is védett, fagymentes, tárolásra megfelelő helyek, sokaknak bevált.

Milyen kártevők rágják a sárgarépa gyökerét?

2023. február 7. 04:36

Házikerti sárgarépáimban igen sok, a mellékelt képen látható kártétel volt idén. A hernyók károsítása általában a gyökérnyaktól indult. Mi okozza, és van-e lehetőség megelőzni? Idén számíthatok újbóli károsításukra?

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel

2019. január 25. 05:37

Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.