Mely növények segíthetnek a kártevők elűzésében a kertben?

Mely növények segíthetnek a kártevők elűzésében a kertben?

Agrofórum Online

Milyen növényeket érdemes a kiskertbe ültetni, melyek segítenek a kártevők elűzésében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kertbe kiültethető dísz- és gyógynövényeink közül több olyan faj is létezik, melyek jótékony hatással lehetnek társaikra, azok kártevőinek, betegségeinek távoltartásával, valamint a hasznos rovarok vonzásában is szerepet játszhatnak. A növénytársítás, vagyis a növények szomszédságának tervezése során érdemes a növények egymásra való hatását is szem előtt tartani, így próbálva meg elősegíteni az egészséges növények fejlődését, a növényvédelmi kezelések számának csökkentését.

Talán a legközismertebb ilyen növényfaj a bársonyvirág, vagyis a büdöske, mely szépsége mellett a gyökérzöldségeinken károsító fonálférgeket, de a molytetveket is képes távoltartani erős illatával, de a krumplibogarak elleni védelemben is bevethető. Emellett a csigák egyik kedvelt táplálékaként is hasznosítható annak érdekében, hogy haszonnövényeinket megóvjuk rágásuktól, pl. a védendő növény köré a bársonyvirágot egy védősávba ültetjük.

A körömvirág sem csak szépségéről és gyógynövényként való felhasználhatóságáról ismert, hanem a levéltetvek és fonálférgek ellen is hasznosíthatjuk kertjeinkben. A bazsalikom amellett, hogy értékes fűszernövénye lehet kiskertünknek, a hasznos rovarok, vagyis méhek vonzásában is segítségünkre lehet, valamint jól társítható a paradicsommal és a paprikával is, melyek kártevőinek távoltartásában is szerepet játszhat.

Az egyik legsokoldalúbb növényfaj a fokhagyma, melynek ültetése akár több rovarfaj távoltartására is felhasználható, ilyenek például a földibolhák, a káposztalegyek, de a csigák, atkák és szúnyogok ellen is hatásosnak bizonyul jelenlétük. A kapor a megporzók vonzásával lehet társai segítségére, emellett erős illatával riasztó hatással is van a kártevőkre.

Számos zöldségfaj pl. a paradicsom, káposzta, tökfélék jó szomszédja lehet a borágó is, mivel a kártevő hernyók elűzésére is felhasználható. A díszítőértékkel rendelkező sarkantyúka nemcsak egy ehető növényfajunk, hanem a levéltetvek elleni védelemben is segítségünkre lehet a káposztafélék esetében, hiszen kultúrnövényeinket óvva, magához vonzza a rajtuk szívogató levéltetveket.

Kiemelt kép: kapor (Pixabay)

Honnan tudjuk, hogy fonálféreg van a veteményesben?

2023. május 6. 09:38

Az egyik jele a fonálférgek jelenlétének a kertben az, hogy a gyökérzöldségek szinte ehetetlenek lesznek a sok kártétel miatt.

Vetésforgó a kertben (III. rész)

2018. október 26. 06:36

A gyomnövények, a kórokozók és az állati kártevők kultúrnövényünkre gyakorolt káros hatását csökkenthetjük vagy akadályozhatjuk meg kertünkben a növénytársítás és a vetésforgó alkalmazásával.

Vetésforgó a kertben (I. rész)

2018. április 16. 10:59

Melyek azok a növények, amik egy adott évben egymás mellett termeszthetők úgy, hogy valamilyen módon segítik a mellé ültetett növény fejlődését?

Mennyire fontos a veteményesben a sor- és tőtávolság betartása?

2023. június 19. 05:37

Azt gondolnánk, hogy kőbevésett adat a sor- és tőtávolság, most egy kicsit más szemléletet fogok bemutatni, ami nálunk a gazdaságban is bevált.