Kérem, írják meg nekem, hogy melyek azok a hagymás növények, amelyeket teleltetni szükséges! Segítségüket nagyon köszönöm!
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A hagymás, gumós növények egy része, hazai körülmények között a telet a talajban is át tudja vészelni, sőt számos fajuk virágzásának bekövetkezése, kellő hideghatás nélkül meg sem tudna valósulni. A hidegigényes hagymás növények szaporítását tehát még ősszel el kell végezni, fagymentes talajba, akár még novemberben is elvégezhető ültetésük. A telet kertünk talajában töltik tehát a tulipán, nárcisz, jácint, krókusz, hóvirág, fürtös gyöngyike hagymái egyaránt.
A kardvirág, dália, kála és kánna szaporítóképleteit viszont a tél beállta előtt ki kell ásni, hiszen trópusi, szubtrópusi származásuk miatt hazánk hideg körülményeit a talajban nem képesek károsodás nélkül átvészelni. Az enyhébb körülmények biztosítása céljából a növények gumóinak, hagymáinak kiásását akkor ajánlatos elvégezni, amikor a növény életfolyamatát az adott vegetációs időszakban már befejezte. Ez azt jelenti tehát, hogy az elvirágzás, valamint a leszáradt levelek már azt jelzik, hogy az áttelelő szervek elegendő tartalék tápanyagot gyűjtöttek, így kiásásuk már elvégezhető.
A kiásáshoz válasszunk lehetőség szerint napos, kellemes őszi időjárást! Az átázott talajból nemcsak a kiásást nehezebb kivitelezni, hanem a hagymák talajtól való mentesítése is problémás, azokon betegség tünetei is csak nehezebben válnak láthatóvá. A kiásott gumókat mindenképp érdemes még a telelés előtt akár hosszabb ideig is szikkasztani, mivel a túl vizesen tárolt növényrészek könnyen megrothadhatnak. Válasszunk tehát napos, meleg, jól szellőző helyet a száradásukhoz!
A szikkasztás végeztével már mindenképp távolítsuk el a talajrészeket, valamint az elszáradt leveleket és virágzatokat egyaránt! A folyamat közben válogassuk is ki a hagymákat, csak az egészséges, betegségtől, foltosodástól, fonnyadástól és egyéb károsodástól mentes darabokat tartsuk meg, hiszen egy-egy darab romlása akár számos másik hagyma penészesedését is okozhatja! Téli tárolásuk újságpapírral bélelt ládákban történjen majd a hagymákat, gumókat sötét és száraz, fagymentes kb. 5 fokos hőmérsékletű helyen tároljuk a tél folyamán!
Kiemelt kép: Pixabay