Mi károsíthatja a szivarfát?

Mi károsíthatja a szivarfát?

Agrofórum Online

Szivarfát tervezek ültetni a kertem elé. Milyen károsítói vannak, ami ellen védekezni kell majd? Mennyire igényes faféle?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, okleveles kertészmérnök, növénydoktor,  ny. egyetemi adjunktus
 

Kedves Érdeklődő!

A szivarfa, különösen a gömbkoronájú oltott formája kedvelt, divatos fafaj. Elterjedten ültetik kertekbe és utcákra is. Gömbkoronájából eredően nem igényel sok helyet, és magasra sem nő, így elektromos vezetékek alá telepítve is jó választás. Napos vagy félárnyékos helyet válasszon a fának és jó vízáteresztő enyhén savanyú (5,5-6 pH) talajt. Ültetés és azt követő 2 évben rendszeresen, nagy vízmennyiséggel öntözze, hogy a begyökeresedése gyorsan megtörténjen.

Betegségek közül a szivarfa lisztharmat (Erysiphe elevata) gyakran szokta fertőzni a leveleken, azok színén és hátoldalán is finom fehéres lisztszerű bevonatot képezve. A fertőzés helyén a foltban a levél elszárad. Alkalmanként erős levélpusztulást okozhat. Kén hatóanyagú kontakt hatású, vagy az azoxistobin (Amistar), penkonazol(Thopas) felszívódó gombaölő szereket ajánlom ellene.

A szivarfákat többféle rovar is károsítja. Általánosan, tavasztól őszig előfordulnak a levéltetvek, szívogatásukkal a leveleket gyengítik, mézharmatot termelnek, amire legyek, darazsak szállnak tömegével. Ezek hívják fel jelenlétükre a figyelmet. Levéltetvek ellen speciális levéltetű elleni szerek is (Pirimor, Teppeki) és általános rovarölő szerek is (Decis, Karate, Sherpa, stb.) is használható. Felszaporodásukat ajánlott megelőzni, permetezést a fertőzés kezdetekor már el kell végezni.

Pajzstetvek is gyakran előfordulnak a szivarfákon. A polifág eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) faj a díszfák között a szivarfát is fertőzi. A fa minden részén előfordul, szívogatásával a levelek fejlődését lassítja, hajtásnövekedést csökkenti, súlyos esetben hajtáselhalást, a fák legyengülését és kihalását okozhatja. Jelenléte a törzs és fő vázágak kérgén válik könnyen láthatóvá, különösen a nagy tömegű előfordulásánál. A nőstény egyedek kör alakúak, míg a hím egyedek megnyúltak, hosszúkásak, színűk fehéres. Évente két nemzedékük fejlődik, a fákon telelnek. Védekezés ellene elsősorban téli nyugalmi időszakban olaj tartalmú lemosó szerekkel ( pl. Vektafid) hatékony. Fák leveles állapotában az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Spilan eredményesen alkalmazható, elsősorban a lárvák rajzásakor.

Fertőzheti még viaszos pajzstetű is a szivarfát, egyedei a levelek hátoldalán erekhez tapadva, és zugokba bújva élnek. Szívogatásukkal gyengítik a fákat. Olaj hatóanyagú és káliszappan tartalmú permetezések a leghatékonyabbak ellene. A káliszappan oldja a testüket fedő viaszos bevonatot.

Megjelenhetnek még a fákon az utóbbi években felszaporodó invazív rovarok közül az amerikai lepkekabóca, a zöld vándor-poloska, valamint a barna ázsiai márványos poloska lárvái és imágói. Mindegyik szívó kártevő, kémiai védekezés ellenük nagy kihívás, nem mindig hatékony.

Miért sárgulnak és barnulnak a fiatal szivarfa levelei?

2022. szeptember 20. 04:36

Fiatal szivarfám levelei, amint az a csatolt képen is látható, erősen sárgulnak, a levelek szélei barnulnak is. Hogyan menthetem meg?

Hogyan lehetne megmenteni a beteg szivarfát?

2023. július 14. 04:39

A májusban ültetett egyik szivarfám gallyai a csatolt fotón látható állapotban vannak. Levelei teljesen leszáradtak, elhaltak. A másik, ugyanakkor ültetett fa, azonos körülmények közt szépen fejlődik. Kérem tanácsukat, hogyan lehetne megmenteni a beteg fát?