Mi károsítja ilyenkor a cseresznyefát?

Mi károsítja ilyenkor a cseresznyefát?

Agrofórum Online

Cseresznyefámon szőrős hernyók rágják a leveleket, csoportosan élnek. Hogyan tudok védekezni ellenük hatékonyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nyár második felében jelenik meg az amerikai szövőlepke (Hyphantria cunea), újabb nevén amerikai fehér medvelepke második nemzedéke, annak lárvái károsítanak jelenleg sok fafajon. A lepke igazi cosmopolita és invazív faj, az egész világon elterjedt, hazánkban a 40-es évektől van jelen. Több száz lombhullató fafajt fertőznek, kertekben a gyümölcsfajokon (alma, cseresznye, szilva, dió és eperfákon) gyakoriak.

A kifejlett fehér színű, 10-15 mm-es lepkék tojásaikat a levelek hátoldalára rakják. A kikelő és nagy számban együtt élő és táplálkozó hernyók napról napra többet esznek, erősebb rágási kártételt okoznak. A kezdeti finom rágásukat hamar felváltja a levelek teljes elrágása, tarrágásuk. A fiatal hernyók szövedékben, „fészekben” élnek, de csak kezdetben, bizonyos fejlettségnél elhagyják csoportjukat, és szétszélednek a koronában. A lárvák sárgás zöld színűek és erősen szőrözöttek, fejlődésük 3-8 hétig tart a hőmérséklettől függően. Jellemzően a fészkek a korona szélén és a naposabb oldalán figyelhetők meg.

Hazánkban évente két nemzedéke fejlődik, az első májusban, a második jelenleg is megtalálható gazdanövényein.

A kártevő tojás és lárva alakjait számos hasznos szervezet gyéríti: fülbemászók, fátyolkák, katicabogarak, fémfürkészek, fürkészdarazsak, fürkészlegyek stb. Jelentős mennyiségüket fogyasztják a különböző madarak is. A bábozódásra vonuló lárvák közül sokat összegyűjthetünk a fatörzsre helyezett hullámpapír övekkel.

Védekezés alapja a fák rendszeres figyelése, házi kerti viszonyok mellett a hernyófészkek időben végzett eltávolítása. Amíg a kis hernyók még együtt élnek, le kell vágni a fertőzött ágat, óvatosan, minél kevesebb hernyó essen ki a szövedékből, és ott helyben megsemmisíteni széttaposással vagy elégetéssel. A lepkék rajzása, peterakása még szeptemberben is folytatódik, új hernyófészkek jelenhetnek meg. Rovarölő szeres védekezés elsősorban a fiatal lárváknál hatékony. A fészket elhagyó, szétmászott, fejlett hernyók ellen viszont már csak a kémiai kezelés lehetséges. A Bacillus thuringiensis hatóanyagú rovarölő szerek kímélik a hasznos élő szervezeteket, érdemes ezeket előnyben részesíteni. A lambda-cihalotrin hatóanyagú szerek taglózóak, valamint az engedélyezett indoxakarb hatóanyagúak II. forgalmi kategóriás csoportba tartozik. Érő termést nevelő fáknál az élelmezésügyi várakozási időt ne felejtse el betartani!

Megelőzhető az amerikai fehér medvelepke súlyos kártétele

2017. július 28. 13:26

A fokozott kártételi kockázat miatt a veszélyeztetett területeken fontos a fertőzöttség felmérése, indokolt esetben a védekezés végrehajtása.

Növényvédelmi előrejelzés: Korai kánikula és aszály

2017. június 14. 12:56

A várt eső elmaradt és az átlagostól melegebb időjárásnak meglett a következménye, az őszi árpa gyorsan érik.