Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

2024. február 20. 16:10

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.

Az alternatív növényvédelemé a jövő

2024. február 14. 16:10

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a hazai növénytermesztés legfontosabb kihívásait, és azokat a tényezőket, melyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ágazati jövőkép alakulásában. A tájékoztatón részt vett Malatinszki György, a Malagrow ügyvezetője, Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője, valamint Dr. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője.

A melegebb telek sokkal agresszívabb rovarokat hoznak

2024. február 13. 09:10

Az üvegházas termesztők számára a rovarok egyre komolyabb fenyegetést és egyben egyre nagyobb leküzdendő kihívást jelentenek.

Mire lehet jó 1500 katicabogár egy fóliasátorban?

2024. február 4. 07:10

A TikTok e heti agrár-sztárjai a katicabogarak, amelyek a szemünk láttára kezdenek el dolgozni és tisztítják meg a levéltetvekkel fertőzött növényeket.

Már majdnem a Csillagok háborúja: lézeres gyomirtás robotokkal

2024. január 29. 13:40

A legendás trilógia az elmúlt évtizedekben szövevényes történetek nehezen kiismerhető hálózatává nőtte ki magát, azonban a robotok és/vagy lézerek visszatérő elemei a sorozatoknak. Mindkét elem megjelenik a WeLASER kutatási projektben is, azonban lényegesen kevésbé földöntúli környezetben: a robotok a gyomokat irtják az új módszerrel.

Házi trükkök – sérült szobanövényekhez

2024. január 23. 14:10

Amióta világ a világ, az emberek mindig kitalálnak különféle trükköket, amitől szebb lesz a termésük, jobban nő a növényük, gyommentesebb lesz a füvük – függetlenül attól, hogy az ötlet első blikkre ésszerűnek tűnik-e vagy sem.

Fontos változások a növényegészségügyi bejelentések kapcsán

2024. január 10. 15:40

Módosult az április 30-ig szükséges növényegészségügyi bejelentések formanyomtatványa.

Hatékony a pettyesszárnyú muslica elleni biológiai védekezés a bogyós gyümölcsöknél

2024. január 10. 14:10

A pettyesszárnyú muslica (SWD) bogyós gyümölcsű növényekben végzett biológiai - vegyszerektől mentes - védekezési módszerrel végzett brit kísérletek kimutatták, hogy a technológia hatékonyabban működik, mint a rovarölő szerek, ha kereskedelmi körülmények között alkalmazzák.

A poszméheket még mindig károsítják a peszticidek

2024. január 3. 09:10

A londoni Royal Holloway Egyetem tudósai által folytatott nagyszabású, ötéves, egész Európára kiterjedő kutatási program megerősítette, hogy a mezőgazdaságban általánosan használt növényvédő szerek még mindig jelentősen károsítják a poszméheket, mivel a kolóniák gyengébben növekednek és kevesebb utódot hoznak létre.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.