Mi okoz mézgafolyást és kéreg alatti kanyargós járatokat a barackfa törzsén?

Mi okoz mézgafolyást és kéreg alatti kanyargós járatokat a barackfa törzsén?

Agrofórum Online

Barackfám törzsén mézgafolyás, leváló kérge alatt pedig járatok is megfigyelhetők. Mi okozza ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírt kártétel alapján a kéregmoly jelenlétére lehet következtetni, mely kártevő fejlődése főként a csonthéjas gyümölcsfajokhoz köthető, de az alma, birs és körtefákon egyaránt megtelepedhetnek egyedeik. A kéregmoly jelenlétére először a fák törzsén és a vázágak alsó részén megjelenő mézgafolyás hívja fel a figyelmet, valamint ürülékcsomók egyaránt. A rajzást követő időszakban a bábokról leváló bábingek csakugyan megfigyelhetők a károsított fás részeken. A fák kéreg alatti részén többnyire bábok és lárvák, valamint az általuk okozott kanyargós járatok is észlelhetők. A lárvák akár az élő fás részekbe is berághatnak, ezzel nemcsak kéregelhalást okoznak, hanem a víz- és a tápanyagok szállításának gátlását is. A fák növekedésének csökkenése mellett, nagymértékű felszaporodásuk esetén, az egymást követő nemzedékek azonos helyen való táplálkozásának hatására nem kizárt a fa részleges vagy teljes pusztulása, egyes ágainak elhalása, csúcsának száradása sem.

A kéregmolynak hazánkban általában két nemzedéke van, hernyói telelnek át a károsítás helyén, majd pedig tavasszal, március-áprilisban folytatják táplálkozásukat. A különböző fejlettségben telelő hernyók bábozódása után a rajzás sokszor elhúzódó, de leggyakrabban május elején kezdődik és június végén fejeződik be. A második nemzedék rajzása akár már júliusban elkezdődhet, mely augusztus végéig tart. A kártétel már a tojásból kelő hernyók berágása után két héttel jól látható, hiszen kilógó, csőszerű ürülékük folyamatosan egyre nagyobb méretben lesz látható a fák törzsén.

A védekezésben kiemelt szerepe van a minél hamarabb történő felismerésnek, így a téli fatisztogatási munkálatok elvégzésének. A fák törzsének és vastagabb ágrészeinek drótkefével való tisztítása során a sérült, mézgafolyásos kéregrészek eltávolításán kívül a telelő lárvák nagy része is elpusztítható. A mechanikai védekezés során azonban ügyelni kell arra, hogy az élő kéregrészek ne sérüljenek meg. A kémiai védekezés időzítéséhez érdemes feromoncsapdát beszerezni, mellyel jelenlétük egyaránt igazolható. A rajzás megkezdődése után kb. három hét múlva érdemes a permetezést elvégezni úgy, hogy a fák fás részére is jusson a permetléből, hiszen ezzel a tojásból kelő, fás részekbe berágó lárvák pusztíthatók (lambda-cihalotrin, deltametrin).

A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

2023. július 13. 04:36

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Botrítisz a szamócán! Hogyan védekezhetünk ellene?

2022. április 27. 04:36

Fólia alatt nevelek szamócát, egyes töveknél az alsó levelek tövében penészbevonat fejlődött, szürkés színű. Meg lehet állapítani, hogy mi okozza? Mivel védekezhetek ellene?

Tele vagyunk tripsszel, hogyan védekezzünk?

L. István kérdése: Fóliasátramban rendszeres probléma a nyugati virágtripsz. Mit ajánl ellene?

Mit tehetünk a rézvirágon megjelenő fehér foltok ellen?

2018. szeptember 21. 12:05

Sz. Vilmosné kérdése: Rézvirágom levelein és sajnos a színes virágokon is fehéres bevonat, fehér foltok jelentek meg. Valamilyen módon lehet védekezni ellene?