Mi okozza a meggy érett gyümölcseinek barnulását és rothadását?

Agrofórum Online

Szeretném a segítségüket kérni, vajon mi okozhatja a meggy érett gyümölcseinek barnulását és rothadását? Köszönöm válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A meggy terméseinek barnulását a legtöbb esetben kórokozók okozzák. A fertőzések nagyobb mértékű előfordulására általában csapadékosabb évjáratokban kell felkészülni. Továbbá akkor, ha a gombaölő szeres permetezéseket nem végeztük el időben, legyen szó akár a virágzás előtti, vagy az az utáni időszakról.

Általánosan elterjedt a moníliás betegség a meggy esetében is, mely főként a terméseken kialakult sebzések nyomán tud fertőzni. A gyümölcsökön egyre nagyobbodó, barna színű rothadás látható, mely végezetül a kocsány elbarnulásához és a termések múmiává alakulásához vezet.

A fóma leginkább a cseresznyét fertőzi meg, de meggyen is előfordulhat. A betegség az éretlen, érő és érett terméseket is fertőzheti, rajtuk az éréssel párhuzamosan egyre nagyobb foltokat figyelhetünk meg. Az érett terméseken a folt az 1 cm-es nagyságot is elérheti, mely folt közepe besüppedő, fakóbarna, benne koncentrikus körökben pontszerű gombaképletek is megjelenhetnek.

Jelentős terméskiesést okozhat továbbá a meggyantraknózis megjelenése is, melynek jelentősége az elmúlt évtizedekben hazánkban is megnövekedett. Az első tünetek általában az érés kezdetén figyelhetők meg, majd a fénytelen, barna színű, besüppedő foltok idővel megnagyobbodnak és a foltokban apró pontok formájában gombaképletek láthatók. A beteg terméseken esős időben narancssárga képletek megjelenése is tapasztalható. A fertőzött gyümölcsök párás időjárás esetén megrothadnak, míg száraz körülmények hatására pedig fokozatosan töppednek, összeaszalódnak.

A meggy termésbetegségei elleni védelem során kiemelt szerepe van a megelőzésnek, így a metszés során kialakított szellős koronaformának, a tél végi lemosó permetezésnek, és a beteg termések kocsánnyal való eltávolításának, a túlérett termések leszedésének is. A monília elleni védekezésnek elengedhetetlen eleme a termések sérüléseinek megelőzése, a kártevők elleni védelem, a fákon található rákos sebek kezelése.

A monília elleni védekezést már korán, a virágzás kezdetén és végén is ajánlatos megtenni, majd ennek végeztével, a szüreti időszak megkezdéséig, legalább 3 alkalommal kell gombaölő permetezést végezni a biztos védelem érdekében. A gyümölcsök kötődése után kontakt készítményt használjunk, majd a tervezett betakarítás előtt három héttel kontakt és felszívódó szert kombinációban alkalmazzunk! A betakarítás előtt is védekezzünk felszívódó készítménnyel, mely rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkezik!

Kiemelt kép: Pixabay

Mit tegyünk a moníliás meggyfákkal?

2025. május 18. 08:10

A moníliás meggyfák megmenthetők, de a permetezés most már nem segít. A metszés és a fertőzött részek eltávolítása az egyetlen megoldás.

Drágult a lengyel meggy

2019. augusztus 8. 12:37

Lengyelországban a meggy nyersanyagára 50%-kal haladja meg a tavalyi szintet és a szezon kezdete óta élesen emelkedett. A málna ára is meghaladta az előrejelzéseket.

Már három éve gyenge a gyümölcstermés

2020. június 23. 09:16

Egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is.

Milyen betegség miatt hullik az éretlen meggy a fáról?

2025. május 19. 04:36

A meggy zöld állapotban elkezdett ugyan pirosodni, de megállt a növésben. Nincs rajta semmiféle folt, vagy lyuk, és egy idő után le is esik. Nem tudom beazonosítani a betegséget, így nem tudok védekezni sem ellene. Mi lehet ez?