Mi okozza a paprikapalánták leveleinek sárgulását és lilulását?

Mi okozza a paprikapalánták leveleinek sárgulását és lilulását?

Agrofórum Online

Egy hete elültetett paprikapalántáim kissé megsárgultak, egyes levelek pedig teljes mértékben meglilultak. Mi okozza ezt? Mit tehetnék ellene?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Gyakori tünetként fordul elő a palánták kiültetése utáni időszakban a növények leveleinek lilulása, de kisebb mértékű sárgulása egyaránt. A lilulás meglehetősen feltűnő és ijesztő látványt nyújthat, mely nem jelez mást, minthogy a növény foszforhiányban szenved. A foszforhiány tünetei kezdetben az alsóbb leveleken jelennek meg, ekkor a levelek sötétzöld színűek lesznek. Később kékes-szürkére, barnás-zöldre, majd lilára színeződnek, és a középső levelekre is fokozatosan átterjednek a tünetek. A levél fonáki oldalán szintén megfigyelhető az elváltozás, mely erősebbnek bizonyul, mint a színi oldalon.

Súlyos esetben akár a növények levelei is hullásnak indulhatnak, erősen felkopaszodhatnak. A palánták, azoknak minél kisebb gyökerük van, annál nehezebben képesek a foszfor talajból való felvételére. A foszfor felvétele egyébként is lassúnak mondható, melyet a talaj hideg hőmérséklete tovább nehezít. A növények lilulása gyökereik fejlődésével, valamint a talaj hőmérsékletének emelkedésével fokozatosan javulni fog. A foszforhiány egyébként nemcsak a kezdeti, vagyis palántakorban jelentkezik rendszeres tünetként, hanem ősszel egyaránt. Ekkor a paprika esetében, főként a sárga színű TV paprikák termésein jelennek meg tünetek ugyancsak lila színű foltok formájában.

A kiültetés utáni sárgulás általában pár napon belül, az alsóbb levelek esetében jelentkezik, legtöbbször pedig ezen levelek lehullása is bekövetkezik. Ennek kialakulása szintén a tápanyagok nem megfelelő arányára, az ültetés során bekövetkező környezetváltozásra, valamint a gyökerek sérülésére vezethető vissza. A növény nem képes olyan ütemben a tápanyagok felvételére kisebb méretű gyökerével, mint amennyit a növény kellő napsütés hatására igényelne.

Érdemes tehát a tápanyagok utánpótlásáról a palánták kiültetése utáni időszakban rendszeresen gondoskodni, foszfortúlsúlyos tápoldatot kijuttatni. Megoldást jelenthet továbbá a lombtrágyázás is, mely az átmenti hiányok kiküszöbölésében, tünetek enyhítésében van segítségünkre.

Kiemelt kép: Pixabay

A palánták kiültetése előtt lehet vegyszeresen gyomirtani házikertben?

2021. március 31. 10:48

Lényeges a kezelés időpontja, a gyomnövény fejlettségi állapota, illetve az is, hogy milyen gyomnövények vannak az adott területen.

Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

2023. május 24. 04:38

Idén vásároltam szamócapalántákat, San Andreas, Selva, Ostara fajtákat, és beindult az indaképződésük. Nem tudom, hogy hagyjam meg vagy kivágjam. Szeretnék majd belőlük szaporítani, de tudtommal azt nem most kell. Mi tévő legyek?

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.

Hogyan termesszünk otthon salátát?

2022. május 28. 05:34

Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.