Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól?

Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól?

Agrofórum Online

Sz. Tamásné kérdése: Szeretnék tavasszal kertembe gyümölcsfát ültetni. Lehetséges ez? Mire figyeljek? Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajok ültetése ősszel (októbertől a fagyokig), és tavasszal is elvégezhető munkafolyamat. Az átültetési stresszre legkevésbé a konténerben nevelt gyümölcs- és díszfák érzékenyek, így ezeket fagymentes időszakban egész évben ültethetjük. A szabadgyökerű csemeték viszont érzékenyebben reagálnak ültetésükre. Vannak olyan gyümölcsfajok, amelyeket érdemes hagyományos módon ősszel kiültetni, de vannak olyanok is melyek ültetését ajánlatos inkább tavaszra hagyni.

Mivel a csonthéjasok meglehetősen érzékenyek a téli időjárás viszontagságaira, ajánlott őket tavasszal beszerezni a faiskoláktól, és ősz helyett inkább tavasszal melegebb földbe ültetni. Míg az almatermésűek és bogyósok esetében gyakorlati tapasztalatok alapján az őszi időszak a kedvezőbb ültetési időszak. Tavasszal az időjárástól és a talaj állapotától függően az ültetésre alkalmas időszak kb. február végén kezdődik és a rügypattanásig tart. Az ültetést feltétlenül be kell fejezni rügyfakadás előtt, mert a később ültetett csemeték már kisebb valószínűséggel gyökeresednek meg.

A tavaszi ültetést egyébként hasonló módon kell elvégeznünk, mint ősszel, de a növények öntözése nagyobb körültekintést igényel. Előkészített és már ülepedett talajon elegendő akkora gödröt kiásni, hogy abban a növény gyökérzete kényelmesen elférjen. A gyökérmetszést ültetés előtt fontos elvégezni, mert így az új gyökérkezdemények képződését serkenthetjük. A növényt pont olyan mélyre ültessük, mint a faiskolában volt. A fát úgy helyezzük el a gödörben, hogy az oltási helye a széliránnyal szembe nézzen, illetve az oltási hely a talaj felé kerüljön. Ha a gödörben már a megfelelő irányban áll a fa, feltöltjük részlegesen (kb. a feléig) földdel és körbetapossuk, ezután a csemetét beigazítjuk taposással, majd jön a beöntözés és a gödör teljes betemetése.

A tövet őszi telepítés esetében földdel felkupacolni, tavasszal pedig kitányérozni szükséges. A telepítéskori beöntözést az ültetés időpontjától függetlenül minden esetben célszerű elvégezni, tavaszi telepítéskor pedig elengedhetetlen feladat. Tövenként legalább l0-20 liter vízzel ajánlott átnedvesíteni a frissen ültetett növények talaját. Ültetés után az oltványt érdemes visszavágni (koronába metszeni) attól függően, hogy milyen koronaformát tervezünk. Az oltvány visszavágása nem csak a csemete megerősítése céljából lehet hasznos, hanem azért is, mert az alsóbb állású rügyek csak később fakadnak.

Csapadékgazdálkodás: fel kell számolni a függést

2019. január 5. 17:55

Hazánk vízkészletének három forrása van: a csapadék, a felszíni, valamint felszín alatti vízbázisokból származó vízkontingensek. A tervezett fejlesztési beruházásokkal a vízkínálat által az öntözött területek nagyságának hatásterülete többszörösére növelhető.

Az egész évben virágzó fokföldi ibolya rejtélye

2023. február 3. 05:37

Mi a titka, hogy egész évben virágozzon a fokföldi ibolyánk? Összeszedtem pár fontos tippet, hogy sikerre vigyük a virágoztatását.

Pöttyösek lettek a fiatal fügefa levelei. Hogyan kezeljem a fát a későbbiekben?

2023. szeptember 28. 04:37

Van egy fügefánk, amit kb. 3 hónapja ültettünk el. Azóta sajnos nem sokra megy, levelei nem nőnek, mint a képen is látható, és a levelek pedig egyre jobban pöttyösödnek, mintha rozsdásodna. Hogyan kezeljem a későbbiekben?

Miért nem virágzik a klívia?

2022. november 11. 05:38

A szobaliliom egy viszonylag egyszerű ápolást igénylő cserepes dísznövényünk, mégis a gyakori kérdések közé tartozik, hogy vajon miért nem virágzik?