Miért dőlnek meg és halnak el a szikleveles kis palánták?

Agrofórum Online

Valamit elronthattam a palántanevelés kezdetén? Miért dőlnek meg és halnak el a kicsírázott szikleveles kis palántáim?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldség- és dísznövények palántanevelése nem tekinthető egyszerű feladatnak, még gyakorló kertészek számára is minden évben számolni kell azok kisebb-nagyobb arányú pusztulásával. A palánták eldőlése, vagyis a palántadőlés elsősorban kórokozók jelenléte miatt alakul ki, melyet többféle talajban élő polifág gombafaj is kiválthat. A betegséget tehát csupán egy, de egyszerre akár több kórokozó fertőzése is okozhatja. Érdemes a kis növényt ilyenkor átvizsgálni, a gombás betegség tüneteit keresni.

Az ilyen növények leggyakrabban a talajból való fertőződés miatt gyökérnyaki részükön elvizenyősödnek, száruk elvékonyodik, elbarnul, majd a növények gyengülése miatt gyors hervadásuk is bekövetkezik. Jellemző, hogy az elhalás gyors lefolyású és általában foltokban jelentkezik. Minél erősebb és fejlettebb növényről van szó, a palántadőlés kórokozóinak fertőzésére annál kisebb arányban kell már számítanunk. A palántadőlés okozói egyébként nemcsak látható tüneteket okozhatnak, hanem a kelés hiányosságát is, a magok csírázás előtti elpusztulása miatt.

A palántadőlést úgy tudjuk kivédeni, ha a vetés előtt eszközeinket és edényeinket sterilizáljuk, a felhasznált közeget újonnan vásároljuk, esetlegesen előzetesen sterilizáljuk. A vetés után a magoknak sok vízre van szükségük, de a vízelvezetésről, a kórokozók számára optimális levegőtlenség megelőzéséről gondoskodnunk szükséges. A nevelés során ügyeljünk a kellő, növény számára optimális hőmérséklet fenntartására is, hiszen a hűvösebb körülményeken végbemenő lassabb csírázás segít a fertőzés kialakulásának!

A biológiai növényvédő szerek alkalmazására is lehetőségünk van, ilyen pl. a Trichoderma harzianum gomba spóráit tartalmazó készítmény, mely micéliumaival védi a növény gyökereit a talajlakó kórokozóktól. A Streptomyces griseoviridis baktérium is körbefogja a kultúrnövény gyökereit, valamint elvonja a kórokozók elől a tápanyagokat, és toxinok termelésével akadályozza meg a kórokozók továbbszaporodását.

Ügyelni kell továbbá a csírázás után a hőmérséklet mérséklésére is, hiszen magas hőmérséklet mellett, főként fényszegény környezetben a szikleveles növények gyorsan megnyúlnak, majd a talajra fekszenek!

Kiemelt kép: Pixabay

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Zöldségpalánták sikertelen tűzdelésének okai

2022. november 29. 09:44

Jövőre nemcsak a palánta-előállítás lesz drágább, várhatóan a maga a technológia is fog a magasabb kiadásokhoz kisebb-nagyobb mértékben igazodni.

A csodálatos ginzeng, amit akár meg is termelhetünk!

2023. március 25. 09:39

Nézzük most meg azt, hogy vajon tudunk-e otthon mi is ginzenget nevelni!

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?