Miért dőlnek meg és halnak el a szikleveles kis palánták?

Agrofórum Online

Valamit elronthattam a palántanevelés kezdetén? Miért dőlnek meg és halnak el a kicsírázott szikleveles kis palántáim?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldség- és dísznövények palántanevelése nem tekinthető egyszerű feladatnak, még gyakorló kertészek számára is minden évben számolni kell azok kisebb-nagyobb arányú pusztulásával. A palánták eldőlése, vagyis a palántadőlés elsősorban kórokozók jelenléte miatt alakul ki, melyet többféle talajban élő polifág gombafaj is kiválthat. A betegséget tehát csupán egy, de egyszerre akár több kórokozó fertőzése is okozhatja. Érdemes a kis növényt ilyenkor átvizsgálni, a gombás betegség tüneteit keresni.

Az ilyen növények leggyakrabban a talajból való fertőződés miatt gyökérnyaki részükön elvizenyősödnek, száruk elvékonyodik, elbarnul, majd a növények gyengülése miatt gyors hervadásuk is bekövetkezik. Jellemző, hogy az elhalás gyors lefolyású és általában foltokban jelentkezik. Minél erősebb és fejlettebb növényről van szó, a palántadőlés kórokozóinak fertőzésére annál kisebb arányban kell már számítanunk. A palántadőlés okozói egyébként nemcsak látható tüneteket okozhatnak, hanem a kelés hiányosságát is, a magok csírázás előtti elpusztulása miatt.

A palántadőlést úgy tudjuk kivédeni, ha a vetés előtt eszközeinket és edényeinket sterilizáljuk, a felhasznált közeget újonnan vásároljuk, esetlegesen előzetesen sterilizáljuk. A vetés után a magoknak sok vízre van szükségük, de a vízelvezetésről, a kórokozók számára optimális levegőtlenség megelőzéséről gondoskodnunk szükséges. A nevelés során ügyeljünk a kellő, növény számára optimális hőmérséklet fenntartására is, hiszen a hűvösebb körülményeken végbemenő lassabb csírázás segít a fertőzés kialakulásának!

A biológiai növényvédő szerek alkalmazására is lehetőségünk van, ilyen pl. a Trichoderma harzianum gomba spóráit tartalmazó készítmény, mely micéliumaival védi a növény gyökereit a talajlakó kórokozóktól. A Streptomyces griseoviridis baktérium is körbefogja a kultúrnövény gyökereit, valamint elvonja a kórokozók elől a tápanyagokat, és toxinok termelésével akadályozza meg a kórokozók továbbszaporodását.

Ügyelni kell továbbá a csírázás után a hőmérséklet mérséklésére is, hiszen magas hőmérséklet mellett, főként fényszegény környezetben a szikleveles növények gyorsan megnyúlnak, majd a talajra fekszenek!

Kiemelt kép: Pixabay

Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

2023. május 24. 04:38

Idén vásároltam szamócapalántákat, San Andreas, Selva, Ostara fajtákat, és beindult az indaképződésük. Nem tudom, hogy hagyjam meg vagy kivágjam. Szeretnék majd belőlük szaporítani, de tudtommal azt nem most kell. Mi tévő legyek?

Hogyan neveljünk palántát a fejes salátából?

2025. február 3. 04:39

Miként nevelhetünk palántát a fejes salátából? Mikor kezdjük, és mikor lehet kiültetni szabadföldbe?

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Hogyan termeszthető a házikertben görögdinnye?

2023. április 7. 04:39

Termeszthető a kertben is görögdinnye? Amennyiben igen, akkor az is érdekelne, hogy hogyan valósítható meg?