Miért és hogyan kezeljük a metszés által okozott sebeket gyümölcsfákon?

Agrofórum Online

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sebkezelésnek főként a nagyobb méretű, idősebb fák esetében van kiemelt jelentősége, ugyanis az évenkénti metszés, koronaalakítás során rajtuk számos nagyobb méretű seb keletkezhet. Csonthéjas gyümölcsűeknél a vontatottabb sebgyógyulás, valamint a sebparazitákkal szembeni fogékonyságuk miatt kiváltképp fontos metszést kiegészítő eljárásnak számít.

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja. A fiatal, nem termő fák sebei gyorsan gyógyulnak, míg az öregedéssel egyre jobban fokozódik a gyógyuláshoz szükséges időtartam. Az erősebb növekedésű alanyokon álló fák sebei gyorsabban gyógyulnak, ugyanakkor a gyógyulás folyamata fajtatulajdonság is lehet. Az almafajták közül például a Jonathan sebgyógyulása gyorsabb, mint a Starkingé.

A fa mérete is befolyásoló tényező, a nagyméretű fák, belső és alsó részein a sebek gyógyulása kedvezőtlenebb, ugyanis ezeken a részeken rosszabb a tápanyagok ellátottsága, mivel a fényhiányos lombozat kevesebbet asszimilál. A korona aktív részében lévő sebzések ezzel ellentétben gyorsabban gyógyulnak és kisebb a fertőzések gyakorisága is.

A fák metszése után a nagyobb, vagyis 5 cm átmérőt meghaladó sebzéseket szükséges mindenképp lekezelni. A kezelés előtt a sebzések szélét érdemes egy éles késsel, vagy metszőollóval simára vágni. Ez főként akkor szükséges, ha fűrésszel végezzük az adott rész eltávolítását, ugyanis a sebek szélén a kérget kisebb-nagyobb mértékben roncsolás érheti.

Ezután következhet a sebzáró anyaggal való kezelés. A gazdaboltokban többféle változatuk is beszerezhető, érdemes azonban olyat választanunk, ami rugalmas, szellőző bevonatot képezve tartós védelmet nyújt és megakadályozza a seb utólagos befertőzését, tehát gombaölő szert is tartalmaz.

A sebet egyenletesen kenjük be az anyaggal, valamint a seb szélétől kb. fél cm-es sávban a sérülésmentes részt is takarjuk vele. A seb szöveteinek gyógyítása és a sebforradás elősegítése, valamint a sebeken keresztül fertőző kórokozók mellett a kártevőktől is védhetjük gyümölcsfáinkat.

Miként lehet a gyümölcsfákat ifjító metszésben részesíteni?

2025. február 28. 04:36

A metszési szezon kezdetén aktuális a kérdés: hogyan lehet a gyümölcsfák ifjító metszését szakszerűen elvégezni?

Mi okozta apró, narancssárga pontok kialakulását a fa ágain?

2023. január 23. 04:38

Az elmúlt napokban az egyik fán apró, narancssárga pontokkal teli elhalt ágakat találtam. Mi okozta, menthető még a fa, mit tehetek vele? Küldök róla képet is.

Fertőtleníteni kell a metszőollót is?

2020. április 18. 07:36

Miért ajánlott a metszőolló fertőtlenítése? Milyen növényeknél érdemes erre figyelni?

Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

2022. június 13. 04:36

Mi károsíthatja a mogyoró levelét? Barna foltokat és rágásnyomokat is találtam a levelein.