Miért feketedett meg a dió a fán?

Miért feketedett meg a dió a fán?

Agrofórum Online

Lehulltak a termések a diófáról, sok közülük megfeketedett. Mi okozhatta ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az idei évben, a dió érése környékén tapasztalt csapadékos időjárás hatására nagyobb mértékben fordult elő az ültetvényekben is a dió xantomonászos betegsége (Xanthomonas arboricola pv. juglandis). Ez a baktérium nemcsak a terméseket, hanem a leveleket is fertőzheti, azokon általában szögletes és vizenyős foltokat okoz, melyek később barnulva elhalnak. A terméseken kezdetben csak apró foltok láthatók, melyek idővel egyre nagyobbak lesznek, elfeketednek. A termések héján keresztül a baktérium bejut a magba is, mely elfeketedve összeszárad.

Szintén a lombot és a terméseket egyaránt fertőzheti a gnomónia (Gnomonia leptostyla), mely kórokozó ezáltal lomb- és gyümölcshullást is okoz. A leveleken a betegség hatására pár mm nagyságú kör alakú foltok képződnek, melyek szegélye barna, közepe pedig idővel kiszürkül, és bennük a gomba szaporítóképletei láthatók fekete pontok formájában. A dió zöld burkán ehhez hasonló kör alakú foltok képződnek, ezek idővel elfeketedhetnek, viszont a kórokozó a termésbe nem hatol be.

A kórokozók elleni védekezés alapja a megelőzés, mely a beteg növényi maradványok összegyűjtésével és megsemmisítésével érhető el. Nagy jelentősége van a réztartalmú készítményekkel végzett lemosó kezelések elvégzésének is, mellyel szintén a következő évi fertőzés mértéke csökkenthető. Mivel a baktériumos és a gombás betegségek is főként a csapadékos időszak után szaporodnak el, így megelőző jelleggel esős időjárás esetén indokolt a kémiai védekezés.

A kártevők közül az almamoly (Cydia pomonella) második nemzedékének lárvái, táplálkozásuk során a terméskupacs elfeketedését és csonthéjra száradását okozzák. Az imágók rajzására július elejétől kell számítani, a védekezés alapját képezi egyedeinek feromoncsapdázása, ezzel a helyes permetezési idő megválasztása. Az 5 db lepke/hét, vagy ennél több befogott egyed esetében a kémiai védekezés már indokolt.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) lárváinak korai károsítása a termések méretcsökkenését és idő előtti hullását, illetve a dióbél ráncosodását okozzák. A lárvák idővel a dió burkának nagy részét elfeketítik táplálkozásuk során, mely hatására a csonthéj is megfeketedik. A fertőzés tüneteit mutató termések mihamarabbi összegyűjtésével a lárvák talajba húzódása akadályozható, akárcsak a fa alá kiterített ponyvával. A rajzás sárga ragacslapokkal jól követhető, mellyel a védekezés megfelelően időzíthető. A tojásrakás idején végzett rovarölő szeres kezelés nyújt csak kielégítő védelmet a dióburok-fúrólégy ellen.

Mit tegyünk a kajszifa moníliával fertőzött hajtásrészeivel?

2022. május 1. 16:13

Hiába permeteztem virágzás idején, mégis megjelent kajszifáimon a monília. Mi legyen a fák fertőzött hajtásrészeivel?

Milyen módszerrel szaporíthatjuk a legegyszerűbben a málnát?

2023. november 13. 04:39

Új helyre szeretném telepíteni málnatöveimet. Hogyan szaporíthatnám a legegyszerűbben a málnát?

Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

2023. június 5. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek? Hogyan védekezzünk ellenük?

Mivel védekezhetünk most a paradicsomvész ellen?

2020. július 13. 07:05

Veteményesemben sajnos idén is felütötte a fejét a paradicsomvész. Hogyan védekezhetnék ellene?