Miért hullatja leveleit az októberben behozott fikusz?

Miért hullatja leveleit az októberben behozott fikusz?

Agrofórum Online

Nyári időszakban kint tartott fikuszt már októberben behoztuk. Most azonban elkezdte lehullatni leveleit, mitől lehet ez?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fikuszoknak többféle faja is kedvelt szobanövényeink közé tartozik, mely fajok nemcsak kinézetükben, hanem igényeikben is eltérnek egymástól. A szobafikusz (Ficus elastica) nagyméretű és vastag, tojásdad alakú leveleiről ismeretes. Egyes fajtáinak levelén fehéres vagy akár sárgás színezetű mintázat is megjelenhet. Nem túlzottan páraigényes faj, valamint a kedvezőtlen körülményeket is viszonylag jól tolerálja.

Magasabb hőmérsékletigényű faj a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata), mely szintén nagyméretű, sötétzöld és bőrnemű levelekkel rendelkezik. Nem túlzottan fényigényes, akár árnyékosabb helyre is tehető, de páraigénye már fokozottabb. Hőmérsékletigényét tekintve a legjobban melegebb körülmények között érzi magát, kb. 22-24 Celsius-fokos helyiségben. A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) 5-10 cm nagyságú levelei kihegyezett csúcsúak, elliptikus alakúak, keskenyek, kissé bőrneműek, vékonyabb levéllemezűek. Igényes fajnak mondható, hiszen rosszul viseli a sötét helyen való tartást, valamint talajának részleges kiszáradását egyaránt. A Ficus binnendijkii keskeny, bőrnemű levelei akár a 20 cm hosszúságot is elérhetik. Aránylag igénytelen faj, tűrőképessége az előző fajnál jobbnak mondható.

Ficus elastica

A fikuszok levelének lehullása egy bizonyos mértékig természetes folyamat részének mondható, ebben az esetben azonban ezek helyett új, fiatal levelek megjelenése is tapasztalható. A nagyobb mértékű levélhullást azonban már több tényező is okozhatja. A megfelelő környezeti tényezők az egyes fikuszfajok számára eltérően alakulnak, ezen igények betartásának kiemelt szerepe van abban, hogy megőrizzük épségüket. Minden faj esetében elmondható azonban, hogy ápolásuk során arra ügyelni szükséges, hogy mérsékelten öntözzük, kiváltképp a téli hidegebb időszakban. A kintről érkező hideg levegőre is meglehetősen érzékenyen reagálhatnak, ezért ne tegyük huzatos helyre, vagy szellőztetés általi hideg levegőnek kitett szobarészre! A tavasztól őszig tartó időszakban egyedeik kertben is tarthatók, viszont itt is megfelelő helyet válasszunk számukra!

Emellett nem árt meggyőződnünk kártevőktől és betegségektől való mentességükről sem. A téli időszak gyakori és nem kívánatos vendégei lehetnek a takácsatkák, pajzstetvek és levéltetvek egyaránt. A kártevőket a növények zuhanyoztatásával, leveleiknek letörlésével vagy kémiai módszerekkel is gyéríthetjük.

A szerves trágya vagy a műtrágya jobb a növények számára?

2022. október 5. 04:37

Jobb a szerves trágya a növénynek, mint a műtrágya?

Milyen betegség miatt lesznek foltosak és hullanak le a dió apró termései?

2023. június 13. 09:36

Diófáim levelein sötét foltok vannak, apró, zöld termései hullanak, rajtuk feketés foltok láthatók. Mi ez a betegség? Tudok-e ellene védekezni?

Mi lehet a lila színű levelekkel, virágokkal és hüvelyekkel rendelkező növény?

2023. március 28. 04:36

Segítséget kérek Önöktől. Több helyen láttam kertekben, futtatva lila színű babot, a levelei, virágai és a hüvelyei is lila színűek voltak. Nem sikerült senkitől megtudni ennek a dekoratív virágnak a nevét, így vásárlási lehetőségére sem akadtam. Milyen növényről lehet szó?

Miért nem virágzik a bromélia?

2023. január 20. 04:37

Van egy évek óta nem virágzó csíkos levelű broméliám. Hogyan virágoztathatnám újra?