Miért keserű a frissen leszedett uborka?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy miért keserű már a frissen leszedett uborka a kiskertemben?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka keseredése több okból kifolyólag is bekövetkezhet, így akár fajtatulajdonság, de akár termesztéstechnológiai hibára is utalhat ennek a kellemetlen íznek a megjelenése. Első körben, érdemes a fajtaválasztás során már körültekintőnek lenni, hiszen a kereskedelemben számos, több tekintetben is változatos tulajdonsággal rendelkező fajta közül választhatunk, melyek keseredésre való hajlamukban is eltérnek egymástól. Gyakran termesztett fajták pl. a Mohikán F1, illetve a Perez F1 is, melyek keseredésre nem hajlamos hibrideknek tekinthetők. Az említett hibridek, illetve más fajták közül nemcsak a keseredésre való hajlamuk alapján, hanem nagyobb termőképességük, betegség-ellenállóságuk és kedvezőbb növekedési tulajdonságuk alapján is érdemes választanunk.

A keserű termések viszont a jól megválasztott fajták esetében is megjelenhetnek, így ennek oka már minden esetben a nem megfelelő termesztéstechnológiára vezethető vissza. A legtöbb esetben a növény, valamely őt ért stressz hatására reagál a termések minőségének megváltozásával. A növényben, így a levélben és a szárban, az optimálistól eltérő körülmények hatására keserű anyagok keletkeznek, melyek a termésekbe is bekerülnek. Az uborka esetében ez a stressz, így a keseredés, adódhat pl. az egyenetlen mennyiségben kijuttatott öntővízből, szárazabb időszakok után kijuttatott, hirtelen nagyobb mennyiségű víztől. A víz hőmérséklete is befolyásoló tényező lehet, hiszen a melegben kijuttatott túlzottan hideg öntözővíz is kiválthatja a nem kívánt termésminőséget. Stresszt okozhat továbbá a napközben tapasztalt forróság, mely éjszaka nagyobb mértékű lehűléssel párosul.

Fontos feladat tehát, hogy a fajtaválasztás mellett, a termesztéstechnológia során nagy gondot fordítsunk az egyenletes, rendszeresen végzett, nem túl hideg vízzel történő öntözésre! Forró nyári napokon akár naponta két alkalommal is öntözhetünk, de heti, kétheti gyakorisággal a tápanyagok utánpótlására is ügyeljünk, tápoldatozzunk! A legnagyobb igyekezetünk ellenére is, amennyiben a termések keseredése bekövetkezik, érdemes a felhasználás előtt az uborkát meghámozni, annak végét levágni, hiszen leggyakrabban a héj alatti részek, illetve a kocsány felőli vége érintett a keseredésben.

Kiemelt kép: Pixabay

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Mi a teendő az uborkával palántázás után?

P. Balázs kérdése: Kipalántázás után egy héttel mit ajánlanak kalciumon kívül az uborkának?

Mitől lettek szabálytalan alakúak, göcsörtösek az uborkák?

2025. szeptember 14. 04:38

Nyár közepére egyes uborkák szabálytalan alakúakká váltak, göcsörtösek lettek. Mi okozhatja ezt az elváltozást?

9 uborkakártevő, amikre figyelni kell

2023. augusztus 15. 10:40

Egyetlen nyár sem múlhat el a roppanós, édeskés uborka nélkül, amit ma már tucatnyi fogásként elkészíthetünk. Az uborka könnyen termeszthető növény, ezzel együtt azonban rá is leselkednek külső veszélyek, főként kártevők formájában, amelyekre nem árt, ha odafigyelünk, különben bottal üthetjük a friss, roppanós uborkánk nyomát!