Miért penészedik meg a mogyoró termése?

Agrofórum Online

Miért penészedik meg a bokron a mogyoró terméseinek java? Az utóbbi években nem tudunk érdemi mennyiségben egészséges mogyorót szedni, pedig sok lehetne a termés.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A termések rothadása sajnos nemcsak a csonthéjas és almatermésű gyümölcsfajoknál jelent gyakori problémát, hanem a mogyoró termésein is megjelenhetnek különböző kórokozók. A kórokozók közül gyakorinak számít a mogyorón is a monília megjelenése, mely a makk kopács alatti részének barnulásán mutatkozik meg elsőként, majd idővel az egész makkra kiterjed. A monília terjedésének kedvez az esős időjárás, kellő csapadék mellett okkersárga színű képletek megjelenése is látható a makk felületén. A fertőzés hatására a magbél aszalódik, majd végül a termés mumifikálódva hullik le.

A kórokozó elleni védekezés alapját képezi a lehullott, mumifikálódott termések összegyűjtése, melyben áttelelésük biztosítva van. A leggyakrabban a termések akkor fertőződnek, ha rajtuk valamely sérülés alakul ki, így bejutásuk nem ütközik akadályba. Az összeérő, beteg termésekkel érintkező egészséges termések gond nélkül fertőződnek meg, főként kellő mennyiségű csapadék megléte esetén. A mag penészedését a monílián kívül más kórokozók is okozhatják, melyek szintén a terméseken előzetesen kialakult sebeken keresztül képesek fertőzni.

A mogyorót fertőző kórokozók elleni védelem alapját a kártevők elleni védekezés adja. A mogyoró egyik legjelentősebb kártevője a mogyoróormányos, melynek rajzása május végétől kezdődik és kb. egy hónapon keresztül tart. Jellemző, hogy a nőstények tojásaikat a fejlődő, még puha héjjal rendelkező termésekbe helyezik el. A lárvák 1-1,5 hónap táplálkozás után fejlődnek ki, lyukat rágnak a termések héján és a talajba fúródnak, ott pedig áttelelnek. A terméseken a lyukak kialakulása mellett morzsalék megjelenése is látható a kártételük nyomán. A nőstények által, tojásrakás céljából készített sebzéseken keresztül a kórokozók szabadon fertőzhetnek.

A még puha héj azonban a kártevők mellett jégesőtől, szélveréstől egyaránt könnyen megsérülhet. A terméssérülések megakadályozásának kiemelt szerepe van a rothadás elleni védelemben, így a kémiai védelmet az ormányosbogarak ellen mindenképp ajánlatos elvégezni. A rajzáshoz igazított permetezést legalább 2-3 alkalommal kell elvégezni, a kártevő folyamatos, elhúzódó megjelenése miatt (Full 5 CS).

Kiemelt kép: Pixabay

Veszélyben a kajszibarack

2022. április 3. 06:04

A március utolsó napjaiig kitartó, az évszaknál jóval melegebb időjárás hatására sok növény, így a csonthéjas termésű gyümölcsfák fejlődése is felgyorsult. Ezt még az országos szinten is igen erőteljes vízhiány sem tudta fékezni. A március utolsó napján kezdődő időjárásváltozás, a régóta várt csapadékos időjárás érkezése azonban néhány növényfaj, így a kajszibarack számára is súlyos mértékű növénykórtani veszélyhelyzetet eredményez.

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.