Miért pusztul ki az a meggyfa, ami idén rengeteg termést adott?

Agrofórum Online

A nyáron még rengeteg termést adó meggyfám most úgy fest, hogy kipusztult. Kérem segítségüket, hogy mi lehetett a baj? Mi állhat a jelenség hátterében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák pusztulásának számos oka lehet, mely okok akár önmagukban, de legtöbbször inkább együttes jelenlétükkel váltják ki a nem kívánatos tüneteket. A pusztulás tényleges okát így a legtöbb esetben meglehetősen nehéz pontosan meghatározni. Az elhalás nemcsak teljes, hanem részleges is lehet, valamint egyéb tünetek előzetes megjelenése ugyancsak arra utalhat, hogy a fa egészsége veszélyben van. A fákon kialakuló rákos sebek, leváló kéreg, lyukak a fás részekben, mézgafolyás, gomba termőtestek megjelenése a fákon már mind-mind a fa kondíciójának romlására utalnak. Az említett tünetek megjelenése mellett természetesen a fa akár még több évig is képes életben maradni és termést is képezni, viszont a növény már jelzi valamely problémának a fennállását.

Az adott meggyfa nagy valószínűséggel még az utolsó erejét összeszedte, termésinek kinevelésére fordította, majd pedig az így erejét vesztett fa pusztulása következett be. A fa egészségének megtartása szempontjából alapvető jelentősége van a termőhely optimális kiválasztásának, a fa fajának megfelelő környezeti körülmények biztosításának.

Kártevők és kórokozók

Az elmúlt években tapasztalt forró és száraz nyarakon a fák esetében is csak meglévő öntözés mellett lehetett szükséges igényeiket kielégíteni. A környezeti tényezők és tápanyagok hiánya miatt a fák már alapból csökkent erőnléttel rendelkeznek, ezáltal kevésbé tudnak ellenállni a kórokozók, kártevők okozta sérüléseknek, megbetegedéseknek egyaránt. A kártevők közül a fás részeken súlyos problémát a nagy és a kis farontólepke hernyói tudnak okozni, de a kéregmoly, valamint a különböző szúfajok szintén a fa pusztulásának okai közé sorolhatók. A kártevők a legtöbb esetben látható tünetekkel (lyukak, rágcsálék) egyaránt megnyilvánulnak, viszont a kórokozók jelenlétének azonosítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges.

A már eleve sérült, akár mechanikailag, akár rovarok által megsebzett fákat a kórokozók, pl. a Nectria, de a Leuostoma is könnyebben fertőzi meg. A csonthéjas gyümölcsfajokat sebzéseiken keresztül több kórokozó is képes súlyosan fertőzni, melynek elkerülése érdekében elsősorban a metszés időpontjának megválasztásával tudunk védekezni. Metszést a nyugalmi időszakban a csonthéjas fákon ne végezzünk, erre a fakadáshoz minél közelebbi időszakban, vagy nyáron, a szüret utáni időszakban kerüljön sor!

Kiemelt kép: Pixabay

Mikor lehet metszeni a különböző gyümölcsfákat?

2020. január 22. 07:36

K. Aranka kérdése: Többféle gyümölcsfa is található kertünkben. Mikor lehet a csonthéjas és mikor lehet az almatermésű fáinkat megmetszeni?

Miként lehet a gyümölcsfákat ifjító metszésben részesíteni?

2025. február 28. 04:36

A metszési szezon kezdetén aktuális a kérdés: hogyan lehet a gyümölcsfák ifjító metszését szakszerűen elvégezni?

Téli metszések a gyümölcsösben

2022. január 10. 13:37

Ahogyan a nyári zöldválogatásnak is megvan a maga szerepe a gyümölcsöskertben, úgy a téli metszésnek is helyének kéne lenni. Bár a szakma nincs teljesen egy véleményen a gyümölcsfák metszéséről, mégis a tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy helyesen elvégzett téli metszés nagyban hozzájárul a megfelelő gyümölcsmennyiséghez és minőséghez egyaránt.

Hajtatott paprika támrendszeres termesztése és metszése

2020. április 30. 10:03

Napjainkban, a paprika hajtatásában, a piacképes áruminőség és a jövedelmező termésmennyiség megvalósításának alapvető technológiai eleme a metszéssel történő támrendszeres termesztés.