Miért rajzanak már most a cserebogarak?

Miért rajzanak már most a cserebogarak?

Agrofórum Online

Érdekes jelenségre lettem figyelmes a napokban, rajzanak a cserebogarak. Ez normális dolog már most?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Hazánkban nemcsak egy, a májusi, hanem több cserebogárfaj is honosnak tekinthető, melyek mind más-más kinézettel, illetve rajzási idővel is rendelkeznek. E fajok közül korai rajzással, vagyis már márciusban megjelenő imágókkal számolhatunk pl. a közönséges vörhenyes cserebogár esetében. Ez a cserebogárfaj már 7 fok feletti hőmérsékletnél rajzásnak indulhat, leginkább a talaj felszínének közelében repkedve, 20-80 cm-es magasságban láthatók, főként a délutáni órákban. A vörhenyes cserebogár imágói rozsdavörös színezetűek, kb. 1,5 cm nagyságúak, nem táplálkoznak, három év alatt fejlődnek ki. Pajorjai viszont rágásukkal hasonló károkat okoznak, mint a májusi cserebogár lárvái.

Az erdei cserebogár kifejlett alakjainak megjelenésére egyaránt korán lehet számítani, általában április elején, de meleg időjárás esetében már március utolsó felében is megtalálhatók alakjai. Imágói az előbbi fajnál nagyobbak, 2 cm-es nagyságot meghaladók, színüket tekintve barnák, szárnyfedőin pedig bordázottság figyelhető meg. Ez a cserebogárfaj is hároméves fejlődésmenetű, viszont imágói táplálkozást folytatnak, főként erdei fák leveleinek fogyasztásával okoznak károkat, de gyümölcsültetvényben is megjelenhetnek ahol nemcsak a lombozatot, hanem a virágokat is fogyaszthatják. A lárvák a talajban élve károsítanak, megrághatják a burgonya, répa, retek és számos más növény gyökerét.  

A májusi cserebogárra a májusi, de az utóbbi években főként április közepén kezdődő rajzás a jellemző. A 2-3 cm nagyságú imágók barnás-vöröses színezetűek, szárnyaikon 5-5 bordázott kiemelkedés látható. Imágói lombfogyasztók, kezdetben szabálytalan alakban karéjozzák a leveleket, de nagy étvágyúak, így akár tarrágást is okozhatnak. Fejlődő lárvái a legkülönbözőbb növények gyökereit is képesek megrágni, azok pusztulását okozni.

A cserebogarak elleni védekezés nem tekinthető könnyű feladatnak, de a rajzás időszakában a fákon táplálkozó imágók ellen vegyszeresen védekezhetünk, illetve a talajban élő lárvák egyedszámának gyérítésében talajfertőtlenítő készítmény alkalmazásával lehetünk eredményesek.

Kiemelt kép: Pixabay

Helyenként katasztrofális a kajszin okozott kár – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 10. 14:40

A gyümölcsfélék többsége elvirágzott vagy már a terméskötődés időszaka tart, ezért a védekezés szempontjainál ezt kell figyelembe venni.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

2019. április 10. 04:48

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Mitől pusztult ki foltokban az ápolt gyep?

2022. szeptember 29. 04:36

Ápolt gyepem foltokban elsárgult, majd kipusztult. A foltot felbontva pajorokat, lárvákat találtunk. Gondolom azok rághatták el a fűszálak gyökerét. Mik okozhatják a kárt és hogyan lehet kivédeni?