Létezik biológiai védekezési megoldás a pajorok ellen?

Létezik biológiai védekezési megoldás a pajorok ellen?

Agrofórum Online

R. Anikó kérdése: Veteményesem ásása közben számos pajor került elő. Hogyan tudok védekezni ellenük vegyszermentes megoldással?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

Növényeinket a talajban élő rovarok és azok különböző fejlődési alakjai gyakran szokták károsítani. Leggyakoribbak a cserebogarak lárvái, amiket csimaszoknak, pajoroknak is neveznek. Sok cserebogárfaj él hazánkban, ezek nagyságukban, és ezzel összefüggésben fejlődésük hosszában is eltérnek. Vannak 1 év alatt kifejlődő és kis 1-1,5 cm méretű fajok, míg 3 éves fejlődési idejű, több cm-es cserebogárfajok (májusi cserebogár). Utóbbiak lárvái több évig fejlődnek a földben, a lárvák méretei arányosak a kifejlett bogarak nagyságával.

Májusi cserebogár

Lárva, báb vagy imágó alakban telelnek a talaj mély rétegeiben, a talaj felmelegedésével aktivizálódnak. A kifejlett lárvák bábokká alakulnak, a talajt elhagyó kifejlődött bogarakról, rajzásukról a talaj felszínén kerek, 1 cm körüli lyukak árulkodnak. Az alsó talajrétegekből a felszín közelébe húzódó lárvák megkezdik táplálkozásukat, azaz károsításukat. A cserebogárpajorok csak élő növényi részeket fogyasztanak, megrágnak minden élő, nedves, növényi részt, elsősorban a legkorábban kiültetett növényeket.

Házikertekben, és üzemi méretekben is alkalmazzák a talajban élő lárvák összegyűjtését csalogatással: burgonyagumókat, zöldség- vagy virágpalántákat korán kihelyezik a felhasználásra szánt területre a fő vetemény előtt. A már aktív és éhes csimaszokat a csalinövények illata odavonzza, a csalikat a lárvákkal együtt néhány nap múlva össze kell gyűjteni, majd eltávolítani. A csalogatás lényege, hogy csak addig marad ott a lárva, amíg él a növény, hervadása után másik, élő lédús táplálékot keres a kártevő. Ismert a csalogató vetés módszere is, a területre korábban vetett és kicsírázott növények odavonzzák magukhoz a talajban élő és táplálékra váró lárvákat. Gyümölcsösökben a sorok közé vetett csalogató növényekkel, időbeni eltávolításukkal, is gyérítik a cserebogárlárvák számát.

Májusi cserebogár lárvája (pajor)

A talajban élő lárvák elleni hagyományos talajfertőtlenítő rovarölő szerek mellett, melyre itt nem térek ki, mivel a kérdés nem erre irányult, forgalomban vannak rovarparazita bio preparátumok is. Hatóanyaguk természetben előforduló, talajból izolált rovarpatogén gombák, melyek emberre, állatokra nem veszélyesek, csak a rovarokat, azok minden fejlődési alakját – lárvákat, bábokat és bogarakat  – támadják meg.

Az Arthrobotrys oligospora spóráit tartalmazó Artis pro mikrobiológiai készítmény leállítja a talajban élő, vele érintkezésbe kerülő rovarok szaporodását és kártételét. Talajban 1-2 hónapig marad életben a gomba, utána a kezelést javasolt megismételni. Hasonló hatást fejt ki a talajban élő rovarokra a Bora WP mikrobiológiai készítmény (hatóanyaga Beauveria bassiana), ennek hatása lassúbb, de hosszabb ideig eltart. A készítmények csak nedves talajban „dolgoznak”, a gombák fennmaradásának feltétele a nyirkos talaj és a számukra táplálékul szolgáló rovarok, melyek nélkül elpusztulnak. Gombaölő és gyomirtó szerekkel együtt nem adagolhatók. Házi- és hobbikertekben is – a peszticid-terhelés csökkentésére – érdemes kipróbálni. Felhasználásukkor figyelembe kell venni, hogy hatóanyagaik élő szervezetek, ezért a hagyományos vegyszerektől eltérő alkalmazást igényelnek.

 

Mi okozza vörösbarna foltok kialakulását a korallberkenye levelein?

2020. február 21. 05:38

H. Franciska kérdése: Korallberkenye bokromon vörösbarna foltok szaporodtak el, ezek a levelek le is hullanak. Mi okozza?

Gombapaprikás

2018. március 23. 09:27

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

Mi okozhatja sárga színű foltok megjelenését a szeder szárán?

2019. április 23. 12:17

K. Ildikó kérdése: Tüskétlen szeder zöld szárain élénksárga, kissé kiemelkedő foltokat látok. Mik lehetnek ezek?

Mivel védekezhetek a szilva levelein látható apró, sötét foltok ellen?

2023. október 21. 04:39

Az utóbbi hetekben szilvafákon sok levél elsárgult és lehullott. Rajtuk apró, sötét pontokat látok a hátoldalukon. A már megszokott nagyobb foltok mellett, ezek az én kertemben újak. Mi lehet ez, mivel védekezhetek ellene?