Miért reped fel a cseresznye és indul rothadásnak?

Agrofórum Online

A napokban a cseresznye terméseinek egy része felrepedt, némelyik rohadásnak is indult. Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcshéj felrepedése gyakori tünetként fordul elő főként a cseresznye esetében, de más gyümölcsfajnál is találkozhatunk ezzel a problémával. A felrepedés oka nem más, mint a nagy mennyiségű csapadék lehullása az éréshez közeli időszakban. A víz nagy mennyiségben történő felvétele nemcsak a gyökéren keresztül okozza a nem kívánatos termésrepedést, hanem közvetlenül a gyümölcsök felületén keresztüli felszívódása egyaránt kiváltja. A repedés különösen hosszabb ideig tartó aszályos időszak után bekövetkező esőzések hatására figyelhető meg.

A gyökéren keresztül felvett víz a termésekben nagy nyomást hoz létre, míg a termések felületén keresztül a víz az ozmotikus nyomáskülönbség miatt feszíti szét a terméshéjat. Ebben az esetben a repedéseket általában a bibe körül, illetve a csúcsi, lecsöpögő részeken fedezhetjük fel, ezeken a helyeken van jelen ugyanis hosszabb ideig a víz a felületen. A termések repedésre való hajlamára nemcsak az eső van hatással, hanem ez az érés során folyamatosan fokozódik, a termések növekvő cukortartalma miatt.

A hőmérséklet alakulása is szabályozza a nem kívánt folyamatot, hiszen magasabb hőmérsékleten nagyobb arányú károsodással kell számolnunk. Emellett a repedésre való hajlam fajtatulajdonság is lehet, melyet a fajtaválasztás során érdemes figyelembe venni. Az igen kedvelt, ropogós, nagyobb méretű cseresznyefajták sajnos általában nagyobb valószínűséggel hajlamosak repedésre.

A sérült terméshéjú gyümölcsökön rövid idővel a sebzések megjelenése után, másodlagos fertőzés tünetei egyaránt megjelennek. Leginkább a moníliás termésrothadással kell számolnunk, mely gyakran összeérő terméscsoportok együttes rothadását is kiváltja. Az ilyen jellegű fertőzés ellen védekezni csak megelőzéssel lehet, a terméseken kialakuló sebzések, repedések megakadályozásával. A termésrepedést megelőzni nem egyszerű feladat, akár üzemi, akár házikerti termesztésről legyen szó.

Elsősorban törekedni kell a fa egészségének megőrzésére, növényvédelmi, tápanyag-utánpótlási szempontból egyaránt. A termések érési időszakában kijuttatott kalciummal a termések héjának szilárdságát fokozhatjuk. Rendszeres öntözéssel elkerülhető a fák gyökéren keresztüli, esőzések általi hirtelen nagy mennyiségű vízfelvétele. A termések felületének mihamarabbi felszáradását talán az esővíz fáról történő lerázásával tudjuk némileg elősegíteni, valamint kisebb méretű fák esetében a fák fölé kihúzott fóliás takarással az esővízzel való érintkezéstől egyaránt óvhatjuk gyümölcseinket.

Kiemelt kép: Pixabay

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

2021. június 28. 07:39

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes növényfajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző.

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

A meggy- és a cseresznyeterméseket a gyümölcsmonília tizedeli

2018. június 17. 14:18

A cseresznye és a meggy számára rosszkor jött az eső, sok a felrepedt termés, ezeken a szemeken pedig megjelent a gyümölcsmonília.

Már három éve gyenge a gyümölcstermés

2020. június 23. 09:16

Egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is.