Miért reped fel a cseresznye és indul rothadásnak?

Miért reped fel a cseresznye és indul rothadásnak?

Agrofórum Online

A napokban a cseresznye terméseinek egy része felrepedt, némelyik rohadásnak is indult. Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcshéj felrepedése gyakori tünetként fordul elő főként a cseresznye esetében, de más gyümölcsfajnál is találkozhatunk ezzel a problémával. A felrepedés oka nem más, mint a nagy mennyiségű csapadék lehullása az éréshez közeli időszakban. A víz nagy mennyiségben történő felvétele nemcsak a gyökéren keresztül okozza a nem kívánatos termésrepedést, hanem közvetlenül a gyümölcsök felületén keresztüli felszívódása egyaránt kiváltja. A repedés különösen hosszabb ideig tartó aszályos időszak után bekövetkező esőzések hatására figyelhető meg.

A gyökéren keresztül felvett víz a termésekben nagy nyomást hoz létre, míg a termések felületén keresztül a víz az ozmotikus nyomáskülönbség miatt feszíti szét a terméshéjat. Ebben az esetben a repedéseket általában a bibe körül, illetve a csúcsi, lecsöpögő részeken fedezhetjük fel, ezeken a helyeken van jelen ugyanis hosszabb ideig a víz a felületen. A termések repedésre való hajlamára nemcsak az eső van hatással, hanem ez az érés során folyamatosan fokozódik, a termések növekvő cukortartalma miatt.

A hőmérséklet alakulása is szabályozza a nem kívánt folyamatot, hiszen magasabb hőmérsékleten nagyobb arányú károsodással kell számolnunk. Emellett a repedésre való hajlam fajtatulajdonság is lehet, melyet a fajtaválasztás során érdemes figyelembe venni. Az igen kedvelt, ropogós, nagyobb méretű cseresznyefajták sajnos általában nagyobb valószínűséggel hajlamosak repedésre.

A sérült terméshéjú gyümölcsökön rövid idővel a sebzések megjelenése után, másodlagos fertőzés tünetei egyaránt megjelennek. Leginkább a moníliás termésrothadással kell számolnunk, mely gyakran összeérő terméscsoportok együttes rothadását is kiváltja. Az ilyen jellegű fertőzés ellen védekezni csak megelőzéssel lehet, a terméseken kialakuló sebzések, repedések megakadályozásával. A termésrepedést megelőzni nem egyszerű feladat, akár üzemi, akár házikerti termesztésről legyen szó.

Elsősorban törekedni kell a fa egészségének megőrzésére, növényvédelmi, tápanyag-utánpótlási szempontból egyaránt. A termések érési időszakában kijuttatott kalciummal a termések héjának szilárdságát fokozhatjuk. Rendszeres öntözéssel elkerülhető a fák gyökéren keresztüli, esőzések általi hirtelen nagy mennyiségű vízfelvétele. A termések felületének mihamarabbi felszáradását talán az esővíz fáról történő lerázásával tudjuk némileg elősegíteni, valamint kisebb méretű fák esetében a fák fölé kihúzott fóliás takarással az esővízzel való érintkezéstől egyaránt óvhatjuk gyümölcseinket.

Kiemelt kép: Pixabay

Folyamatos a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. június 30. 06:55

A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás, kiskertekben igen jelentős fertőzések alakultak ki.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Elvégezhetem korábban is a foltos levelű cseresznyefa lemosó permetezését?

2023. november 1. 04:40

Cseresznyefám levelein október közepén kerek foltok jelentek meg. Érdemes a lemosó permetezést már októberben elvégeznem?

Gyümölcsösültetvény-összeírás: tarolt az alma és a meggy - feljövőben a bodza

2018. május 29. 11:27

A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.