Miért sárgulhat a könnyezőpálma levele?

Miért sárgulhat a könnyezőpálma levele?

Agrofórum Online

Szeretnék választ kapni arra a kérdésre Önöktől, hogy miért sárgulhat a monsterám levele?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A könnyezőpálma, vagy más néven monstera (Monstera deliciosa) egy könnyen kezelhető szobanövény, melyet általában csak ritkán támadnak meg betegségek. A kártevők közül időnként megjelenhetnek levelein a pajzstetvek és a takácsatkák. A pajzstetvek jelenlétére akár maguk a rovarok, vagy az általuk ürített ragadós mézharmat is felhívhatja a figyelmet. A takácsatkák károsítása meglehetősen gyakori a téli időszakban más szobanövényeken is, hiszen a száraz levegő elősegíti felszaporodásukat. Jelenlétükről a levelek fonáki oldalán fellelhető finom, pókhálószerű szövedék, valamint apró szívásnyomok is árulkodhatnak. A fertőzött növényeket érdemesebb mihamarabb elkülönítve nevelni tovább, majd első körben csak enyhén szappanos szivaccsal vagy ronggyal letörölni róluk a kártevőket. A takácsatkák ellen a levegő párásításával is sokat tehetünk. Nagyobb méretű növények és erős fertőzöttség esetén érdemesebb azonban a kémiai védekezésre hagyatkozni, melyet jól átszellőztethető helyen végezhetünk el.

A levelek sárgulását a kártevők jelenlétén kívül gondozási hiba is okozhatja, mely lehet pl. a túlöntözés és a vízhiány hatása is, de a magas hőmérséklet és a fény-, valamint a tápanyaghiány is kiválthatja. A nem megfelelően öntözött egyedek esetében általában az alsóbb levelek sárgulása következik be leghamarabb. Túlöntözés esetében levélsárgulás, majd pedig azok gyors lehullása is megfigyelhető a növény gyökereinek fulladása miatt. Emellett arra sem árt ügyelnünk, hogy a könnyezőpálma világos helyen érzi magát a legjobban, de nem közvetlen napfénynek kitett helyen. Árnyékosabb helyre is tehetők, de levelei akkor nem lesznek annyira mutatósak.

A huzatot és a hőingadozást, valamint a rövid ideig tartó alacsony hőmérsékletet is képesek szinte károsodás nélkül átvészelni példányai, viszont télen se tartsuk huzamosabb ideig 12 °C alatti körülmények között. Az optimális hőmérséklet számára 18 °C körül alakul, ezért szobában nevelése során a téli időszakban különös tekintettel legyünk a növény fűtőtesttől való távolságára is. A tavaszi időszakban átültetését, esetleg hiányzó talajának visszapótlását érdemes elvégeznünk. A tápanyagok utánpótlásáról pedig a tavasztól őszig tartó időszakban szükséges legalább kéthetente gondoskodnunk.

Dézsás fenyő a lakásban, és ahogy életben tudjuk tartani

2022. december 17. 05:37

Ha dézsás fenyő mellett döntöttünk karácsonykor, akkor az utána felelősséggel is jár. Nem csak annyi a dolgunk, mint egy vágott fenyőnél. De mi a titok, hogy valóban kiültethető állapotban maradjon tavaszig a dézsás fenyőfánk?

Érdemes konténeres fenyőt vásárolni karácsonyfának?

2022. december 11. 04:37

Érdemes konténeres fenyőt vásárolni karácsonyfának? Hogyan ápoljuk? Kiültethető az ünnepek után?

Hét kiemelt beruházás előkészítése zajlik az öntözésfejlesztésnél

2019. szeptember 18. 09:47

A következő tíz évben 170 milliárd forint áll rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?