Miért sárgulnak és lilulnak a zöldségpalánták levelei?

Agrofórum Online

Miért sárgulnak és lilulnak a saját nevelésű zöldségpalánták levelei? Mit rontottam el?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták sárgulásának okát nem minden esetben könnyű meghatározni. Annak kialakulását tápanyag vagy tápanyagok hiánya, de a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják. A környezeti körülmények közül kiemelt szerepet kap a hőmérséklet szabályozása, a víz kellő mennyiségben történő kijuttatása. Az optimális hőmérséklet szempontjából különbséget kell tennünk a nappali és az éjszakai, valamint a fényszegény és napos időben szükséges hőmérséklet között. A lombleveles palántáknak, napos időben a 22-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, míg borult időjárásnál és éjjel 15-18 fokot érdemes biztosítani.

Az öntözések során arra kell törekedni, hogy lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel öntözzünk, a reggeli órákban, a gyors felszáradás elérése, így a gombás betegségek megakadályozása érdekében. Az elégtelen vízellátást jelzi a kis növények lankadása, míg a túlöntözés hatását leghamarabb a gyökerek mutatják meg barnulásukkal. A túlöntözést lyukakkal ellátott edényekbe való ültetéssel tudjuk elkerülni, de a közeg felső részének kiszáradásakor már mindenképp ajánlatos öntözni.

A tápanyaghiány-tünetek a palántákon minden esetben hamarabb mutatkoznak meg, mint a növények kifejlett korában. A nitrogén hiányát mutatja az alsóbb levelek sárgulása, a kálium nem elegendő rendelkezésre állása szintén az alsóbb leveleken, azok csúcsi részétől való sárgulásában mutatkozik meg. Az idős levelek levélnyelének irányából történő sárgulása a magnézium ellátottság zavarára utal. A felsőbb levelek sárgulása leggyakrabban a vashiány miatt alakul ki. A növények egészének, vagy egyes leveleinek lilulása a foszfor elégtelen felvételére utal. A palánták fejletlen gyökérzetükkel, főként a hideg talajból csak nehezen képesek a foszfor felvételére.

A palánták fejlődésének kezdeti időszakában érdemes a gyökérfejlődést foszfortúlsúlyos tápoldat kijuttatásával elősegíteni, de más tápelemeket tartalmazó komplex készítményt ugyancsak érdemes a kis növények számára juttatni.

A tápoldat elkészítése során ügyeljünk arra, hogy annak töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként nagyon melegben, a tűző napon levélperzselést okozhat! Ez azt jelenti tehát, hogy napos időben kisebb töménységgel, míg borult időjárás esetében pedig töményebb tápoldattal dolgozhatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.

Miért penészednek be a kikelt apró paradicsomok?

2024. február 29. 04:38

Kérem szépen gyors segítségüket, mert penészednek a frissen kikelt, apró paradicsomok. Mi lehet a probléma?

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15. 04:37

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.