27℃ 13℃
június 1. Tünde, Jusztinusz

Miért sárgulnak és lilulnak a zöldségpalánták levelei?

Agrofórum Online

Miért sárgulnak és lilulnak a saját nevelésű zöldségpalánták levelei? Mit rontottam el?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták sárgulásának okát nem minden esetben könnyű meghatározni. Annak kialakulását tápanyag vagy tápanyagok hiánya, de a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják. A környezeti körülmények közül kiemelt szerepet kap a hőmérséklet szabályozása, a víz kellő mennyiségben történő kijuttatása. Az optimális hőmérséklet szempontjából különbséget kell tennünk a nappali és az éjszakai, valamint a fényszegény és napos időben szükséges hőmérséklet között. A lombleveles palántáknak, napos időben a 22-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, míg borult időjárásnál és éjjel 15-18 fokot érdemes biztosítani.

Az öntözések során arra kell törekedni, hogy lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel öntözzünk, a reggeli órákban, a gyors felszáradás elérése, így a gombás betegségek megakadályozása érdekében. Az elégtelen vízellátást jelzi a kis növények lankadása, míg a túlöntözés hatását leghamarabb a gyökerek mutatják meg barnulásukkal. A túlöntözést lyukakkal ellátott edényekbe való ültetéssel tudjuk elkerülni, de a közeg felső részének kiszáradásakor már mindenképp ajánlatos öntözni.

A tápanyaghiány-tünetek a palántákon minden esetben hamarabb mutatkoznak meg, mint a növények kifejlett korában. A nitrogén hiányát mutatja az alsóbb levelek sárgulása, a kálium nem elegendő rendelkezésre állása szintén az alsóbb leveleken, azok csúcsi részétől való sárgulásában mutatkozik meg. Az idős levelek levélnyelének irányából történő sárgulása a magnézium ellátottság zavarára utal. A felsőbb levelek sárgulása leggyakrabban a vashiány miatt alakul ki. A növények egészének, vagy egyes leveleinek lilulása a foszfor elégtelen felvételére utal. A palánták fejletlen gyökérzetükkel, főként a hideg talajból csak nehezen képesek a foszfor felvételére.

A palánták fejlődésének kezdeti időszakában érdemes a gyökérfejlődést foszfortúlsúlyos tápoldat kijuttatásával elősegíteni, de más tápelemeket tartalmazó komplex készítményt ugyancsak érdemes a kis növények számára juttatni.

A tápoldat elkészítése során ügyeljünk arra, hogy annak töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként nagyon melegben, a tűző napon levélperzselést okozhat! Ez azt jelenti tehát, hogy napos időben kisebb töménységgel, míg borult időjárás esetében pedig töményebb tápoldattal dolgozhatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Kertművelést tanítanak a legszegényebb településeken

2023. március 16. 10:39

Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki a Felzárkózó Települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak.

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

2018. szeptember 5. 13:07

Még sok helyen a szabadföldi káposzta- és gyökérzöldségféléket szedik, a hajtató kertészek már a palántaneveléshez készülnek. Ennek kapcsán szeretném egy élettani fogalomra felhívni a figyelmet, amit az emberek esetében a táplálkozásban, az állatoknál a takarmányozás kapcsán már régóta használnak, de a növénytermesztésben ritkán, esetenként tévesen értelmeznek, ez a növénykondíció.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.