Miért sárgulnak és lilulnak a saját nevelésű zöldségpalánták levelei? Mit rontottam el?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A palánták sárgulásának okát nem minden esetben könnyű meghatározni. Annak kialakulását tápanyag vagy tápanyagok hiánya, de a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják. A környezeti körülmények közül kiemelt szerepet kap a hőmérséklet szabályozása, a víz kellő mennyiségben történő kijuttatása. Az optimális hőmérséklet szempontjából különbséget kell tennünk a nappali és az éjszakai, valamint a fényszegény és napos időben szükséges hőmérséklet között. A lombleveles palántáknak, napos időben a 22-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, míg borult időjárásnál és éjjel 15-18 fokot érdemes biztosítani.
Az öntözések során arra kell törekedni, hogy lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel öntözzünk, a reggeli órákban, a gyors felszáradás elérése, így a gombás betegségek megakadályozása érdekében. Az elégtelen vízellátást jelzi a kis növények lankadása, míg a túlöntözés hatását leghamarabb a gyökerek mutatják meg barnulásukkal. A túlöntözést lyukakkal ellátott edényekbe való ültetéssel tudjuk elkerülni, de a közeg felső részének kiszáradásakor már mindenképp ajánlatos öntözni.
A tápanyaghiány-tünetek a palántákon minden esetben hamarabb mutatkoznak meg, mint a növények kifejlett korában. A nitrogén hiányát mutatja az alsóbb levelek sárgulása, a kálium nem elegendő rendelkezésre állása szintén az alsóbb leveleken, azok csúcsi részétől való sárgulásában mutatkozik meg. Az idős levelek levélnyelének irányából történő sárgulása a magnézium ellátottság zavarára utal. A felsőbb levelek sárgulása leggyakrabban a vashiány miatt alakul ki. A növények egészének, vagy egyes leveleinek lilulása a foszfor elégtelen felvételére utal. A palánták fejletlen gyökérzetükkel, főként a hideg talajból csak nehezen képesek a foszfor felvételére.
A palánták fejlődésének kezdeti időszakában érdemes a gyökérfejlődést foszfortúlsúlyos tápoldat kijuttatásával elősegíteni, de más tápelemeket tartalmazó komplex készítményt ugyancsak érdemes a kis növények számára juttatni.
A tápoldat elkészítése során ügyeljünk arra, hogy annak töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként nagyon melegben, a tűző napon levélperzselést okozhat! Ez azt jelenti tehát, hogy napos időben kisebb töménységgel, míg borult időjárás esetében pedig töményebb tápoldattal dolgozhatunk.
Kiemelt kép: Pixabay