Miért sárgulnak és lilulnak a zöldségpalánták levelei?

Agrofórum Online

Miért sárgulnak és lilulnak a saját nevelésű zöldségpalánták levelei? Mit rontottam el?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták sárgulásának okát nem minden esetben könnyű meghatározni. Annak kialakulását tápanyag vagy tápanyagok hiánya, de a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják. A környezeti körülmények közül kiemelt szerepet kap a hőmérséklet szabályozása, a víz kellő mennyiségben történő kijuttatása. Az optimális hőmérséklet szempontjából különbséget kell tennünk a nappali és az éjszakai, valamint a fényszegény és napos időben szükséges hőmérséklet között. A lombleveles palántáknak, napos időben a 22-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, míg borult időjárásnál és éjjel 15-18 fokot érdemes biztosítani.

Az öntözések során arra kell törekedni, hogy lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel öntözzünk, a reggeli órákban, a gyors felszáradás elérése, így a gombás betegségek megakadályozása érdekében. Az elégtelen vízellátást jelzi a kis növények lankadása, míg a túlöntözés hatását leghamarabb a gyökerek mutatják meg barnulásukkal. A túlöntözést lyukakkal ellátott edényekbe való ültetéssel tudjuk elkerülni, de a közeg felső részének kiszáradásakor már mindenképp ajánlatos öntözni.

A tápanyaghiány-tünetek a palántákon minden esetben hamarabb mutatkoznak meg, mint a növények kifejlett korában. A nitrogén hiányát mutatja az alsóbb levelek sárgulása, a kálium nem elegendő rendelkezésre állása szintén az alsóbb leveleken, azok csúcsi részétől való sárgulásában mutatkozik meg. Az idős levelek levélnyelének irányából történő sárgulása a magnézium ellátottság zavarára utal. A felsőbb levelek sárgulása leggyakrabban a vashiány miatt alakul ki. A növények egészének, vagy egyes leveleinek lilulása a foszfor elégtelen felvételére utal. A palánták fejletlen gyökérzetükkel, főként a hideg talajból csak nehezen képesek a foszfor felvételére.

A palánták fejlődésének kezdeti időszakában érdemes a gyökérfejlődést foszfortúlsúlyos tápoldat kijuttatásával elősegíteni, de más tápelemeket tartalmazó komplex készítményt ugyancsak érdemes a kis növények számára juttatni.

A tápoldat elkészítése során ügyeljünk arra, hogy annak töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként nagyon melegben, a tűző napon levélperzselést okozhat! Ez azt jelenti tehát, hogy napos időben kisebb töménységgel, míg borult időjárás esetében pedig töményebb tápoldattal dolgozhatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Mire ügyeljünk a görögdinnye termesztése során?

2025. június 3. 04:40

Görögdinnyepalántát vásároltam. Mire ügyeljek a termesztése során? Köszönöm!

Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

2023. május 24. 04:38

Idén vásároltam szamócapalántákat, San Andreas, Selva, Ostara fajtákat, és beindult az indaképződésük. Nem tudom, hogy hagyjam meg vagy kivágjam. Szeretnék majd belőlük szaporítani, de tudtommal azt nem most kell. Mi tévő legyek?

Egyesével vagy csoportosan jobb nevelni a kiültetett palántákat?

2025. március 6. 04:36

Többesével keltek ki a palántáim, mit csináljak velük? Mi a jobb, ha egyesével, vagy ha csoportosan nevelem azokat kiültetés után?

Téli paradicsom- és paprika-palántanevelésekor tapasztalható, tápanyagellátással kapcsolatos gyakoribb hibák I.

2022. december 23. 06:34

Gyakran mondják, hogy a palántanevelés a zöldségtermesztés nehézipara, ami különösen igaz a késő őszi, téli palántanevelésre. Bizalmi áruról, nagy értékről, magas költségekről van szó, kedvezőtlen környezeti feltételek mellett. A kertészeti ágazatok közül az időközben kialakult energiaválság is ezt a tevékenységet sújtja a legjobban.