Miért szárad el a fóliában nevelt saláta levelének széle?

Agrofórum Online

Szeretném a segítségüket kérni egy kérdés megválaszolásában. Miért szárad el a fóliában nevelt fejes saláta levelének a széle?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saláta esetében, főként fóliában való nevelés során fordul elő gyakran az említett probléma, vagyis a saláta levélszélének száradása. Ez a száradás a növényen általában nem hirtelen következik be, hanem elsőként apróbb, nehezebben észrevehető foltok formájában mutatkoznak meg a tünetek, melyek idővel összefüggő, barna, elszáradó sávot képeznek. A száradás akár olyan mértékű is lehet, hogy a levél szélét könnyedén le tudjuk törni. Ennek kialakulása a levegő páratartalmával hozható összefüggésbe, vagyis, ha a szellőzés nem megfelelő a növény számára.

A saláta levélszél-száradása a túl alacsony páratartalom következtében alakul ki, jellemzően azon a helyen, ahol intenzív a levegő mozgása, így az ajtók környékén, illetve ott, ahol a levegő a szellőzés folyamán közvetlenül éri a növény levelét. Amennyiben a száradás csak a legkülső leveleket érinti, azok eltávolítása után akár a saláta még értékesíthető, el is fogyasztható. A tünetek kialakulását tehát csak megelőzéssel, körültekintően végzett szellőztetéssel tudjuk kivédeni. Szeles időjárás esetében érdemes az ajtókat és ablakokat csak fokozatosan, nem pedig hirtelen kinyitni. Emellett pedig a szellőzés mérséklése, valamint a párásítás is megoldást jelenthet a problémára.

A túlzott mértékű alacsony páratartalom mellett a túl párás körülmény is a saláta minőségének romlását okozza. A 90% feletti páratartalom hatását már nehezebb észlelni, főként már fejesedő saláta esetében, ez ugyanis a saláta legbelső leveleinek szélén, ellágyulás és üvegesedés formájában mutatkozik meg. A magas páratartalom továbbá elősegíti a kórokozók és a baktériumok megtelepedését is, valamint csökkenti a tápanyagok, elsősorban a kalcium felvételét.

A magas páratartalom főként a téli időszakban okoz gondot, hiszen ekkor a kinti körülmények is jóval párásabbak, melyhez sokszor kevés fény is társul. Az optimális páratartalom kb. 70% körül alakul a saláta számára, így a páratartalom mérésére alkalmas eszközt nagyobb volumenű termesztés során érdemes lehet beszerezni.  

Kiemelt kép: Pixabay

Kevesebb fejes salátát termesztenek

2023. március 15. 14:33

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években – hívja fel a figyelmet az AKI. Az elemzés szerint 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek.

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

2019. január 17. 05:36

Salátából a termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen.

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

2023. szeptember 4. 13:10

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!