Miért szárad el a fóliában nevelt saláta levelének széle?

Agrofórum Online

Szeretném a segítségüket kérni egy kérdés megválaszolásában. Miért szárad el a fóliában nevelt fejes saláta levelének a széle?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saláta esetében, főként fóliában való nevelés során fordul elő gyakran az említett probléma, vagyis a saláta levélszélének száradása. Ez a száradás a növényen általában nem hirtelen következik be, hanem elsőként apróbb, nehezebben észrevehető foltok formájában mutatkoznak meg a tünetek, melyek idővel összefüggő, barna, elszáradó sávot képeznek. A száradás akár olyan mértékű is lehet, hogy a levél szélét könnyedén le tudjuk törni. Ennek kialakulása a levegő páratartalmával hozható összefüggésbe, vagyis, ha a szellőzés nem megfelelő a növény számára.

A saláta levélszél-száradása a túl alacsony páratartalom következtében alakul ki, jellemzően azon a helyen, ahol intenzív a levegő mozgása, így az ajtók környékén, illetve ott, ahol a levegő a szellőzés folyamán közvetlenül éri a növény levelét. Amennyiben a száradás csak a legkülső leveleket érinti, azok eltávolítása után akár a saláta még értékesíthető, el is fogyasztható. A tünetek kialakulását tehát csak megelőzéssel, körültekintően végzett szellőztetéssel tudjuk kivédeni. Szeles időjárás esetében érdemes az ajtókat és ablakokat csak fokozatosan, nem pedig hirtelen kinyitni. Emellett pedig a szellőzés mérséklése, valamint a párásítás is megoldást jelenthet a problémára.

A túlzott mértékű alacsony páratartalom mellett a túl párás körülmény is a saláta minőségének romlását okozza. A 90% feletti páratartalom hatását már nehezebb észlelni, főként már fejesedő saláta esetében, ez ugyanis a saláta legbelső leveleinek szélén, ellágyulás és üvegesedés formájában mutatkozik meg. A magas páratartalom továbbá elősegíti a kórokozók és a baktériumok megtelepedését is, valamint csökkenti a tápanyagok, elsősorban a kalcium felvételét.

A magas páratartalom főként a téli időszakban okoz gondot, hiszen ekkor a kinti körülmények is jóval párásabbak, melyhez sokszor kevés fény is társul. Az optimális páratartalom kb. 70% körül alakul a saláta számára, így a páratartalom mérésére alkalmas eszközt nagyobb volumenű termesztés során érdemes lehet beszerezni.  

Kiemelt kép: Pixabay

Most szedjük a komlót! - Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

2022. szeptember 18. 05:36

A komló a házi sör alapja, de süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

A salátát már robotkertész gondozza

2018. október 19. 03:37

Az Iron Ox salátagyárát egy 720 négyzetméteres raktárban hozták létre, ahol a növényekről nem emberek, hanem Angus, a 450 kilogrammos robot gondoskodik.

Télen is együnk madársalátát!

2025. január 13. 16:10

A madársaláta egy olyan salátanövény, amelynek gyógyászati tulajdonságait, egészségügyi előnyeit és terápiás értékét régóta ismerik.

Milyen zöldségfajokat vethetünk még a nyár közepén?

2024. július 10. 04:37

Milyen zöldségfajokat vethetek másodvetésben, akár még most, a nyár közepén is? Válaszukat köszönöm!