Miért van kevesebb énekesmadár környezetünkben, kertünkben?

Miért van kevesebb énekesmadár környezetünkben, kertünkben?

Agrofórum Online

Nemcsak a fajok száma, hanem fajok mennyisége is jelentősen csökkent.

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Valóban az utóbbi években hazánkban lényegesen kevesebb madárfajjal találkozunk. Nemcsak a fajok száma, hanem fajok mennyisége is jelentősen csökkent. Ennek több oka lehet. Részben a környezet megváltozása, a termesztési módok változása és nem utolsó sorban madaraink természetes ellenségeinek felszaporodása is.

Természetesen a mi hozzáállásunk is hatással van, illetve lehet a fajok számának és mennyiségének alakulásában. Valószínű, ha segítünk életfeltételeik javításával, például etetjük, itatjuk őket még télen is, odúkat helyezünk ki stb. akkor változhat a tendencia.

A madarak természetes ellenségei közül meg kell említenünk a karvalyt. Ez a madárfaj manapság az egyik legelterjedtebb ragadozó madár Európában. E madárral kapcsolatban a jelenlegi álláspont vitatott. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Hazánkban a karvaly elsősorban a telepített fenyvesekben költ. Nem kedveli az összefüggő erdőségeket. Főleg az alföldi erdőkben fészkel, ahol a számára alkalmas vadászterületek – bokrosokkal, fasorokkal tarkított nyílt területek – is megtalálhatók. A karvaly főleg az erdei madarak elejtésének specialistája, de lakott területeken kerti madarakra is vadászik. A hímek legfőképpen kisebb madarakat zsákmányolnak, mint például cinegéket, pintyféléket és verebeket, míg a nőstények elsősorban rigóféléket és seregélyeket ejtenek el, de képesek megölni akár 500 gramm tömegű vagy annál nagyobb prédát is.

A másik madár, ami az általunk kedvelt madarakat fogyasztja a szarka, melyből bőségesen van hazánkban. A fák csúcsán, ha hatalmas madárfészket látunk akkor az a szarka fészke. A szarka szép madár, de nem kívánatos ennyi belőle.

A szarka bokrokkal és fákkal tarkított területek, facsoportok és bozótosok, parkok lakója. Magányosan vagy párosan él. Táplálkozáskor több madár is összegyűlhet. A szarka mindenevő, a magoktól és rovaroktól kezdve tojásokig, madárfiókákig, dögökig mindent megeszik. Időnként előfordul, hogy nála kisebb, de felnőtt madarakat (fekete rigót és egyéb énekesmadarakat) is megöl és elfogyaszt.

Hogyan vonzhatjuk be a kistestű madarakat a kertbe?

2023. április 13. 05:37

Bosszantó lehet, amikor bevonzanánk a hasznos madarakat a kertünkbe, és megjelennek a galambok és szarkák is velük együtt. Hogyan oldható meg ez a helyzet?

A csapdázás természetvédelmi célokat is szolgálhat

2020. április 13. 04:37

Hajas Péter Pál vadbiológussal a csapdázás céljáról, hatályos rendeletekről, kímélő és élvefogó eszközökről, sőt, még a műszőrme-bundákról is beszélgettünk.

Mi is a gond a dolmányos varjakkal?

2020. május 28. 04:36

Az evolúciót a változások okozzák, egy városban pedig nagyon gyorsan történnek változások. A különböző hatásokra a növények, állatok belső és külső tulajdonságaikban egyaránt változhatnak, így napjainkban az evolúciós kutatások forró pontjai a városok, metropoliszok.