Mikor és miért végezzük el a gyümölcsök ritkítását?

Agrofórum Online

A helyesen elvégzett ritkítással a gyümölcstulajdonságok javítása és a növényvédelmi beavatkozások hatékonysága is növelhető.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A virágokból kötődés után kialakulnak a terméskezdemények. A fiatal gyümölcsöket a biotikus és abiotikus tényezők, mint a késő tavaszi fagyok, kártevők és betegségek is megritkíthatják, azonban ennek ellenére előfordulhat, hogy a fák a szükségesnél több termést nevelnek. A szorosan egymás mellett álló gyümölcsök egymás fejlődését, minőségi és mennyiségi tulajdonságainak alakulását is befolyásolják, akadályozzák.

A helyesen elvégzett ritkítással a gyümölcstulajdonságok javítása és a növényvédelmi beavatkozások hatékonysága is növelhető. A túlterhelés kiküszöbölésével megakadályozható továbbá a fás részek gyümölcssúly alatti lehasadása, évenkénti termésmennyiség ingadozása is. A gyümölcsrikítást az almatermésűek (alma, körte) és a csonthéjasok (kajszi, őszibarack, szilva) esetében is ajánlatos lehet elvégezni.

A művelet elvégzésének optimális ideje tavasszal, az elvirágzás után kb. 2-3 héttel van, amikor a rosszul kötődött gyümölcskezdemények hullása is befejeződött már. Ekkor látható a tényleges gyümölcsterhelés a fán, illetve, hogy melyek fejlődnek erőteljesebben, és melyek maradtak le a fejlődésben. A legpontosabban kézzel tudjuk a terhelést beállítani, hiszen így könnyebb eldönteni, hogy melyik termést szeretnénk eltávolítani és melyiket megtartani. A gyümölcskezdeményeket a fa gallyain és vesszőin arányosan szükséges elosztanunk. A műveletet a fa felső részén kezdjük, és lefelé haladjunk, valamint a vázágakon és a gallérágakon pedig bentről kifelé haladjunk. Ezzel akadályozhatjuk meg, hogy munka közben a már ritkított részekről további gyümölcsök verődjenek le. A terméskezdeményeket olyan mértékben kell ritkítani, hogy az egymás mellett lévők kifejlett állapotban se érjenek össze. A gyümölcskezdemények közül a gyengébb fejlődésű, kisebb méretűeket távolítsuk el elsősorban.

Az alma és a körtefák gyümölcseire jellemző, hogy csoportosan állnak, ezek közül csak 1-2 egészséges, formás gyümölcskezdeményt hagyjunk meg. A csonthéjasok gyümölcsritkítása tápanyag-ellátási szempontból is jelentős, hiszen túlkötődés esetében a csonthéj előállításához jelentős mennyiségű káliumot használnak fel.

Mit tehetünk a meggy optimális terméskötődése érdekében?

2019. február 27. 04:36

N. László kérdése: A kertemben 10 darab meggyfa található. Terméskötődésre milyen permetszert alkalmazhatok?

Mi a teendő, ha a szélvihar letörte a gyümölcsfák ágait?

2024. július 4. 04:37

Gyümölcsfáimat megviselte pár napja egy nagyobb szélvihar, gallyak és ágak is letörtek. Mi a teendőm?

Miért hullanak a különböző gyümölcsfákról az éretlen termések?

2024. május 20. 04:39

Többféle gyümölcsfa is található a kertemben. Majdnem mindegyik fámról potyognak a gyümölcskezdemények. Miért hullnak le a gyümölcsfákról (körte, meggy, cseresznye stb.) éretlenül a kis termések? Milyen okok állhatnak a háttérben?