A helyesen elvégzett ritkítással a gyümölcstulajdonságok javítása és a növényvédelmi beavatkozások hatékonysága is növelhető.
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A virágokból kötődés után kialakulnak a terméskezdemények. A fiatal gyümölcsöket a biotikus és abiotikus tényezők, mint a késő tavaszi fagyok, kártevők és betegségek is megritkíthatják, azonban ennek ellenére előfordulhat, hogy a fák a szükségesnél több termést nevelnek. A szorosan egymás mellett álló gyümölcsök egymás fejlődését, minőségi és mennyiségi tulajdonságainak alakulását is befolyásolják, akadályozzák.
A helyesen elvégzett ritkítással a gyümölcstulajdonságok javítása és a növényvédelmi beavatkozások hatékonysága is növelhető. A túlterhelés kiküszöbölésével megakadályozható továbbá a fás részek gyümölcssúly alatti lehasadása, évenkénti termésmennyiség ingadozása is. A gyümölcsrikítást az almatermésűek (alma, körte) és a csonthéjasok (kajszi, őszibarack, szilva) esetében is ajánlatos lehet elvégezni.
A művelet elvégzésének optimális ideje tavasszal, az elvirágzás után kb. 2-3 héttel van, amikor a rosszul kötődött gyümölcskezdemények hullása is befejeződött már. Ekkor látható a tényleges gyümölcsterhelés a fán, illetve, hogy melyek fejlődnek erőteljesebben, és melyek maradtak le a fejlődésben. A legpontosabban kézzel tudjuk a terhelést beállítani, hiszen így könnyebb eldönteni, hogy melyik termést szeretnénk eltávolítani és melyiket megtartani. A gyümölcskezdeményeket a fa gallyain és vesszőin arányosan szükséges elosztanunk. A műveletet a fa felső részén kezdjük, és lefelé haladjunk, valamint a vázágakon és a gallérágakon pedig bentről kifelé haladjunk. Ezzel akadályozhatjuk meg, hogy munka közben a már ritkított részekről további gyümölcsök verődjenek le. A terméskezdeményeket olyan mértékben kell ritkítani, hogy az egymás mellett lévők kifejlett állapotban se érjenek össze. A gyümölcskezdemények közül a gyengébb fejlődésű, kisebb méretűeket távolítsuk el elsősorban.
Az alma és a körtefák gyümölcseire jellemző, hogy csoportosan állnak, ezek közül csak 1-2 egészséges, formás gyümölcskezdeményt hagyjunk meg. A csonthéjasok gyümölcsritkítása tápanyag-ellátási szempontból is jelentős, hiszen túlkötődés esetében a csonthéj előállításához jelentős mennyiségű káliumot használnak fel.