Mikor gyűjthető a csipkebogyó?

Mikor gyűjthető a csipkebogyó?

Agrofórum Online

Csipkerózsának mindazokat a vadon élő rózsafajokat nevezzük, melyeket vadrózsa, gyepűrózsa, mezei rózsa stb. néven is ismerünk, bogyóra emlékeztető terméseit pedig csipkebogyónak, csipkének nevezzük.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csipkebogyók bokrát minden ember könnyendén megismeri, valamint terméseinek kimagasló C-vitamin tartalmával is tisztában van. Természetes és nagy mennyiségű vitaminforrást jelent főként a nátha elleni megelőzés szempontjából. Gyógynövényként egészben szárítva, vagy darabolva, magvaitól és szőreitől megtisztítva csipkehúsként kerül a forgalomba. Terméséből azonban nem csak tea, hanem lekvár, likőr, szörp, szirup és szósz is készíthető.

Tévesen elterjedt tény az, hogy gyümölcseit akkor kell gyűjteni, amikor azokat a dér már megcsípte. Az első fagyok után ugyanis már csak túlérett, megpuhult húsú, elkenődő termései gyűjthetők. A túl későn végzett szüret a termések beltartalmi tulajdonságait is befolyásolja, főként azok C-vitamin tartalmát csökkenti. A kezdeti C-vitamin tartalom az első fagy után kb. 20%-kal, még a második fagy után már 50%-kal esik vissza. A túl korán gyűjtött termések egyaránt értéktelenek, minőséghibásak. A szedés optimális időpontjáról ezáltal elmondható, hogy akkor van, amikor a termések megpirosodtak, szilárd állapotúak. Az érési időszak termőhelyenként eltérő lehet, van ahol már augusztus közepén érnek, viszont legtöbbjük szeptember közepétől szüretelhető. A szüreti időszak a teljes beszíneződéstől az első fagyokig, mintegy három hétig tart.

A gyümölcsök begyűjtése kocsány nélkül történjen. Tárolásuk huzamosabb ideig sem zsákokban, sem halomban összerakva nem kivitelezhető, hiszen a gyümölcsök megpuhulnak, bepárásodnak, bemelegednek. Szárítani vékony rétegben kiterítve, vagy mesterséges úton szükséges. A héj keménysége és vastagsága miatt a szárítást érdemesebb már előre felvágott, megfelezett gyümölcsökön végezni. Tárolásra a 14%-os nedvességtartalmú termések alkalmasak, melyeket pl. papírzacskóban, fonott kosárban tarthatunk tovább. Gyümölcseinek feldolgozása során ügyeljünk arra, hogy hő hatására a benne található C-vitamin lebomlik, ezáltal forrázni nem szabad.

Erdő-mező ehető kincsei augusztusban

2022. augusztus 22. 05:36

Nézzük sorra, mi mit gyűjtünk augusztusban erdőn és mezőn!

Így neveljünk vadrózsát a kertben

2021. november 29. 05:47

Vadrózsa bokrok ültetését tervezem a telkemen. Szeretnék tájékozódni, hogy vannak-e károsítói, milyen növényvédelmet igényel?

Mi okozza gubancos, rojtos gubacsok kialakulását a vadrózsán?

2020. január 17. 05:37

J. Anikó kérdése: Csipkebogyó gyűjtése közben a vadrózsa bokrokon érdekes gubancos, rojtos gömb alakú képleteket láttunk. Mik azok, mik okozzák?