Mikor szedjük szét a komposztálót?

Mikor szedjük szét a komposztálót?

Agrofórum Online

Mikor, az év mely szakában és milyen gyakran ajánlott a komposztkeretet szétbontani? Műanyag komposztsilót használok már második éve.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A komposztok érési, lebomlási ideje nagyon változó, szinte komposzthalmonként különböző. Általában, a beindult, és már jól „dolgozó” komposztálóban egy év alatt biztosan befejeződik a komposzt beérése, de ez a folyamat fél év alatt is bekövetkezhet. A komposztkeret szétbontását a tartalmának megvizsgálása alapján kell eldönteni.

Sokféle komposztálási rendszert alkalmaznak. Vannak, melyek tartalmát nem mozgatják, nem keverik, ezek lebomlási ideje kicsit hosszabb, mint a rendszeres keveréssel kezelt komposztálóban.

A komposzt értékesebb, ha többféle anyagból készül, zöld, friss és elfásodott növényi részek egyaránt szükségesek. A növényi mix optimális éréséhez nedvesnek, nem vizesnek, lazának kell lennie, a lebomláshoz levegőre is szükség van, hiszen a lebontó élő szervezetek: mikroorganizmusok, rovarok, ízeltlábúak életfeltétele a levegő (oxigén) is. A szerves anyag lebontásának gyorsaságát a komposztálást végző élőlények száma, valamint a hőmérséklet alapvetően befolyásolja. Tavasztól őszig szokott felgyorsulni, a beállt komposzt általában nyár második felére elkészül. Természetesen a komposzt halom érése nem egységes. Ez nyomon követhető a komposztáló siló óvatos eltávolítása után, a komposzt hasábban függőleges irányban jól elváló rétegek láthatók, az alsó fele finom szemcsés, morzsalékos, homogén, ez a része azonnal felhasználható. Míg a felső rétegekben, ahol a növényi részek jól felismerhetők, ez rész még félérett, lebomlása nem fejeződött be. A komposzt lebontásánál ügyeljünk arra, hogy a felső, még nem beérett részét külön kezeljük, majd az kerül az új komposzt aljára, az lesz a komposztálódás elindítója.

Rózsabogár fejlődési alakjai

Az érett és növények alá már azonnal felhasználható komposztot érdemes átválogatni. A komposztban élő és a lebomlást segítő rózsabogár lárvák, melyeket sokan cserebogár lárváknak hisznek, felszaporodnak, és július végére, augusztusra a kifejlődő rózsabogarak kirepülnek a komposztból. Amíg a rózsabogár lárva hasznos (képünkön), addig a kifejlett rózsabogár kártevőnek tekintendő. A rózsabogár gyümölcsfák virágzásakor a virágok termő részeinek kirágásával a kötődött terméseket csökkentik. Később nyáron pedig a fejlődő és éredő gyümölcsök terméseit rágásukkal károsítják. A sérült gyümölcsökön másodlagosan megtelepedő monília gombák után a termések barna színnel elrohadnak. Amióta a komposztálás hasznos gyakorlata rohamosan terjed, a rózsabogarak nyári felszaporodása is felfokozódott, és a nyári kártétele is jelentőssé vált. A komposztban talált lárvákat ezért ajánlott kiválogatni, megelőzve ezzel a rózsabogarak kifejlődését. Ennek optimális ideje június vége, július. A fehéréjében dús lárvákat madarak és baromfi félék egyaránt szívesen fogyasztják. A rózsabogarak gyümölcsrágását gyakran a bogarak szomjazása váltja ki, a bogarak itatásával – gyümölcsfák alá kihelyezett vízzel töltött tálkákkal – csökkenthetjük kártételüket.

Lehet januárban facsemetét ültetni?

2023. január 6. 04:36

Lehet a napokban facsemetét ültetni? A szakkönyvek novemberig és márciustól javasolják. Jelenleg ideiglenesen fektetve elástam őket. Metszési munkák is végezhetők a gyümölcsfáknál? Érdemes-e már most a metszést elkezdeni?

A komposztálásban ért el egyedülálló eredményt a MATE

2023. augusztus 31. 14:10

A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával.

Április végi SOS teendők a kiskertben

2022. április 30. 17:41

Áprilisban, főleg most az utolsó két hétben rendkívül sok eső esett, ami egyrészt jó, mert hirtelen beindul és zöldül a gyeptől a gyomokig minden. De a gombabetegségekre például jobban oda kell figyelni.

Tavaszi nagytakarítás a kertben

2019. március 30. 05:38

A tavasz a takarítás és metszés ideje, sok hulladék keletkezik a talajon. Sokan elégetik az elszáradt gallyakat és elhalt növényeket, pedig jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.