Mikor tehetjük ki a leandereket tavasszal a kertbe?

Mikor tehetjük ki a leandereket tavasszal a kertbe?

Agrofórum Online

Sz. Balázsné kérdése: Lassan itt a jó idő, mikor tegyem ki leandereimet a kertbe? Hogyan ápoljam?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fagyos napok elmúltával, amikor a nappali hőmérséklet már tartósan eléri a 15 fokot, és a hőmérséklet már nem csökken mínusz 5 fok alá újra kihelyezhetők kertjeinkbe a leanderek. Ez általában március vége és április eleje között szokott megtörténni. Épségének megőrzése érdekében azonban törekedjünk a fokozatosságra. Főként a napfényhez és a hőmérséklet változásához való hozzászoktatásának van kiemelt jelentősége. Lehetőség szerint elsőként félárnyékos helyre tegyük növényeinket. Minél később helyezzük ki őket, annál fokozottabban ügyeljünk a napsütésre, hiszen az egyre erősödő napsütésben levelei könnyedén megéghetnek. A megkésett kihelyezés esetében, ha félárnyékos helyet nem tudunk biztosítani számukra, árnyékolásáról pl. takarással is gondoskodhatunk, ami főként a déli órákban lehet szükséges.

Nyáron viszont már az árnyékot nem kedveli, ezért végleges helyét úgy válaszuk meg, hogy a lehető legtöbb napsütés érje. Tavasszal a tápanyag utánpótlásáról és átültetésről is gondoskodni kell amennyiben kinőtte cserepét, ha nem ültetjük át a hiányzó földjét pótoljuk. Egészen őszig hetente egyszer szükséges a tápoldatozás, míg fel nem készítjük újból a telelésre. Nyáron bőséges vízellátást igényel, forró és száraz napokon akár kétszer is öntözhetjük.

A növények kihelyezésekor növényvédelmi szempontból is érdemes a leanderek átvizsgálása. Gyakran előfordul, hogy a teleltetés folyamán, az ősszel még egészséges növények pajzstetvekkel fertőződnek. A pajzstetvek kis egyedszámú előfordulása esetében, elegendő a levelek szappanos vízzel való lemosása. Nagymértékű elterjedésükkor már rovarölő szeres (olajtartalmú készítmények, acetamiprid) kezeléssel védekezzünk. A száraz nyári napok az atkák elszaporodásának kedveznek, felszaporodásuk kb. júniusban szokott elkezdődni és júliusban már súlyos kártételre lehet számítani, ilyenkor a levegő párásításával, a lombozat nedvesítésével az atkák szaporodása csökkenthető.

A levéltetvek is megjelenhetnek lombozatán. Szívogatásuk mellett nagy gondot okoz az általuk ürített mézharmaton megjelenő korompenész, ami amellett, hogy elcsúfítja a növényeket, még az asszimilációs felületet is lecsökkenti. Szerencsére a leanderen megtelepedő levéltetvek viszonylag könnyen elpusztíthatók. Abban az esetben, ha még csak néhány levéltetű jelent meg a növények levelén, elegendő egy ronggyal letörölni őket, vigyázva a hajtások és bimbók épségére. Tömeges megtelepedésük esetében acetamiprid, deltametrin, flonikamid hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk.

 

Készítsen házilag önöntözős balkonládát!

2021. március 9. 12:31

Bár az utóbbi évben nem igazán fenyegetett minket az a veszély, hogy hosszabb időre elutazzunk messzi tájakra, de az önöntözős balkonláda és dézsa akkor is praktikus, ha csak a mindennapos öntözés plusz terhét akarjuk levenni a vállunkról. Ezzel a módszerrel tavaly végre elértük azt a sikert, hogy az alföldi, igen aszályos klímájú és déli fekvésű ablakpárkányainkon is elég volt heti egyszer öntözni a balkonládákat.

Mikor ültethetők ki a kertbe a palánták?

2023. március 6. 04:36

Saját vetésből származó palántáim elég nagyra megnőttek már, a rendelkezésre álló helyüket is kinőtték. Mikor ültethetők a kertbe? Esetleg fátyolfóliás takarással kihelyezhetők már most is?

Nagy István: az öntözés kitörési pont, stabilizálódott a magyar állattenyésztés

2018. december 30. 14:19

Egyik fő küldetésünk egy fenntarthatóbb agrárium működtetése, valamint a vidék élhetőbbé tétele - mondta Nagy István.

Rekordmeleg várható idén, és nem létezik „csodanövény”, az öntözés az egyetlen megoldás

2024. május 14. 16:10

A 2025-ös és 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.