Mikor ültethetők a lombhullató díszfák és díszcserjék a kertbe?

Mikor ültethetők a lombhullató díszfák és díszcserjék a kertbe?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat a következő kérdésre: mikor ültethetek lombhullató díszfákat és díszcserjéket a kertbe?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A díszfák optimális ültetési időpontja fajtól, illetve attól függően is változhat, hogy szabadgyökerű, földlabdás vagy konténeres formában vásároljuk meg. A szabadgyökerű lombhullató díszfák és díszcserjék általában a legolcsóbbak. Az ilyen lombhullatókat a lombhullás és a lombfakadás közötti nyugalmi időszakban, fagymentes időben, amikor a talaj nincsen átfagyva, elvileg bármikor telepíthetjük. Az ültetésre azonban érdemesebb még ősszel, október-novemberben sort keríteni, vagy tavasszal február végén-márciusban. Az őszi ültéskor általában előnyként említhető meg, hogy a gyökéren keletkezett sebek a tél beálltáig még begyógyulnak, valamint a tél folyamán enyhe időjárás esetén a gyökérképződés is folytatódik, valamint tavaszig a begyökeresedés is beindul.

Tavaszi ültetés esetében a kihajtásig a növényeknek már kevesebb idejük van a gyökeresedésre és a gyökérsebek gyógyulására is. A tavaszi ültetésnél a növényeket feltétlenül több öntözésben is kell részesíteni, hiszen a talaj a melegedő időjárás hatására könnyebben szárad, így az eredés vízpótlás nélkül aligha várható. Az őszi ültetés általában előnyösebbnek mondható, viszont a melegebb éghajlatról származó fajok esetében, mint pl. a szivarfa, az ostorfa, az ezüst hárs, érdemesebb mégis a tavaszi ültetést választani.

A földlabdában kínált fajokat szintén ősszel vagy tavasszal lehet ültetni, az ültetési idők előnyei és hátrányai a fent említettekkel megegyeznek. Földlabdásként azon növényfajok vásárolhatók leggyakrabban, melyek gyökerei védelmet igényelnek, pl. magnólia, császárfa. A földlabda alkalmas továbbá arra is, hogy a fafajokhoz tartozó gombaflóra megőrzésre kerüljön, pl. az éger, a tölgy és a gyertyán esetében. Szabályosan elbomló zsákba vagy hálóba csomagolt földlabdás növényeknél az ültetés folyamán a csomagolóanyaggal együtt helyezzük a növényeket az ültetőgödörbe. 

A faiskolákban a földlabdás növényfajokat és néha más fajokat egyaránt konténerben is kínálnak. Emellett vannak olyan növényfajok, melyeket gyéren elágazó gyökereik miatt érdemes konténerben nevelni, valamint így kell eljárni az örökzöld cserjefajokkal egyaránt.

Márciusban visszatérnek a fagyok, vagy bátrabban tervezhetnek a gazdák?

2024. február 23. 10:40

Megtréfál-e bennünket a március, jönnek-e még fagyok a sokszor tavaszias időt hozó február után? Ezek a kérdések alighanem sok gazdát érdekelnek, és úgy tűnik, megvannak a válaszok is.

Változékony hetünk lesz, további csapadékra is számítani kell

2018. április 1. 21:11

Napközben 15, néhol 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók, de sokszor erős, olykor viharos lesz a szél.

Böjtmás hava

2018. március 13. 21:52

Végre valahára ébredezik a természet. Reménykedünk, hogy itt a tavasz, és lessük, hogy véglegesen megmérkőzött-e már győztesen a téllel.

Lassan melegszik az időjárás, csapadékos hét következik

2018. március 25. 17:57

Csapadékos, de egyre melegebb lesz a jövő hét időjárása. A hét második felében többfelé 15 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok.