Milyen földet érdemes használni palántanevelés során?

Milyen földet érdemes használni palántanevelés során?

Agrofórum Online

Palánták neveléséhez milyen földet kellene használnom jó fejlődésük érdekében? Kérem, hogy ajánljanak nekem megfelelő talajt, zöldségféléket termesztenék.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A jó minőségű talajnak, azaz közegnek, a palántanevelés folyamán csaknem olyan jelentősége van, mint az adott faj igényeinek (hőmérséklet, páratartalom, nedvesség) teljesülésének. A palántanevelés folyamán meg kell különböztetnünk azt a közeget, melyet a magvetéskor használunk, illetve azt, melybe tűzdelés után kerülnek növényeink. A magvetéstől két szikleveles korig ugyanis más igényeket kell szolgálni a talajnak, mint a szikleveles kor után következő lombleveles fejlettségben.

A magvetéshez úgynevezett szaporítóföldet használunk, melynek tulajdonságai a magok biztos kelését segítik elő. A csírázást a közeg fizikai tulajdonságai befolyásolják, mely közül a jó nedvességtartó képesség, levegőzöttség, alacsony sótartalom tartozik a kritériumok közé, de tápanyagokat ekkor még nem kell a közegnek tartalmaznia. Szaporítóföldként a tőzeg tekinthető a legjobb választásnak szerkezeti adottságai miatt, melyhez jobb nedvesedés érdekében homokot, illetve a nedvesség megőrzése és lazítás céljából pedig perlitet is érdemes hozzákeverni. 

A növények kelése után, szikleveles kortól folyamatosan egyre több tápanyagot igényelnek a fiatal növények, ezért a tőzegben nevelt növényeket a tűzdelésig érdemes rendszeresen tápoldattal ellátni (magas foszfortartamú, vízben tökéletesen oldódó műtrágyával). A tűzdelést, vagyis az átültetést lehetőleg két lombleves korig végezzük el, ekkor a kiültetésig úgynevezett tápkockaföldben történik nevelésük. A tápkockaföld fontos jellemzője a jó szerkezet mellett már a folyamatos tápanyagellátás is, így a tőzeg a továbbiakban is használható erre a célra, viszont érdemes már az ültetés előtt lassan oldódó műtrágyát is a közegbe keverni. Amennyiben műtrágyát a közegbe mégsem keverünk, akkor a növények tápoldatozásáról rendszeresen kell gondoskodnunk, ennek hiányában a növényeken ugyanis gyorsan megjelennek majd a tápanyaghiány-tünetek. Borús időben töményebb, 0,1-0,2%-os tápoldatot is keverhetünk, viszont napos időben elegendő a 0,15-0,2% töménységben való kijuttatás.

A közeg megválasztásánál fontos továbbá azt is szem előtt tartanunk, hogy a használt talaj nem alkalmas vetésre hőkezelés alkalmazása nélkül. A steril, nem használt közegek alkalmazása tekinthető tehát a legcélravezetőbbnek, mely ugyanis a palántadőlést okozó kórokozók elleni védelem alapját képezi.

Kiemelt kép: Pixabay

A szaporítóföldek hibája

2017. január 13. 12:15

Talán a legnagyobb hiba, hogy sokan ugyanazt a közeget használják a csíráztatásra (szaporítóföld), mint amibe később tűzdelnek (tápkockaföld).