Milyen zöldségfajokat vethetünk még a nyár közepén?

Milyen zöldségfajokat vethetünk még a nyár közepén?

Agrofórum Online

Milyen zöldségfajokat vethetek másodvetésben, akár még most, a nyár közepén is? Válaszukat köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A nyáron, főleg annak közepén végzendő vetést, másodvetésnek is nevezzük. Másodvetésre általában már valamely betakarított zöldségnövény, pl. saláta, retek, borsó, karalábé lekerülése után, vagyis elegendő hely rendelkezésre állása során szokott sor kerülni. Szerencsére vannak olyan rövidebb tenyészidejű, kedvelt zöldségfajok, melyek még a hideg beálltáig beérnek, így még az adott évben betakaríthatóvá válnak.

A már betakarított zöldségnövények helyét azonban újravetés előtt érdemes a növényi maradványoktól és gyomoktól megtisztítani, magvetésre felkészíteni. Érett komposztot, trágyát, műtrágyát ekkor is ajánlatos a kerti talajba keverni, a növény későbbi fejlődését így elősegíteni. A vetésre előkészített talajunk mindenképp legyen aprómorzsás szerkezetű, így lazítása után elegyengetését is végezzük el. Fontos feltétele a nyári vetésnek a rendszeres öntözés, hiszen a frissen vetett magok kelése csak kellő mennyiségű víz megléte során indulhat el. A későbbi időszakban fejlődésük ugyancsak rendszeres vízpótlással érhető el a nyár utolsó hónapjában.

A fajták közül rövidebb tenyészidejű, betegségeknek ellenálló, a kifejezetten meleg időjárást is jól tűrő fajtákat válasszunk! Júliusban a bokorbab magjai is vethetők még, akár sárga (Budai piaci), akár zöldhüvelyű (pl. Cupido) változatát kedveljük. A cékla rövid tenyészidejű, pl. Detroit fajtája is vethető még a hónap közepéig, így még biztosan megtörténhet szüretük a téli fagyok beálltáig. Sárgarépafajták közül a Carnaval, Nantes, Chantenay fajták, 80-90 napos tenyészidejük miatt javasolhatók vetésre. A csemegekukorica magjai is gyors fejlődéssel kelnek ki a nyár közepén, így ősszel beérő terméseit még a téli hideg beállta előtt élvezhetjük.

Természetesen a legismertebb, rövid tenyészidejű zöldségfajunk a retek és a saláta magjai sem maradhatnak ki a másodvetésből. A retek egyes fajtáit, inkább később, július végén, augusztus elején érdemes elvetnünk (Müncheni sörretek, fekete retek), míg a salátának olyan fajtáiból válasszunk, melyek a nagy melegben is fejet, nem pedig magszárat képeznek (Attrakció)! Emellett jó fajtaválasztással az uborka, cukkini, illetve káposztafélék másodvetése is jó eredményeket hozhat nyár közepi vetéssel.

Kiemelt kép: Pixabay

Honnan tudjuk, hogy fonálféreg van a veteményesben?

2023. május 6. 09:38

Az egyik jele a fonálférgek jelenlétének a kertben az, hogy a gyökérzöldségek szinte ehetetlenek lesznek a sok kártétel miatt.

A 10 legkönnyebben termeszthető otthoni zöldségféle

2022. június 21. 14:39

Nem árt tudnia, mely zöldségeket lehet a legkönnyebben magról vetni!

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Mi lyukasztja ki a retek levelét?

2021. április 4. 07:37

Sz. Viktória kérdése: Milyen apró fekete kártevő lyukasztja ki a retek levelét? Mit lehet tenni ellene?