Mire figyeljünk a kert kialakítása során, ha kutyát is tartanánk?

Mire figyeljünk a kert kialakítása során, ha kutyát is tartanánk?

Agrofórum Online

Hogyan lehet kutyatartás mellett szép kertet kialakítani? A kutyust nem szeretném bezárni vagy megkötni. Le kell mondanom a gondozott kiskert gondolatáról?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sok esetben nagy álma a kutyatartó kerttulajdonosoknak a szép és ápolt kert megléte kutyák tartása mellett is. Nem feltétlen kell lemondani egyikről sem, azonban ebben az esetben a kutyát neveléssel, a kertet pedig előre tervezéssel tudjuk megfelelően alakítani.

A kert tervezése során vegyük figyelembe házi kedvencünk vagy kedvenceink által leggyakrabban használt útvonalakat. Ott, ahol a talaj legnagyobb mértékben taposásának van kitéve, szeretett útvonalához tartozik, soha ne telepítsünk növényeket. Főként a kerítés mentén érdemes számukra kisebb távolság elhagyása, hiszen itt szaladgálva figyelhetik a külső történéseket. Azokon a részeken, ahol gyakran futkosnak kutyáink arra is számítanunk kell, hogy a füvesített részek megkopnak, így arra a területre érdemesebb fű helyett burkolattal, vagy kővel kirakott útvonalat kialakítani.

A gyep tervezésekor is előrelátónak kell lennünk, azt olyan fajtából vessük, mely jobban bírja a taposást. A gyep kondíciójának fenntartása öntözéssel és tápanyag-utánpótlással egyaránt kiemelt feladatunk, mellyel még jobban ellenállóvá tehető a behatásokkal szemben.

Házi kedvencünk életterének figyelésével alakítsuk ki számukra a megfelelő házat is. Azon a helyen, ahol sokat pihen, ott érdemes számára a lakóhelyének megépítése. A helye lehetőleg legyen árnyékos és szélvédett is, illetve ne dugjuk el nagyon, hiszen az ebek szeretik, ha az udvar nagy része belátható számukra.

A kutyák főként kölyök és fiatal korban játékos viselkedésüknek köszönhetően szeretnek a kert ásásával is foglalatoskodni. Meggondolandó egy ásásra alkalma kertrész kialakítása, pl. könnyebben feltúrható homokból, melyhez akár egy-két játék eldugásával majd ásással való megkeresésével szoktathatjuk hozzá, hogy az adott részen végezze kedvenc tevékenységét. Veteményeink és a palánták biztos védelmére szolgálnak a magas/emelt ágyások vagy a teljesen bekerített kertrészek is. Az alacsonyabb kerítések is jó szolgálatot tehetnek, viszont ezek használatánál a kutyákat tanítani szükséges. A dísznövények beszerzése esetében az idősebb példányok vásárlását helyezzük előtérbe, melyek jobban ellenállnak nemcsak a háziállat, hanem a külső körülmények viszontagságainak is.

Mit tegyünk a madárkár megelőzésére a szőlőben?

2019. augusztus 21. 05:36

M. János kérdése: Minden évben megdézsmálják a seregélyek a szőlőt. Mit tehetek ellene?

Lesz-e jövője trágyaként a birkagyapjúnak?

2022. november 7. 04:36

Egyik kertészeti profilú üzletben birkagyapjút tartalmazó trágyát árusítanak. Milyen tulajdonságai vannak a birkagyapjúnak, lesz-e jövője trágyaként?

Hogyan előzhető meg a gyümölcsök moníliás rothadása?

2022. július 2. 04:36

Gyümölcsfáimon évről évre megjelenik a termések moníliás rothadása. Mit tehetek a probléma megelőzése érdekében?

Hogyan védekezhetünk a josta levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 15. 04:36

Egyéves jostabokron jelentek meg a képen látható levélbetegségek. Mit tudok tenni a növény védelmében, mit tanácsolnak?